Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » A ház azé akinek a telkén...

A ház azé akinek a telkén épül fel?

Figyelt kérdés

Szüleim nekem adnak egy telket amin tudnánk építeni.

Viszont úgy tudom hogy ez a telek nem számítana közös vagyonnak a feleségemmel mert ajándékozással kerülne hozzám és ha építünk rá, az is csak az én tulajdonom lenne.

Ez nem tetszik a feleségemnek hogy akkor neki nem lenne benne része, pedig amiből építkeznénk az közös vagyon mert eladnánk a házat amit vettünk régebben. Ugyan ő nem dolgozik mert otthon van a gyerekkel, előtte sem sokat dolgozott , csak 4 órában és én gondoskodtam arról hogy a hitel legyen fizetve a ház után. Ennek ellenére közös vagyonnak számít a mostani ház.

Hogy lenne igazságos? A szüleim nem akarnak(jogosan) neki is adni valamit ugy, hogy az ő szüleitől nem kapunk semmit, pedig nekik több pénzük van mint az én szüleimnek.

Szerintem anyóséknak is be kellene szállni a házépítésbe hogy a lányuknak is legyen benne része mert a közös vagyon amit felhasználnánk abba én tettem bele a legtöbbet.

szept. 12. 17:01
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
50%
Én is családapa vagyok de ez nagyon rosszul kezdődik ha már ilyenen pörög a feleséged.
szept. 12. 17:10
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

A telek a magántulajodnod - ezt jól tudod - , de ha a házasság alatt építetek oda házat, az közös, ebben el vagy tévedve.

Ha az elözö közös házat eladjátok, és abból épitetek másikat, az továbbra is közös szerzemény lenne.

Szóval nem kell semmit külön intézni, a ház felesben oszlik meg kettötök között, neked pluszban jár a telek ára.

Az meg, hogy az elözö háznál ki mennyit tett bele, jogilag lényegtelen, a házasság vagyonközösség, a szerzett vagyok akkor is felezödik, ha csak az egyik félnek van jövedelme, a másiknak semmi-

(Kivétel az elözetes házassági szerzödés, de itt ilyenröl szó sincs)

1-es: szerintem nem a feleséggel van gond, ha nem akar egy esetleges válásnál nullával állni az utcán, miközben az elözö meg a jövöbeli ház is közös. (Gondold végig, ugyanígy állnál a témához, ha a férfi akarna mindenképpen részt a közös vagyonból?)

szept. 12. 18:06
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Csak a telek az öröksèged, smi ráèpítetek az közös lesz vagyoni szempontból.
szept. 12. 18:09
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Az első válaszoló szakértelemmel megírta a lényeget. Igaza van! Ehhez tartsátok magatokat.
szept. 12. 18:26
 5/12 anonim ***** válasza:
Házasságban minden feleződik (visszamenőleg az együttélés időpontjától kezdve), kivéve, amit a szüleidtől kapsz ajándékba vagy örökségként. Így a bérrel keresett vagyon, megtakarítás, bankszámla is mindegy, kinek a nevén van, meg a hitel is. A jog úgy tekinti, hogy a feleséged és te közös megegyezéssel vagytok együtt, és ebbe beletartozik az is, ha te akár egészében eltartod. (Fordítva is így lenne, ha te keresnél kevesebbet.) Szóval a ház fele lesz az övé, a telek meg marad a tiéd. Természetesen lehet házassági szerződést kötni és akkor nincs ez az automatizmus egy esetleges váláskor, hanem akkor azt veszik figyelembe.
szept. 12. 18:49
 6/12 A kérdező kommentje:

A telek árát a piaci árak alapján határozzák meg?

Nehéz az értékét megmondani mert ők is ugy orokoltek szoval nincs arrol papir hogy mennyiért lett vásárolva.

szept. 12. 19:16
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Most TE el akarsz válni, vagy miért érdekel konkrétan ennyire, mi mennyibe kerül?

Válás esetén az összes vagyontárgy aktuális értéke számít (hivatásos értékbecslö becslése alapján), értelemszerüen nem a régi vételár.

szept. 12. 19:21
 8/12 anonim ***** válasza:
Értékbecslőt lehet felkérni. De amíg nem akarjátok eladni vagy hitelt felvenni rá, felesleges költség, hiszen változik. Megnézed a környékbeli hasonló adottságú telkeket és akkor nagyjából láthatod, bár azok ugye hirdetési árak. Minden annyit ér, amennyiért megveszik.
szept. 12. 19:24
 9/12 mindentudó99 ***** válasza:
100%
#1 Miről beszélsz? Nem az asszony pörög ezen hanem a kérdező. Mégis milyen ferfi az aki hibaként tartja számon azt hogy a nő otthon van a gyerekkel és emiatt nem keres pénzt. A pofámról a bőr leégne ha valaha ilyet kiejtenék a ezámon. Milyen ember vagy te kérdező?
szept. 12. 20:11
 10/12 anonim ***** válasza:
16%

Házassági vagyonjogi szerződést kell kötni!

Mert most az van, hogy a jelenlegi házatok hitelét is te fizeted, te dolgozol érte, a munkád van benne, miközben a "kedves" feleség csak lébecol, alig dolgozik. Most ugyanez lenne, telekhez nem ad semmit, meg majd az építkezést, a hiteleket is te fizesd... Ismerem ezt a fajtát, olyan mint egy pióca, nem fog leszállni rólad akkor se ha 10év múlva váltok. Kell majd neki a ház fele, nem fog rezsit fizetni, olyan adósságokat halmoz fel, hogy rámegy az egész ház. Aztán évekig fizetheted neki a gyerektartást. Van rokonom, a végén még neki kellett albérletbe mennie, teljesen tönkretette az életét egy ilyen nő, és válás után sok évig mindig ott tett keresztbe neki ahol tudott. Zsebretette a gyerektartási díjat, a gyereket meg hetente küldözgette az apjához pénzért, meg az apja ellen nevelte hogy micsoda szemét stb. Amíg nem volt feleség, mindene megvolt neki; saját 2 szobás lakás, bútorok, konyhafelszerelés, televízió stb. Gyönyörű rend és tisztaság volt. Ez mind el lett adva egy nagyobb, közös ingatlan vásárlásba lett fordítva, és végül minden odaveszett, a nő akkora adósságokat halmozott fel. Ahányszor voltam náluk, mindig rendetlenség, kosz, mocsok volt. Konyhába széthajigálva a koszos edény, fürdőkádba másfél méter magasan felhalmozva a szennyes ruha, gyerekszobába uszott a szemét, stb. A végén mindene odaveszett szegény férfinak.

Úgyhogy jól vigyázz kivel szűröd össze a levet, mert egy olyan aljas, pióca nő amit írtam, teljesen tönkre tudja vágni a férfi életét.

szept. 12. 22:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!