Ha az agyag, iszap, és a homok jól tartja a a meleget. Akkor a vájog házak miért nem ? Hiszen ezek az építő elemei?
Nem. Tartja a meleget (vagy hűvöset), ez definíció szerint hőkapacitás. A vályogon a hőszigetelés a bőséges nádalás lehet, amit remélhetőleg szakavatott kezek csapkodtak meg agyagos vízzel úgy, hogy a párakivezetés is kifogástalan lehessen. Kellően otromba hőleadó (mármint óriási cserépkályha) úrrá tud lenni a dolgon, ha értő kezek használják nap mint nap. A nyílászárók ha a klasszikus faablakok és -ajtók, akkor működhet a páraegyensúly, de begyújtáskor azért nagyon szükséges megnyitni egy közeli szellőztetőt. Ha műanyag nyílászárók vannak, akkor föld alatti hőcserélőn keresztüli szellőzés (lásd passzív házak) erősen ajánlott a nagy kályhához, konyhai elszívóhoz, értelmes méretezéssel.
Nem egyszerű, de nem is megoldhatatlan dolog szépen végiggondolni, keresni a gondokat, online megismerni mások problémáin keresztül a tényleges megoldásokat.
A vàlyog rossz hőszigetelö. A hőszigetelő anyagok jellemzően könnyűek, mert a legjobb hőszigetelő a levegő hőszigetel bennük. A nehèz tömör anyagok, mint a beton, vályog, mèszhomoktègla... Nagy tömegüknèl fogva jó hőtárolók. Felmelegítve a sok tonna falat, tárolják a hőt.
A kèt fogalom, mint hőtárolás, ès hőszigetelès mást- mást takar.
Tudtommal a vályog nagyon is nehéz, annak ellenére, hogy szalmát, nádat, ilyesmit kevernek bele.
Igaza van az 5-nek a hőtárolással kevertem össze.
Van egy közmondásunk is róla, nehéz, mint a sár. A vályog nagyobb részben agyagos föld és víz, vagyis sár. Sokat nem változtat a súlyán a hozzáadott kevéske pelyva, törek. Nem jó hőszigetelő. A hőtartása is csak a méreténél fogva jobb egy kicsivel más tömör építőanyagoknál, amikből nem 50-60 cm vastag falazást készítettek. Ez a gyakorlatban is csak néhány nap különbség higedben és melegben egyaránt.
"A vályognak úgy tudom pont az a lényege hogy könnyű anyag."
Ez viszonyítás kérdése.
Én csináltam gyerekkoromban vályogtéglát egyszer, nem volt könnyű (a tégla). De kb. egy közepes tégla súlya, a betontéglák vagy a nagy porotherm téglák nehezebbek. Az Ytong meg könnyebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!