Gyorsház vagy rendesen épített ház? Melyiknek mik az előnyei hátrányai?
gyorsház alatt ilyenekre gondolok:
ez csak egy példa, sok oldalon láttam ilyen gyorsházat több cég csinál ilyet.
rendesen épített ház alatt a szokásos házakat értem
Ok értem!
Tehát az autód fékjét tervező mérnökben bízol, de a könnyűszerkezetes ház vázát tervező statikusban nem. Ez nem az építész, ez egy másik mérnöki szakág. Neked sem mindegy, hogy a vakbeledet ügyeletben a szemész orvos vagy egy sebésznek képzett orvos szedné ki (állítólag mindig megvárják a sebészeket).
Ilyen háznál kötelező a statikai tervezés a falakra és a tető szerkezetre is, míg a tégla háznál csak akkor van ilyen, ha a megrendelő kéri, de nem szokták mert az + 160000 ft lenne. Ezért az ács csak az építész tervekből dolgozik. Rengeteg a rosszul kivitelezett tető szerkezet (szaki ellenőr, kömkel érdemes néha meghallgatni őket).
A molly dűbel tervezői szintén megadták adatlapokon miben, mekkora méretű dűbel mennyit bír el. Az usa a polgári perek országa, már szét perelték volna a Fishert, ha kamu adatokat adna meg.
Az autó fékrendszere nem egy új(számomra) technológia, és nem két markánsan eltérő rendszert alkalmaznak szgk. esetében. Más tészta.
A statikusban bízok, nem rettegtem a könnyűszerkezete házban, hogy most esik majd le a tv a falról, elhiszem neki amit állít. Van egy csomó, de! Elszúrom a fúrást, rosszul mértem ki, utólag akarok másik polcrendszert stb. Akkor sem szeretnék olyan házat, amiben a falat ököllel is be lehet ütni. Nem tetszenek az amerikai házak.
Gondolom az bosszant hogy ezt már sokszor halottad. De az üzlet már csak ilyen.
Egyébként nekem az mindent elmond, hogy a szoros baráti körünkből foglalkozik valaki könnyűszerkezetes ház építéssel, kezdetben csak ezzel, később már hagyományos házakat is vállat. Most van kész a saját háza, magának is téglából épített, pedig 2004-ben kezdte a könnyűszerkezetesekkel, van benne tapasztalata.
A tetőterek is könnyűszerkezetes technológiával épülnek tégla házakon...
Na mindegy nem akarok én senkit semmiről meggyőzni melyik miben jobb, mert az nem a célom. Csak a sztereotípiák nagyon félreviszik az emberek véleményét! Ezek miatt a tégla házat Magyarországon könnyebb eladni, pedig 2012 után épűlteknél a bankok nem tesznek különbséget értékbecslés terén, ahogy a biztosítók sem. Azért szerintem ez egy komoly nézőpont.
A cpl ajtókat is át lehet ütni, még is mindenkinek az kell, már akinek van rá pénze. Pedig a tömör fa ajtó csak kb 1,5x kerül többe, nekem is cpl van, inkább le sem írom mibe került, de kb 4 db prakitkeres kijött volna 1 árából.
Akiket én ismerek, és még csak mostanában költöztek be a gyorsházba, mind azt mondják nagyon jó.
Akiket én ismerek, és már minimum 2 éve bent élnek a gyorsházban, mindannyian megbánták.
én 1,5 éve lakok ilyenben, ez a 2. telem. Jól megépítették nem érzem rosszabnak a téglánál, pedig 20 évig tégla házban laktam.
Sőt a gipszkarton falas szobákba kevésbé jön be a hang, mint a 12-es poroterm falazatúba. De ezt igazolja a rigipsz kivitelelzői nyilatkozata is, téglára pedig megadják szintén a hangátlást ~ +10 dB a karton javára (ha rigipsz előírésait betartják).
gyorsan felfűthető, 80 m2-re 66000 ft az éves fűtés költség melegvizzel gázkazánnal. Mindezt állandó átlag 23 fokon!
A hiedelmekkel ellentétben egy 5 perces átszellőztetéssel 0 °C-ban kb 0,5 fokot hűl a ház -10-ben 1-1,5 fokot. Amit kb fél óra alatt fissza fűt.
Nyáron a havi villanyszámlám 30-35 KWh-val több, mint télen, úgy, hogy állandó 24-25 fokot tart a klíma. Megállás nélkül megy a fűtési szezonig!
A hiedelmek szerint nyáron felmelekszik, hát, ha vannak redőnyök akkor nem. 38 fokos tartós kánikulában tavaj leteszteltem: reggel 4:30 kor, 24 foknál lekapcsoltam a klímát, 18:30 kor 24,5 fok volt. Szóval akkor melegszik fel, ha az ablakon besüt a nap. Ahová süt le kell engedni a redőnyt, a többit meg felhúzni és akkor nincs sötét sem.
Az alu ereszcsatornáim pattognak sokat hirtelem felmelegedéskor átmeneti időben, most ez a divat és még sokba is került... de legalább szép.
A vázszerkezet igen ritkán reccsenik meg, a szeglemezes tetőszerkezet gyakrabban.
1,5 év alatt nem esett le a konyhaszekrényem a falról, pedig plafonig ér. A 65" tv is jól el van a fali kozolján. A tárolós gázkazán is elég nehé lehet de még mindig a helyén van.
Sehol nincs penész
1,5 év alatt sehol sem repedt meg a gipszkarton, vagy a nyílászáró beépítés. Szóval nyáron elmarad az előre tervezett 2 éves javításos festés.
Mivel jól megdöngölték a járolap szegélyeknél a szilikon sem engedett el sehol sem.
Összességéban, aki nem tudja miből épült az nem mondja meg róla miből van.
Gondolom aki szar kivitelezőt választott az szopik vele, de tégla házaknál sem ritka a rosszul kivitelezett ház.
én azt vettem észre hogy többszörös árkülönbség nincs a két háztípus között, majdnem ugyanannyi, nyilván függ attól hogy helyileg hol van, bp vagy falu, stb. viszont a téglaházat stabilabbnak tartom.
mindenki válaszát köszönöm!
A fém vázas ház 7.2 földrengést bír ki szerkezeti károsodás nélkül. Természetesen gipszkarton táblák lepotyoghatnak. A tégla házak ha jól emlékszem 6.5 nél már nem menthető meg.
A monolit beton házak sem jobbak, sőt, hamarabb bontani kell, ezeket inkább tornádós helyekre kell epíteni.
Fém vázas annyiba kerül mint a tégla, kvh kb 10% al olcsóbb a fal. Gyalult pallónal kb 30%.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!