Mernétek építkezni a helyünkben? Átlag fizetésből élünk, én 600 a feleségem 400 nettót keres havonta. A telek megvan. Kellene kb 20 Mft hitel. Úgy kalkulálunk, hogy 60 MFt-ból megvan a kész ház (100m2) A telket már megvettük, de félünk.
Kérdezhetek?
És tényleg nem provokáció miatt,de miért akartok mindenáron építkezni?
Értem megvan a telek,de...
De nem lenne pragmatikusabb döntés,venni egy jó állapotú házat,akár kádárkockát, és azt a saját igényeitek alapján alakítani,felújítani?
Hát én nem tudom, de nekem olcsobbra jött ki az új ,mint egy kockaházat hasonló szintre felújítani.
A felújítás kompromisszumokkal teli, és a rengeteg kókányolas javításaiból áll. Az új ház meg olyan lesz amilyet akarsz, kompromisszumok nélkül.
Aztán, ha feltételezzük van egy 70 milliós kocka, meg van egy 70 milliós új, burkolatok ugyan azok, egymas mellett vannak, szinte mindenki az ujjat venné meg.
13+
felénk 8-10 millió egy telek, 35 alatt nincs szerkezetileg jó állapotú kocka.
ha arányosítom az átlag kockához az új ház területét,
akkor ~ 44 millióra jött ki bútorozva, amiből 4,2 millió volt a konyha, 360000 az étkező garn. 820 az ülőgarnitúra és 1 milla a fürdő, wc, háztartási helység bútorai. 2 millio napelem. -8,8 millió így a ház.
~46 körül megált kulcsrakeszen telkestől!
A 35 milliós kocka 4% illetéke +1% ügyvéd = 36,75!
Eltérés ~ 9 millió, ebből sok minden nem jön ki.
Tető cserepeslemez ~ 3
homlokzat szigetelés 1,5-2,5
nyílaszáró csere 1,5
gépeszet gázkazánnal 3
...
Én felújítani akartam, de az árajanlatok alapján az ujjal jobban jöttem ki. Persze ahol fillérekért van kockaház ott más a matek.
15+
a napelem + bútorok mindek esetben kb ugyan azok lettek volna!
Akkor mi a kérdés? Vágjatok bele.
Az én véleményem csupán annyi, hogy egyszer az új is régi lesz. Összehasonlítgatni meg teljesen felesleges a felújítás kontra építés árakat szerintem. Nem mindegy a hely, hogy a telek megvan-e, vagy meg kell venni, az mennyibe kerül, van-e rajta rendezni, esetleg bontani való, közművesített-e, mik az igények műszaki tartalom tekintetében, kertrendezés szempontjából, stb. Mindkettőre el lehet költeni egy vagyont, meg ki lehet hozni alacsony költségvetéssel is, kinek mi az igénye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!