Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Megtehetem, hogy három egymás...

Megtehetem, hogy három egymás melletti panellakásból csinálok egyet?

Figyelt kérdés
Nem tervezek ilyet, csak arról jutott eszembe, hogy van egy üresen álló lakótelepi lakásom, ami az emeleten a középső, és jelenleg mindkét szomszédos lakás eladó. Elméletben megtehetném, hogy megveszem mind a kettőt, és összenyitom a hármat egy nagy lakássá, vagy ez tilos? És ha megtenném, akkor hivatalosan 3 lakás maradna, 3 külön címmel, vagy egybe lehetne vetetni?

2023. márc. 28. 12:07
 1/9 nemaRendőrség ***** válasza:
92%

Mind a két opció lehetséges. Egybe is tudod nyitni (ha statikus jóváhagyja jobb esetben) illetve külön is hagyhatod.

Jogilag is mind a két út járható, lehet egy nagy lakásod vagy 3 kicsi is, függetlenül attól hogy fizikailag hogy rendelkeztél felette.

Mi is tervezzünk ilyet, fizikailag egybe nyitjuk a kettőt majd, de papíron marad két külön lakás. Könnyebb eladni majd

2023. márc. 28. 12:19
 2/9 anonim ***** válasza:
94%
Hogy mennyire volt hivatalos azt nem tudom, de 15 éve egy ismerős megvette a szomszédos panellakás 1 szobáját és ajtót csináltak hozzá a saját lakásuk felől. Így nem kellett költözniük csak hogy mindkét gyereknek legyen saját szobája.
2023. márc. 28. 13:32
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Elméletileg FŐFALat (tartófalat) nem szabad elbontani.
2023. márc. 28. 15:26
 4/9 anonim ***** válasza:
91%
#3: ajtót lehet rá vágni engedéllyel.
2023. márc. 28. 15:33
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Statikus tudja megmondani, hogy melyik falat és hogyan szabad bontani, ajtót nyitni rajta.

A kérdező szerintem inkább a jogi részére gondolt.

Megteheted, hogy összevonod, mint ha egy lakás lenne, egy címmel. De azt is lehet, hogy marad papíron külön 3 lakás, annak ellenére, hogy fizikailag egybe van nyitva.

2023. márc. 28. 15:34
 6/9 A kérdező kommentje:

Igen, inkább az érdekel, hogy hivatalosan meg lehet-e tenni. Mondjuk, ilyen esetben érdekes az is, hogy mi lesz a közműórákkal, hiszen alapból minden lakáshoz külön mérőórák tartoznak. Vajon lehet azt is kérelmezni, hogy a 3 egyesített lakást egy mérőórára vegyék?

És mi lesz ilyenkor a közös költséggel? Háromszorosat kell fizetni?

2023. márc. 28. 15:44
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

A közös költség négyzetméter alapon szokott menni, szóval nem háromszorosát, hanem négyzetméter arányosan többet. Illetve attól is függ, hogy mi van benne. Szemétdíjat például szerintem nem kéne háromszor annyit fizetni, de ebben nem vagyok biztos.

A közműveknél meg egy mérőórára nem tudnák venni a lakást, mert a panelben különálló strangokon kapják pl. a vizet a lakások. Az áramnál viszont valószínűleg meg lehetne csinálni. Víznél viszont maradna a 3 különálló órád, de ez fizetés szempontjából nem sokat számít. Ma is vannak olyan ingatlanok (jellemzően intézmények épületei) ahol több mérő van, de egyben fizetnek. A szolgáltatót az tulajdonképpen nem érdekli, hogy egy lakás lett a háromból, a lényeg, hogy fizess a 3 mérő után.

2023. márc. 28. 15:51
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm. :)
2023. márc. 28. 17:51
 9/9 nemaRendőrség ***** válasza:
100%

Annyi kiegészítés még, hogy az egybe nyitás kérdését nagyban bonyolítja az, hogy milyen lesz az elrendezése. Nem biztos hogy szerencsésen egybe lehet nyitni.

Nekünk pl az oldalsó szomszéddal borzalmas lenne, de az alsó szomszéddal megoldható ha van elég pénze az embernek. Egyik szobából lépcsőt kialakítani stb.

Amit nem tudsz sajnos csinálni az a szintfoglalás, hogy teszel falat és ajtót a 3 ház elé mert a lépcsőházat nem foglalhatod el egy panelben. Szabadnak kell lennie az átjárásnak tűzvédelmi okoból

2023. márc. 28. 18:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!