Kell, vagy ehhez már nem kell szigetelés? Több, akár három/négy egymás előtti sor harmincas téglánál (tíz-tizenöt centis légréseket a téglasorok között hagyva) elhagyható-e a szigetelés? Felülnézeti "ábra" lent.
U | 1 2 3 4 |
T | 1 2 3 4 |
C | 1 2 3 4 | S
A | 1 2 3 4 | Z
F | 1 2 3 4 | O
R | 1 2 3 4 | B
O | 1 2 3 4 | A
N | 1 2 3 4 |
T | 1 2 3 4 |
Ahol a számok az adott téglasort jelölik (1-es az első sort, 2-es a mögötte levő sort, és így tovább az utolsó sor téglafalig), közöttük (a falak között) pedig ott vannak/lennének a légüres terek.
Cél a rendkívül vastag falazat elérése, puha/benyomható külső szigetelés nélkül.
Ezt így ebből nem lehet megmondani (pontos számolás nélkül), hogy a két-három légüres kamrával felvértezett három-négy soros vaskos teherhordó falazat (a benne levő (elviekben) szigetelő levegőnek köszönhetően) elegendő-e a jó hőszigeteléshez?
Illetve ugyanez harmincas téglasorok helyett zsalukő sorok esetén (bennük betonnal, köztük légüres terekkel)?
A zsalukő már innen nézve is necces,mert a betonnak nagyon nagy a hővezetése. A tégla falazat esetén legalább lehet számolni valamennyi szigetelő hatással. Szintén fontos, hogy hogyan van átszellőztetve a légréteg a téglasorok között. Illetve mit kezdesz a párával? Ezért szokták ezt elég alaposan mostmár méretezni. Olyan tervezőnek akiért ehhez már van számítógépes programja amit tud is használni és ki tudja számolni.
De továbbá is kérdés, hogy mire elég? Egy nem tartós emberi tartózkodásra szolgáló építmény (fészer, garázs, technológiai épület, budi a kertvégében stb.) és egy lakóhelyiség, iskola, iroda stb. egészen más hőszigetlési igényű.
Az átszellőzést és a párát nem tudom hova tenni. Ha egy tömör részből álló (csupán egy részből álló, vagyis légüres terektől mentes) téglafal elé harminc centi polisztirol szigetelést teszünk (ha passzív ház minősítés valakinek a célja), ebben az esetben úgy tudom itt sem beszélhetünk átszellőzésről. Már amennyire én tudom.
Pára alatt mit értesz, mire kell figyelni, illetve ha valami rossz, mivel lehet azt javítani?
Ha a zsalukő betonnal feltöltve problémás, akkor a külső két réteg zsalukő falazat közé (az ábrán az 1. és 2. téglafalak közé, az utcafrontra nézve) tíz-tizenöt centiméter légrés helyett ha szigetelést teszünk, az már sokat javít a helyzeten? (Ebben az esetben lehet nem is kell így már a többi légrésnek léteznie, ugye?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!