Mi a véleményetek az alábbi építési telkek tájolásáról, melyik a célszerűbb?
Ez a kétfajta tájolás van, illetve az ellentettjük (utca másik oldalán szemben levő, azaz pont ellentétes tájolású) is szóba jöhet (mindkettő kb. 20 méter széles).
Az önkormányzat építési osztály, a főépítész megmondja.
Nem építhetsz úgy, ahogy akarsz. Helyileg szabályozzák.
Az első! Ha nem is tökéletes, de közel jár hozzá... Az igazi az volna, ha a ház kelet-nyugati irányú lehetne. Értsd ha úgy építkezhetnél, hogy a 2. képen látható utcára nem merőlegesen helyezkedik el a ház, hanem az utcával párhuzamosan lenne a hosszanti oldala. Azért előnyös ez, mert télen alacsonyan jár a nap, így az utca felé nyitott ablakokon sok fényt kapnál, azokon besütne a nap (ha tiszta az ég), nyáron viszont a ház felett járna a nap, így nem tudna besütni a nap, hűvösebb maradna a ház. Azonban az úttal párhuzamosan épített ház pedig azért előnytelen, mert az összes ablakod az utcára néz... viszont az 1. ábrán látható azért közelít ehhez, lényegesen jobb választás, mint a 2. ábrán látható!
Régen erre odafigyeltek, hogy egy utcát hogy alakítanak ki... egy utca ált. észak-dél irányú volt, erre merőlegesen építették a házakat. Ha kisebb településeket nézel meg, amik nem fejlődtek rohamosan, ott az akár több száz éves utcák mind észak-dél irányúak.
Köszönöm a gyors válaszokat.
#1: nem ez volt a kérdésem, hanem az, hogy a két telek fekvése közül - tájolás szempontjából - melyik a jobb (ezt a két tájolású telket lehetne megvenni).
#2: oldalhatárra kell építeni, hogy melyikre, azt még nem tudom. Ha jól sejtem, az lenne a jobb, ha - utcáról nézve - a jobb oldalra kell építeni.
#3: köszönöm. A 2-esnél ha jól értem az a gond, a napsütés az utcafrontot fogja érni alapvetően? Ha viszont a 2-esnek az pandantja lenne, akkor az utcafront van északon és a nap a hátsó részt süti. Ebben az esetben is az #1 a praktikusabb?
Egy háznak a déli homlokzata a legértékesebb, oda lehet tenni a legvilágosabb helyiségeket: nappali, konyha, tehát a fő életteret.
Nekem az 1-es telek szimpatikusabb, a déli fekvésű nappalihoz gond nélkül lehet kertkapcsolatot illeszteni. A 2-esnél az udvarra örök árnyékot fog vetni a ház.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!