Magyarországon miért építettek régen pl. a Kádár kocka házaknál sátortetőt, illetve az új házaknál miért építenek hatalmas tetőt? Van valami funkciója a nagy tetőnek? Miért nem építettek vagy építenek ma is kisebbeket?
Csodálkozom, hogy az utóbbi pár hónapban - a rezsicsökkentés mizéri kirobbanása óta - amicsoda misztikummal írnak az úgynevezett Kádár kockáról.
Megvallom, én 50 évesen korábban még soha nem hallottam ezt a kifejezést, pedig 25 éves koromig ilyenben laktam a szüleimmel.
Ha egy óvodásnak azt mondjuk hogy rajzoljon egy házat, kb. ilyet rajzol, nem tudom mi rajta az a különösen furcsa.
Egy időbe sok házhoz terveztek tetőteret (gyereknek, meg hátha kell). De sosem lett beèpítve mint lehetőség, mert a fiatalok elköltöznek inkább.
A havat egyébként pont visszafogják a tetőn, hogy lassan csússzon(csendesítő,hófogó), mert különben viszi a csatornát is magával.
De jelenleg utólagos hőszigetelésnél a csúcsfal csak egy nyúg lett.
Praktikából, hogy ha szükséges beépíthető legyen. Tárolásra, lakhatásra.
A lapostetőt nem is engedik minden házra mert nem illik a környezetbe.
Sokáig én sem hallottam ezt a kifejezést, szerintem egy ilyen régi kivitelű ház minden tekintetben jobb, tartósabb mint egy újabb kisház ami roskadozik a sok gipszkartontól.
Ha igényes az építés akkor sokáig tartós marad. Abban az időben is voltak kontárok és precízebb hosszú távra gondoló emberek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!