Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Hogyan lehet a párát megszünte...

Hogyan lehet a párát megszüntetni?

Figyelt kérdés

Picit több mint egy hónapja élünk bent az újonnan épült házunkban és nagy a pára ,az ablak oldalán/alján van páracsík és már az párkányra is van hogy lecsöpög.

Reggelente mindig van egy nagy szellőztetés illetve 20 °-ra van állítva az infra fűtésünk.

Mik lehetnek a megoldások?

Van klímánk is (páramentesítő funkció?)

Páramentesítő készülékek?

Várom az ötleteket köszönöm előre is :)

2022. nov. 29. 10:57
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
49%

"Van klímánk is (páramentesítő funkció?)"

Itt mi a kérdés? Ha van ilyen funkció akkor próbáld azt.

Amúgy páramentesítő + szárítógép nekünk bevált.

(Sokan fogják a szellőztetést írni, én mondjuk nem értem mit segít ha beengedem a 200% páratartalmú nyirkos levegőt, de létező opció.)

2022. nov. 29. 11:11
 2/16 anonim ***** válasza:
20%

"Reggelente mindig van egy nagy szellőztetés"

Mondjuk az megoldás lehet, hogy nem napi egyszer szellőztetsz.

"én mondjuk nem értem mit segít ha beengedem a 200% páratartalmú nyirkos levegőt"

Mondjuk úgy segít, hogy nem 200% az a páratartalom, és még mindig kevesebb a kinti levegő páratartama mint a benti levegőé.

2022. nov. 29. 11:19
 3/16 anonim ***** válasza:
55%

Nyilván nem szó szerinti érték volt a 200%, azt hittem ez evidens.

Amúgy nekem mindig felmegy a pára szellőztetés után ilyenkor ősszel-télen. 🤷‍♀️

A gép viszont tényleg segít.

2022. nov. 29. 11:23
 4/16 A kérdező kommentje:
Reggel elmegyek otthonról késő délután érek haza így akkor nem szoktam már akkora huzatot csinálni,hétvégente ez nyilván másképp van. :)
2022. nov. 29. 11:48
 5/16 nemaRendőrség ***** válasza:
10%

És amúgy baj a pára?

Kollégám is panaszkodott hogy van egy páracsík az ablak alján.

Vett egy páramentesítő készüléket, kiszed napi 1 liter vizet a levegőből.

Azóta azért panaszkodik mert kiszárad a torka

2022. nov. 29. 12:23
 6/16 anonim ***** válasza:
86%

Minden tiszta penész lesz, persze hogy baj.

2022. nov. 29. 12:33
 7/16 anonim ***** válasza:
16%
#6 Nem írta sehol, hogy minden tiszta penész, hanem azt írta, hogy az ablaknál csapódik le. Normál páratartalom mellett is ki tud csapódni pára a hideg felületeken. És az sem egészséges ha teljesen kiszárítja a levegőt.
2022. nov. 29. 12:38
 8/16 nemaRendőrség ***** válasza:
68%

Milyen ablak?

Hány réteg üveg van, hány kamra, redőny (ha van) le van-e engedve?

Hány fokkal hidegebb az üveg mint a fal, vagy egy bútor?

A páratartalom teljes neve relatív páratartalom. Egy köbméter levegő teljesen más vízmennyiséget tud felvenni 15 és 20 fokon. Lehet hogy a ház 80%ban egészséges 40-60 között van, de az ablaknál kicsapódott

2022. nov. 29. 13:26
 9/16 anonim ***** válasza:
78%

Huh meredekek ezek a válaszok, már csak a német szabványos hiányzik, hogy teljes legyen az inkompetens slepp.

Új háznál normális a magasabb pára. Az építés során sok vizet használnak fel, több ezer litert is beépítenek az ingatlanba. Ennek egy része pár héten belül elpárolog, a maradék viszont jóval lassabban. Lehet akár fél-egy év is mire "megpihennek" a kötési/száradási folyamatok, és utána normalizálódik a belső páratartalom.

Addig is szerezz be egy páratartalommérőt, és mérd meg reggelre mennyi pára gyűlik össze.

A 60% már sok, az ideális inkább a 40%-45%. 60%-nál már erősen beindulhat a penészesedés, felette meg már egészségtelen a légzőszerveknek is.

2022. nov. 29. 13:40
 10/16 anonim ***** válasza:
52%

Vicces amikor az beszél inkompetenciáról, aki inkompetens válaszokban dobálózik 40-45% páratartalomról.

Amit írsz szimplán hülyeség. A 40% és 60% az egészséges tartomány két szélső értéke.

Most nyilván ha 60% körül van a páratartalom alapból és kivágod a ruhát száradni akkor fel fog menni 70% felé és az már sok lesz. Míg 40% páratartalomról teregetés után is 50-60% között marad a páratartalom.

De tök mindegy, pontozzatok le, úgyis mindent lepontoztok ami értelmes válasz :D

2022. nov. 29. 14:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!