Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Mi a véleményetek erről?

Mi a véleményetek erről?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Fa gerenda és Osb lap segítségével építenétek födémet? És ha igen, akkor hanyas osb-ből? Arra gondoltam hogy 12x12-es gerenda 40 cm-re beosztva és annak a tetejére 15-ös vagy 18-as osb lap, szerintetek jó lehet? A tetőtér be lenne építve de maximum egy ágy meg ilyen könnyebb dolgok lennének fent. Arra gondoltam hogy alulról a gerendát lefedném 8-as osb lappal, és a két osb réteg közé raknék egy kőzet gyapot réteget szigetelésnek. Kíváncsi vagyok a véleményetekre.
2022. nov. 13. 00:54
 1/7 anonim ***** válasza:
Attól függ, párazáró réteget hova tervezed?
2022. nov. 13. 01:13
 2/7 puritan ***** válasza:
A garázsom mennyezete, nekem is 8-as OSB-ből van. Alulról van fölszögelve a gerendákra. Kb. 1 méteres gerendatávolságnál már a saját súlyát sem tartja meg, rendesen behajlik.
2022. nov. 13. 01:31
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem értem mi történik... Adott egy tetőtér ha jól értem, amit beszeretnél építeni. Oda hogy keveredik a 12-es gerenda? A tetőtérben nincsenek fogópárok? Nyilván vannak, máskülönben az úgy statikailag a katasztrófa kategóriája.

A fogópárok közeit 150-es táblás üveg/kőzetgyapottal meg kell tölteni, majd ennek a tetejére 100-as táblás üveg/kőzetgyapotot kell teríteni, így néz ki egy mennyezet szigetelés. Befejezni kicsit trükkös, de meglehet oldani.

A fogópárok képeznék a mennyezetet. Álmennyezetet úgy építesz, hogy a fogópárokra rögzítesz direktfüggesztőt, majd a direktfüggesztőbe mehet a CD profil, lehetőleg lézerrel egy magasságra állítva. A függőleges falak felé kell fusson a CD profil és a függőleges falakon UD profilba kell érkezzen. Ezeket egymástól 40cm-re kell elhelyezni. A párazárás vagy a CD profilra kerül, vagy a fogópárokra, ezt eldöntöd, melyik az egyszerűbb számodra. Ha a CD profilokra tennéd, akkor én úgy oldottam ezt meg, hogy a profilt áttöröltem hígítóval, (mert olajos) és kétoldalú ragasztóval felragasztottam rá a párazáró fóliát. Ferdefalak (olfalfal) úgy néz ki, hogy minimum a gerendaközökbe teszel 150-es táblás üveg/kőzetgyapotot és itt is alkalmazhatsz direktfüggesztőket mivel a gerendákban szinte biztos, hogy van pár mm-es eltérés, az is lehet, hogy ennél több. Ha pedig jót akarsz magadnak, akkor hosszú direktfüggesztőket használsz és nem csak a gerendaközökbe teszel szigetelést, hanem ezt még telibe megteríted 100-as szigeteléssel, majd így megy fel a direktfüggesztőkbe a profil és ez is - ha horizontálisan teszed - nyilván a falaknál UD profilba érkezik, ha vertikálisan, abban az esetben is szükséges UD profil, máskülönben megreped a falaknál a glettelés. Ha ez megvan, akkor erre az említett kétoldalú ragasztóval a párazárófólia jön, majd erre a gipszkarton. Amire okvetlen kell ügyelni, hogy a fólia egymásra legalább 5cm-t fedjen és össze kell ragasztani, ehhez kapható ragasztószalaggal. Így zár! Továbbá nyilvánvalóan a mennyezetet és a ferdefalat betakaró fóliát is össze kell ragasztani egymással, hogy valóban zárjon.

Ha azt szeretnéd, hogy a padlás járható legyen, akkor oda lehet tenni OSB-t, bár elég küzdelmes történet ez, én inkább javaslom, hogy deszkázzad. Ott megteheted azt, hogy lefektetsz pár (5x10-es pallót) amire majd felfekszik az OSB/deszka. A pallókat feltolhatod darabokban is, lényeg, hogy fogópártól fogópárig érjen az a darab. Feltolsz 2-3 darabot (vagy többet, attól függ mekkora felület). Elrendezed, (két széle, közepe) kitöltöd 100-as szigeteléssel, majd mehet rá az OSB/deszka, és így haladsz magadnak háttal a feljárónyílás felé. Ehhez kelletek ketten legalább, egyedül agyvérzés!

2022. nov. 13. 07:51
 4/7 anonim ***** válasza:

7,5x15 jobb választás, mert statikailag jobban terhelhető, 60 cm osztásköz bőven jó, és így a táblás szigetelést is bele tudod könnyen rakni.

25 mm Osb kellene, az már nem hullámzik, mikor mész rajta. Beépítéskor ez előny szerintem.

Alulról direktfüggesztőkre kell tenni a mennyezetet, mert ha ezt is rácsavarozod, egyszer hullámos lesz, a másik pedig hogy nagyokat fog ropogni és nyikorogni, nagyon gyakran.

2022. nov. 13. 08:53
 5/7 A kérdező kommentje:
Elmagyarázom érthetőbben, nincsen még semmi, csak képzeljetek el egy falat aminek a tetejére 12x12-es gerendával áthidalom a falat, a gerendát hozzá rögzítem a falazathoz, és a gerendákra rögzítek osb lapot, hogy az mennyire lehetne terhelhető, tehát ráfekszik a fal tetejére a gerenda, rá van rögzítve és annak a tetejére az osb, a kérdés hogy elbírna e az osb 40cm-es gerenda kiosztással egy embert meg néhány dolgot, alulról azért lenne 8-as osb mert annak nincsen tartó szerepe, viszont a felső 15,18-as osb-nek már volna tartó szerepe, ezért gondoltam vastagabb osb-re
2022. nov. 13. 09:15
 6/7 A kérdező kommentje:
Nem párazárózva lenne, hanem az osb-re szeretnék bitumenes szigetelést
2022. nov. 13. 09:16
 7/7 anonim ***** válasza:
De most akkor tetőt építesz jelenleg? Akkor miért a födémről beszélgetünk? Először felépül a nyeregtető. Nem muszáj béléstestből építened a födémet, lehet fa is, de az sem így működik, hogy a falra fekteted föl. Kell a főfalakra öntsél egy vasalt koszorút. A vasalt koszorúra kell két oldalt ráfektetned 1-1 gerendát 15x15, ezeket tőcsavarok tartják majd, és ahogy javasolták 7.5x15-ösből pedig a nyeregtető szerkezetét építed meg. Két-három fogópár, egy "alul" egy "felül" és akár egy "középen". Ami felül vagy középen van az képezi majd a tetőtér mennyezetét (az tartja, arra építesz úgy, ahogy leírtam), ami alul van az pedig a földszint mennyezetét, itt viszont akkor pálcás függesztőkre lesz szükséged, ez lesz a födémed és ebből tudsz majd járófelületet képezni, a tetőtérnek. Ehhez nem elég a 18-as OSB. 22-es nútféderes OSB-t kell használj, értelemszerűen nem a "levegőben" toldasz. Tető borításának elég lehet a 18-as OSB is, és arra pedig nem mehet majd közvetlen a zsindely, először zsindelyalátét, majd a lemezek körbe, majd erre mehet a zsindely úgy, hogy oldalt leragasztod a lemezre zsindelyragasztóval, továbbá a kezdősort is ragasztod, a többit csak szegelni kell, megfelelő módon, nem ütöd túl de nem is lóg ki, duplázol ha szeles hely! Mekkora épület lesz ez?
2022. nov. 13. 09:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!