Gödöllői levéltárban hiányzó tulajdoni lap? Erdélyi tulajdoni lap?
Sziasztok! A sztori röviden annyi, hogy a hrsz, ahol lakunk, régen gödöllői járáshoz tartozott. Sajnos a levéltár leégett, sok tulajdoni lap elveszett. Fontos lenne, hisz keresni szeretnék. Budapesti archívumban nem találtuk meg, pedig budapesti címről van szó. Sok papír átkerült, de a miénk nincsen benne.
A másik fele pedig az, hogy erdélyi levéltárban is lehet papír, de sajnos ott azt mondták, nincsen. Mivel egy adott név lett említve és kapcsolatunk nincs kimenni oda, sem kapacitás, ezért azon gondolkodtam, online is lehetne keresni? Sajnos anno nem nagyon voltak segítőkészek.
Erdélyibe miert lenne? A határok meghuzása után, minden papírnak az adott országba kell kerülnie.
Milyen régről van szó?
Van 1800 as évekbeli kataszteri térkép a neten. Ha megvan papír alapon, akkor azon.
Googlba üsd be kataszter térkép, megtalálod az oldalt. Monarchia katonai felmérések.
XIIX.sz az 1700 utáni idő. Háb orú alatt sokminden megsemmisült, még anyakönyvek is.Sanszos, hogy lesz eredmény.
Csak annyi érdekel, hogy ott laktak, vagy családfakutatás. Mert ez utóbbihoz nem igazán kell.
3. Én konkrétan a házunk építészét keresem. A tulajdonosok másik kérdés.
A ház egyedülálló, családi ház, úgy kell elképzelni mint a Keleti pu. Hasonlóan gipszstukkokkal, spaléttal és porosüveg boltozattal. Ezt az épületet szerintem egy neves építész tervezte, de sajnos mai napig nem tudjuk kicsoda. 1896-ban jegyezték be a birtokra, ezért sajnszos, hogy a papíron rajta lenne. :(
Sztem sehol. Pláne ilyen 1700 időkből. Egy két építész munkájáról lehet feljegyzés, aki híres volt. A többi felejtős sajna.
Inkább csak azt aki építtette, az első tulaj. De sokszor ez sem kinyomozható.
Levéltárakba esetleg mikor építettek arrafelé, kiknek osztották ki a földet. Talán. Ha egyházi tulajdon volt, akkor ott.
Ha városi, akkor a területi akkori hivatalok feljegyzéseiben.
Derítsed ki akkor kinek tulajdona lehetett. Ha valamikor elkezdtek ott építkezni, talán van a levéltárba valami fejlesztési, bővítési, döntésekről, ülésekről jegyzőkönyvi iratok. Talán megvan kiknek adták el, kik építettek, honnan jöttek. Szervezetileg.
De az esély kicsi, ha nem jelentős valami miatt.
7. A ház 1896-ban lett bejegyezve, csak a másik tulajdoni lap régi, szerintem.
Bocsi, én írtam el!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!