Összevonattam két telket, az egyiken egy lakóház van. Építmény és telekadót szabtak ki rá, mondván üdülő övezetben lakom. A tulajdoni lap szerint az új ingatlan nem üdülő (kivett lakóház) és állandó bejelentett lakos vagyok. Jogszrű?
Az hogy egy ház üdülő, vagy üdülő övezetben van, az két külön dolog.
Én is fizetek építményadót, pedig kb 70km-re van a legközelebbi üdülőhely. Ráadásul nálunk garázsadó is van, pedig sokkaknak nem különálló, hanem a házában, vagy azzal összeépítve van.
Nézd meg, h ezzel kapcsolatban mi áll az önkormányzat honlapján.
Most, h felvetődött ez a kérdés en is utánanéztem a miénknek. Még nem lakunk ott. Az ingatlan épülő ingatlan. Adómentességet élvez az az adóalany aki az épületet nem üzleti célra használja.
Te sem üzleti célra fogod használni a házat.
"Adómentességet élvez az az adóalany aki az épületet nem üzleti célra használja"
Sajnos ahogy előttem is írták ez nem országos, hanem valószínűleg csak az adott település önkormányzatának határozata!
Van egy weboldal ahol lehet mazsolázni, hogy az adott vásorsban milyen adók vannak. íme az enyém:
A 750Ft-t , gondolom négyzatméter lenne , de nem valós, mert évi 10 ezret fizetek két részletben , 80m2 után.
De lehet mazsolázgatni, mert sok helyen van építményadó, ha meg nincs akkor meg kommunális adó címén szedik be a pénzt. Persze vannak adómentes városok is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!