Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Komolyan engedély kell ahhoz,...

Komolyan engedély kell ahhoz, hogy a saját telkemen kivágjak a saját gyümölcsfámat?

Figyelt kérdés
Egy 40éves cseresznefáról van szó,amit még apám ültetett. Épp építkezés folyik nálunk,a munkások garázs alapjának az ásásánal tartanak, és mikor nekiálltam kivágni a fát,ők mondták, hogy előtte engedélyt kell szerezzek az önkormányzattól,ami ráadásul pénzbe kerül. Igaz ez? Hogy jön ahhoz az önkormányzat,hogy belepofázzon mit csinálhatok a saját telkemen, ami után adót fizetek?

2022. ápr. 16. 22:28
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
51%

10# Egyáltalán nem vagyok úgynevezett környezetvédő.

Csak elmeséltem a stupid szomszédot.

Ha több eszed lenne magadtól is rájönnél hogy miért fontosak a növények a környezetünkben.

Gondolom életed során voltál kirándulni vagy húzódtál be árnyékba.

Sétáltál parkon keresztül, jártál kertes házban.

Ilyesmik..... 🙂

2022. ápr. 17. 10:26
 12/21 anonim ***** válasza:
65%

[link]

Így néz ki a város, ahol az önkormányzat nem szól bele semmibe...

2022. ápr. 17. 10:36
 13/21 anonim ***** válasza:
55%

[link]

Ők pedig nem hagyják, hogy a környezetvédelem gátolja őket.

Ha van egy cseppnyi eszed, akkor felfogod, hogy ezek a szabályok értünk vannak, nem ellenünk!

2022. ápr. 17. 10:41
 14/21 anonim ***** válasza:
55%
Nem minden településen kell hozzá engedély.
2022. ápr. 17. 11:34
 15/21 anonim ***** válasza:
78%
A települési zöldterülethálózat minőségének szempontjából (sem) mindegy, ki mit csinál a telkén, ezért kell engedély. Az egy dolog, hogy a HÉSZ előír minden építési övezetben egy min. zöldfelületi arányt DE nem mindegy, hogy azt sima fű vagy nagy, régi fák alkotják. Ezért van pótlási kötelezettség.
2022. ápr. 17. 13:04
 16/21 A kérdező kommentje:
De ezt a fát még apám ültette, nem az önkormányzat. Megértem,hogy belepofáznak abba amit ők csinálták, de ehhez semmi közük.
2022. ápr. 17. 14:06
 17/21 anonim ***** válasza:
73%

Annyira van közük, amennyire ahhoz, hogy a telked hány %-át építheted be. Értsd meg, hogy a települési ökológiai hálózat legnagyobb részét a magánházak kertjei alkotják, ezért kell rá szabályozás.

De, bár biztos vannak szivatós önkormányzatok, nem kell túlragozni.

Én betelefonáltam tavaly az önkormányzat megfelelő osztályára, mondtam, van X db fa, ilyen meg ilyen faj, szárad, balesetveszélyes, megkaptam szóban az engedélyt, az alapján 3 nap múlva kivágták (aztán megjött az engedély írásban is), megbeszéltem a referenssel, mik a pótlási kötelezettség szabályai, és emailban megírtam neki, hogy miket ültettem. Nem jöttek ki, nem ellenőrizték, és nem kellett egy fillér pluszt sem fizetni érte, és nem is kellett bemenni sehova.

(Itt nálunk sajnos feljelentgetősek a szomszédok, ezért akartam extra szabályos lenni.)

2022. ápr. 17. 14:44
 18/21 anonim ***** válasza:
59%
De a saját telken belul ki szolna mégis bele? En meg eletemben ilyet nem hallottam,pedig dolgoztam onkormanyzatnal... Nekunk egy hatalmas 8 meteres fenyo van az elokertben,a haz elott,most vagatjuk ki,mert beteg,rozsdasodik meg amugy is hatalmas,osszepiszkol mindent ezekkel a lehullo magvakkal,tobozokkal..viharban ugy hajladozik,hogy rossz nezni. Es a vezetek is ott van mellette. Most ez a fa tenyleg nyilvantartasba van veve valahol?
2022. ápr. 18. 12:21
 19/21 anonim ***** válasza:
59%
18-ra: önkormányzattól függ, de feltehetően igen.
2022. ápr. 18. 12:39
 20/21 anonim ***** válasza:
74%

Ha valami probléma van, azr kell mondani, hogy kettétört a fa.

Ha kiásod a tuskót, azt is lehet mondani, hogy kidőlt.

Bizonyítsa be az önkormányzat, hogy nem így volt!

2022. ápr. 18. 14:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!