A vízóra aknát hogy tudom zsalu kővel víztaszítóvá tenni?
Jelenleg van egy 120x120-as téglából kirakott vízóra aknák. De elég rossz állapotban van. A falak már elkezdtek befelé indulni így félek hogy egyszer beborul és összetöri az órát.
Gondolkoztam azon hogy megcsinálom sima betonnal de nem nagyon akarok zsaluzni.
Ekkor jött az ötlet hogy zsalu kővel rakom ki és esetleg kiöntöm a közepét betonnal.
De olyan gondom van hogy állandóan félig vagy háromnegyed részéig víz van benne (kivéve nyáron a nagy melegben).
Hogy tudnám úgy megcsinálni zsalu kővel hogy vízzáró legyen?
Az alját kibetonozom az oldalát pedig zsalu kővel akarom megcsinálni úgy hogy minimális víz legyen benne.
Arra gondoltam hogy ha zsalu kővel kirakom a négy falat akkor kiöntöm betonnal és a belső oldalát kikenem ezzel a vízzáró vakolattal.
Szerintetek így jó lesz?
Az a lényeg hogy minimális víz legyen benne maximum hogy le tudjam olvasni a vízórát mikor kell. (Tudom hogy nincs olyan beton vagy anyag amin minimális víz át ne jutna.)
Vagy hogy oldjam meg ezt az egészet?
Nem vagyok kőműves meg még szakmabeli sem. De annyit megtudok csinálni hogy kizsaluzom és betonból lesz vagy zsalu kőből kirakom az egészet.
Letakarod deszkákkal a vízórát, annyira hogy rá tudj állni, aztán lebontod a tégla falat, 20-as zsalukőből építesz újat, bevasalod, bebetonozod. Vagy hívsz egy brigádot és 2 nap alatt megcsinálják.
A meglévő málló téglát semmi értelme kenegetni. Tönkrement. Engedd el.
a tökénél kell megragadni a problémát.! A víz jelenlétét kell megszüntetni.
Én azt tenném, hogy a vízaknában olyan mély gödröt ásnék, amilyent csak tudok. Abba leeresztenék egy 300-as pvc cövet, és egy kisebb szivattyúcskát, mely időnként fenékig szívná a gödör vizét(kavics lenne a gödör alján)..
Anyósomnál ez bevált. Később gravitációs módon lett elvezetve a víz...sokat melóztam vele, de megérte.
Az Alföldön lakok Karcagon. Állandóan fent van a talajvíz jó nyáron a nagy hőségben kiszárad. De szinte mindig víz van benne.
A víz nem szivárog sehonnan sem a szerelők szerint. (A vízügy emberei nézték meg azt mondták hogy ez természetes de néha nagyon fent van pl. decemberben a talaj szinttől 40 cm-re volt.
Máshol nincs fent a talajvíz valamiért. Oszlopnak ástam lyukat 150 cm mélyen sem volt víz.
Pár utcával arrébb az ismerősénél nagyon fent szokott ugyanígy lenni a talajvíz. Igaz neki egy nagyon nagy gödörje van 3 méter mély és 4 méter széles de téli van az is vízzel (azt ne kérdezzétek hogy miért ekkora nagy gödörje van).
Úgy néz ki hogy lebontom teljesen a régit megszélesítem még vagy 20 cm-rel. A teljes gödröt ki bélelem egy bazi nagy több rétegű fóliával. Az alját kibetonozom. A falakat zsalu kővel felhúzom és ki öntöm betonnal. Pluszban a belsejét még levakolom vízzáró anyaggal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!