HÉSZ szabályoktól eltérő hasznosítási és beépítési lehetőségek? Megoldható?
Vannak földterületek ami 3%-5%-ban beépíthető lenne, de sajnos nem lehet mert, a HÉSZ másképpen rendelkezik.
Milyen esetekben lehet ettől eltérni? Helyi főépítész adhat külön engedélyt az építésre? Vagy a helyi közgyűlés engedélyezheti, hogy a területen építkezni lehessen? pl. Ha mezőgazdasági területről van szó, és állattartással szeretnék foglalkozni, akkor engednek rá építeni? Egy hektár alatt nem engedélyezik a HÉSZ szerint, és nekem csak fél hektárom van. Hogy tudom ezt megoldani?
De jó!
Skandináv országokban, Romániában, különösebb megkötés nélkül építkezhetsz külterületre.
Persze vannak akik lakóparkokat húzhatnak fel pl. Balatonfelvidéken külterületre. Natura2000, természetvédelmi terület nem akadály egyeseknek.
Mint a viccben... Medve! B... meg a létrádat!
Már készültél rá!
Attól függetlenül igazad van, valakinek lehet. Neked is lehet, ha kijátszod a törvényt, pl. látszólag mobil épületet építesz! Odaállítasz egy "tinyhouse"-t, ami nem feltétlen kicsi! Van olyan önkormányzat ami meg külterületen sz-rja le, mit csinálsz. Nézd, nekem a bővítésre annyit mondtak, hogy "ki a f--- érdekel?" Ez volt a hozzáállás és szó szerint idéztem!
Hogy rendelkezik a HÉSZ és milyen besorolású telekről van szó az esetedben? (ha megtudhatjuk)
"Odaállítasz egy "tinyhouse"-t," Köszi az ötletet, megpróbálom :)
Mezőgazadasági terület, Má-k 10.000nm2 alatt semmi nem építhető.("Már készültél rá!")Nem, nem készültem rá. Más településeken akár 2000nm2-től beépíthető. Ezért kérdeztem.
3-as
"Az kiemelt ügy, politka"- vagy inkább korrupció? Mutyizás? Értem. Tehát ha egy bizonyos üzleti kör nyerészkedik, oda épít ahova akar, akkor az rendben van. De ha a kisember fel akar húzni egy kis házikót, hogy tudjon mezőgazdasági tevékenységet fojtatni, akkor az gáz...
A legtöbb HÉSZ így rendelkezik:
Gyümölcs, szőlő művelési ágú földrészleten építmény csak 10 000 m2-nél nagyobb (minimum 30 m szélességű) telekterületen helyezhető el.
Szántó művelési ágú földrészleten építmény csak 50 000 m2-nél nagyobb (minimum 100 m szélességű) telekterületen helyezhető el.
Van olyan település biztos, ahol már 0.2Ha felett építkezhetsz, de a fent leírt az általános!
No most ha kis településről van szó, továbbra is tartom azt, hogy keresd fel ezzel a polgármestert vagy az építési osztályt, mert előfordulhat, hogy azt mondják "építs amit akarsz".
Hiába így szól a szabályzat nálunk is, és hiába volt egy időszak, amikor bárki ingyen átminősíthette a telkét, nagyon sokan nem éltek vele, fogalmam nincs miért (Te miért nem?). Nálunk is így szól a rendelet és állítom, hogy 150 felett van azon épületek száma ami ennek okán bontásra kötelezhető lenne!
Szóval az, hogy más településen ill. akár a településeden láthatsz épületeket/hétvégi házakat vagy akár nyaralókat mezőgazdasági területen szántó besorolású földterületeken az még nem jelenti azt, hogy az ott is állhatna.
Kb. 5 évvel ezelőtt azért nyitottak lehetőséget erre, hogy átminősítse mindenki a telkét, hogy igazodjunk a valósághoz. A HÉSZ-t is sok település igyekszik igazítani a valósághoz, nálunk pl. a mezőgazdasági épület jellege lehet már ideiglenes tartózkodásra alkalmas épület is, és az önkormányzat megengedi, hogy ezen épületekbe bejelentkezhessen a tulajdonos.
Tudomásom szerint ma is van lehetőség kivett zártkertnek minősíteni művelési ág alá tartozó telket, azonban ennek ma már vannak költségei, de ha a legális utat keresed, akkor ennek kell alaposan utánajárnod.
Miután lehetősége volt mindenkinek arra, hogy átminősítse a telkét, és egyesek nem éltek vele, így nem gondolnám, hogy ezért az önkormányzat a hibás! Nálunk pl. csak köszönni lehet azt, hogy nincsenek b...va ezek a telektulajdonosok, akiknek egy köpetnyi (1000-1500m2) szántón áll a hétvégi háza. Bár nyilvánvaló, hogy rövid lenne a pályafutása sőt lehet az élete is polgármesterünknek, ha ezt megtennék!
7-es Köszönöm a válaszodat!
Megpróbálom átmínősítettni zártkerté. "nagyon sokan nem éltek vele, fogalmam nincs miért (Te miért nem?)" Ez jó kérdés, de tudtommal maga a terület beépítésre nem szánt terület marad. Köszönöm az infót.
"Persze vannak akik lakóparkokat húzhatnak fel pl. Balatonfelvidéken külterületre. Natura2000, természetvédelmi terület nem akadály egyeseknek."
Igazad van, de úgy alakítják ott a hészt meg a többi előírást hogy lehessen építkezni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!