Építkezni szeretnénk - azt mondták nem szabad terepet rendezni a telken, ne végezzünk földmunkát, mert azt meg kell terveztetni, engedély kell rá, és valakinek ellenőrizni kell. Ez igaz?
Domboldalban lévő zártkerti telek, régebben teraszokat alakítottak ki (betontömb, kő meg gumiabroncs támfaltól kezdve van minden), na meg a bozót amit kiirtottunk, de sok tuskó maradt... Gondoltam lebontatom a támfalakat markolóval, kiszedetem a tuskókat, és kialakíttatok egy egyenes placcot, ahová a házat szeretném (na itt kérdés, hogy mi jön ki, mennyi föld lesz, ebből adódóan hol lesz a kocsibeálló, stb.)
Többen mondták, hogy el ne kezdjem, előbb terveztessem meg a házat! Csak ez után szabad földmunkát végezni, meg valaki ellenőrzi, hogy nem-e ásom el a szemetet a ház alá... stb. Ez igaz?
Nemcsak azért kell szakember... Ha megbontod a támfalat, és lezúdul a fél hegyoldal, akkor mit csinálsz???? Nem lehet úgy nekimenni, mint tót az anyjának...
Igen, terveztesd meg, az építész majd kijelöli hogy hová lehet egyáltalán építeni (HÉSZ alapján), és még jópár dolog van, amit el fog neked mondani.
Alapvetően igaz. A tervezés és előkészületek egyik legelső lépése a talajfeltárás, talajmechanikai szakvélemény.
Feltárják a talajt, ennek megfelelően megvizsgálják, hol milyen állapotú, összetételű, van-e és ha igen hol van talajvíz, teherhordó talaj, stb.
Ennek tudatában fogja a statikus tervező megtervezni az épület alapozását, javaslatot ad a feltöltések összetételére, minőségére.
Olvastam már olyan szakvéleményt, ahol kifejezetten tiltva volt, hogy a meglévő talajt feltöltésre, visszatöltésre használják (az épület alatt/mellett).
Vagy lépcsőzetes alapot kellett kialakítani, mert mélyen volt a teherhordó talaj. Máshol meg kifejezetten kedvező sziklás, stabil altalaj volt.
Ahogy 5 írja mindenképpen kell a talajmechanikai vizsgálat dobos telken. Ez nem választási opció, ilyenkor lépcsős alapozást statikussal kell megterveztetni!
Persze el lehet hagyni, de nem kell csodálkozni, ha a ház idővel elkezd lecsúszni a dombról. Van egy ilyen hotel a Balatonnál is. Hiába támfalazták utólag nem tudták megakadályozni a további mozgását, emiatt életveszélyessé nyilvánították pár éve.
Mint kiderült engedély kellene rá (a terepszint 1 méterrel nagyobb megváltoztatásához), és ahogy elképzeltem mennyire nyögve nyelős lenne, már hívtam is a markolóst... "Már úgy volt! Csak a bozót takarta!"
A kiszedett föld alatt nagyon kemény a talaj, és úgyis oda jön a ház, előtte a füves terasz sűllyedhet, azt úgyis után lehet tölteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!