A régi házak mitől olyan tragikusak és élhetetlenek hirtelen?
100 év körüli polgári ház vásárlásában gondolkodunk, a neten kutakodva az összes helyen azt találom szinte, hogy csak építeni szabad, de azt is csak milyen extrán, mert amúgy minden szörnyű.
A régi házak vizesek lesznek, penészesek, kifűthetetlenek, sőt még össze is fog dőlni és gazdasági totálkár. Nem csak a 100 évesekre gondolok, hanem a kádárkockákra stb. is.
Na most, eredetileg mi is építkeztünk volna, de elengedtük a dolgot, mivel az árak úgy elszálltak és a terveztetett ház kerülne vagy 70-80 millába felhúzni és akkor még egy sitt kupacos telkem van, amin egy csík van lekövezve, amin el lehet menni a bejárati ajtóig. Ja meg még a kerítés sincs meg. A telek ebben az árban nem volt benne, annak az ára, ezen felül volt ugye. Vagy veszek mondjuk 30 milláért egy akármilyen régebbi házat, beállt kerttel, melléképületekkel stb. lehet számolni még ha költök is rá.
De még az építészünk szerint se szabad semmit se megvenni meg nem éri meg, meg nem is lehet korszerűsíteni, mert a vízszigetelés, meg ha leszigetelem, akkor a pára, a penész, ha nem szigetelem, akkor élhetetlenül hideg falak és padlók stb.
De most csak én vagyok elvarázsolva, vagy mi? Szerintem ez azért túlzás. Nagyapám egy kb. alap nélküli vályogházban élt a pár évvel ezelőtti haláláig. Volt két konvektor meg egy cserépkályha és kész, a hajópadló minden volt, csak hideg nem, a jelenlegi lakásban a laminált hidegebb érzés, hiába van lépésálló meg normális rétegek stb. Penészt nem ismerte, nem volt vizes, sose fáztunk, nem sugároztak a falak élhetetlen hideget. Dettó az összes öreg családtagnál, akik mindenféle házakban, leginkább kádárkockákban laknak.
Azért nem túlzás ez egy kicsit, hogy az 500 ezer forint per négyzetméter áron felépített házakon kívül minden élhetetlen, felújíthatatlan, komforttalan és csak akkor lesz élhető és elviselhető, ha földig rombolom és annyit költök rá, mintha újat építettem volna? De persze még akkor se, mert kötve van az ember keze régi alapjai miatt.
A régi ház lutri, ez igaz.
Mondjuk mi vettünk 2x, már 25 évvel ezelőtt sem mertünk építkezésbe belevágni, csak a környező utcákban egy csomó magánház építkezése bedőlt:(
A mostani házunk kb. 50-60 éves, 25 éve volt egy masszívabb felújítás, megvannak a maga hibái, de nekünk megfelel. Amit tudunk, megjavítunk-felújítunk, de tény, hogy ilyen "kisebb" munkákat el sem vállalnak; ha mégis, annyit kérnének érte, ami nem éri meg.
Az én családi házam 90 éves. A dédszülők építtették, kiváló szakemberekkel. Még ma is megcsodálom a tetőszerkezetet, és a rajta lévő eredeti cserepeket.
Nem vizesedik, nem akar összedőlni, kívül-belül szigetelt, élmény benne lakni?
Mi volt a kérdés?
Az, hogy miért állnak úgy hozzá az emberek és a szakemberek is úgy egy régi házhoz, hogy az ÉLEHETETLEN és komforttalan, kivéve, ha az utolsó centiig felújítod teljesen és megpróbálod a szigetelésétől elkezdve mindenét olyan szintre hozni, mint egy most felépülő házét, ami eleve amúgy is lehetetlen és ugyanannyiba kerül és sose lesz olyan jó úgyse.
100 éve pl. áll jóminőségben. Juuuj, ha leszigeteled, akkor a vízszigetelés hiánya miatt majd tönkremegy a fal! Jó, de ha nem szigetelem le? Jaj, hát akkor élhetetlen és ki se tudod fűteni, mert éves szinten 500 ezer a gázszámla. Oké az újépítésnél meg éves szinten 1.5 milla a törlesztő 25 évig, azt nem tudom csökkenteni, de pulóverre tuti futja, ha nem marad ötszáz ezer a gázra...
Juj, ha új padló rétegrendet csinálsz, akkor akkor 40 centivel magasabb lesz a padló és akkor kuka az összes ajtó, ablakok a parapet magassága miatt meg minden és borul az egész, mint a kártyavár, akkor már mindent újra kell és úristen. De minek kéne új padlórétegrend? 50-100 évig jó volt, működött, a rendes fa meg nem is olyan hideg eleve...
Hogy én most ennyire igénytelen vagyok? Ennyire megszépültek az emlékeim? Vagy inkább az a túlzás, amilyen elvárások vannak, hogy minden régebbi már élhetetlen és komforttalan?
Nem értenek hozzá, sok javítani való van rajta, bonyolult feltárás, időben nyilván gyorsabb újat felépíteni, mint sziszifuszi munkával helyrehozni egy régit.
Mi egy 95 éve épült régi családi villában lakunk, aminek egyes részeit az ötvenes évek elején a gazdaságpolitikai rendelkezések miatt a tulajdonos kénytelen volt eladni, így lett egy 4 lakásos társasház. Nagy esőzések idején a pince egyes részei nedvesednek, mert az ereszcsatorna földbe vezető szakaszai elrozsdásodtak, feltehetően lyukasak, de nem lehet tudni, hogy merre vezet a talajban levő rész. A régi piros palatető olyan mint az ostya, mállékony. A pala alatti kátránypapir szinte a múlté, az alatta levő deszkázaton látszik a befolyt esőlé hatása, de akkora összeg lenne a tető felújítása, ami az eddigi közös költség befizetésekből sem jönne ki. Amióta 43 éve beköltöztünk, lassan szinte mindent fel kellett újítani úgy, hogy közben benne laktunk.A konyhát egyszer, a fürdőszobát kétszer kellett felújítani. A parkettát 2 szobában fel kellett szedni és újra lerakni. A fa ablakok még bírják ugyan, de a zárásuk messze nem tökéletes. Szerencsére a falak vastagak, azt nem vettük észre, hogy rossz lenne a hőszigetelés. A régi vegyes tüzelésű kazánt gáz cirkóra kellett cserélni, de megmaradtak a régi öntöttvas radiátorok (a cirkónak azóta szinte minden részét cserélni kellett, csak a burkolat maradt). A falakban maradtak a régi ólom víznyomócsövek, amelyeket szintén cserélni kellene, de az alattunk lakó nem ment bele a cserébe, nála volt egy kis szivárgás, aminek nyoma látszik a lépcsőházi falon. A csatornaszellőzőt egy korábbi tetőjavításnál elvágták a tetőtérben, így a párás levegő most a padlástér egy elzárt részébe kerül, ahol tönkreteszi a tető deszkázatát. A kerti betonjárdák erősen repedezettek, az utcáról a kertbe vezető lépcsőt az elmúlt 42 évben már kétszer kellett újracsinálni. Ennek ellenére szeretünk itt lakni, mert otthonos, csendes, tágas, berendezhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!