Mi az a hőigény, és hogyan kell méretezni a fűtést?
Épületgépészet szakirányon ez 2 féléves mérnöki tantárgy, szóval nem olyan egyszerű megtervezni.
Természetesen gyakorlati megfigyelések vannak, de ezek vagy bejönnek vagy nem (nincs két egyforma ház/telek/benapozottság), ami egy több millós beruházásnál nem elfogadható.
Ennek ellenére az emberek többsége simán elfogadja a szakik: Így szoktuk! - érvelését.
Keress egy épületgépészt és megtervezi. Értelmesebb fűtés szerelők tudnak ajánlani, mert ők is sokszor kérik a tanácsukat.
Gondolom van, vagy csináltass energetikai felmérést, abba kiszámolják, jó támpont. A fűtést lehet hozzá méretezni. De valóban egy jó épületgépész számolja ki.
Függ a kívánt belső és külső hőfoktól a veszteséget. Mekkora telek vannak milyen min hőfokra mennyi ideig kell számítani. Ma már nem kell -20 vagy -15 fokkal sem számolni sok helyen.
"Épületgépészet szakirányon ez 2 féléves mérnöki tantárgy, szóval nem olyan egyszerű megtervezni."
Valami hasonlót akartam én is írni. :)
Kérdező, mindenképpen érdemes egy tervezőt megbízni, mert házilagos okoskodással több évtizedre elronthatjátok a bennlakás minőségét.
Brutális rezsije lesz, 43 Ft/kWh !
Én maradnék a jól bevált vizes padlófűtésnél és gázkazán. Ha nagyon elszáll a gáz ára akkor hőszivattyút simán hozzáépítesz.
Villanyos fűtőszálnál törheted fel a betont!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!