Klíma kültéri egység kerítésen lehet?
Olvasgatok utána a klíma kültéri egység felszerelésének módjáról és szabályairól, de igazából mind arról szól hogy épületek homlokzatán hogyan lehet vagy hogyan nem lehet. Az épületem telekhatáron áll de nem az épületre tenném, hanem az épület melletti kerítés (szomszéd felőli) belső oldalára, (amúgy közvetlenül az épület melletti részre). A kerítés anyaga Ytong, teljesen zárt fal, nincs áttörés, lécezés, stb. A kültéri egység az én telkem felőli oldalon lenne, és értelemszerűen a levegőt is az én telkemre nyomja, a zajhatás is erre érvényesül.
Milyen szabályozás vonatkozik a nem homlokzaton elhelyezett klímákra? Szabályos ez az elhelyezési mód? Vagy talán helyesebb úgy kérdezni, hogy sért bármilyen szabályt? Mert ha nem, akkor nyilván szabályos...
padlásra nem teheted? Esetleg a talaj felett 10 centire? Az enyém így lett felszerelve, a hozzá adott gyári gumilábakon áll. Senkit nem zavar, csak a füvet fújja.
Mindenesetre a lehető legközelebb legyen a beltéri egységhez, a kerítés nem biztos, hogy praktikus.
Szabályos, az önkormányzat szempontjából mindenképpen.
Hogy műszakilag mennyire előnyös az már kérdéses.
Hosszabb csővezeték rontja a hatékonyságot, ráadásul ha a földön megy át az árammal együtt, valaki könnyen belerúghat, eleshet benne, megrongálhatja.
Talicskát sem tudsz ott tolni, ha asszonypajtárs kertrendezési szándékokkal kel fel szombat reggel.
Az épület melletti kerítésről van szó, a falon kivezetett cső a homlokzatról közvetlenül a kerítésfalra mehet. Praktikusabb mint a földre tenni, a környező növények szempontjából is, a csövezés is rövidebb. Az utcai homlokzatra a helyi szabályozás nem engedi, de amúgy én se tenném rá mert csúnya lenne. A kérdéses helyen az utcáról sem látni, a szomszédból sem, és a helyi rendeletekben sem találtam ezzel ellentétes passzust (nem rontja a településkápet).
Az általános jogi szabályozást viszont nem ismerem, pl van-e előírt távolság a telekhatártól. Nem találtam ilyet, de attól még lehet, és ha van, akkor nem biztos, hogy számít az hogy a kerítés belső oldalán van. Ezért vagyok bizonytalan.
Szerintem mehet a kerítésre a klíma. Saját kerítésed és saját telked felől lesz, számomra nincs kérdés.
Facebook, klímás csoport. Ezt a kültérit a szomszéd felől tették fel, alatta a kommentek talán segítenek:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!