Térkövezés házilak hogy oldjam meg (többi lent)?
Mai árak melett úgy döbtöttem magam próbalom megcsinálni. Ez egy 20x 5 méteres beálló lesz talan jövőre. Lépésenként próbálnám megcsinálni az idő és a penz miatt. Kisebb járdát már a régi cégemben térköveztem de ez egész új szint lesz és ott azért mindig volt szakmai segítségem.
Elöszőr is úgy gondoltam a szegélyt rakom le ha kész utána géppel kiásatnám a köztes részt, feltöltettnén kuléval maj murvával és ha egyszer lesz pénz jöhet a finom soder majd a térkő.
Első kérdés hogy a szegély lerakása első körön megoldható? Aztán késöbb a köztesrész, második hogy menyi beton célszerű a szegély alá tenni? Harmadik murva és a kulé réteg hány cm legyen (alnagyobb traktor is rámehet majd- en 20 cm kulé 10 cm murvára gobdoktam) a rétegeket többszőr kell tömöríteni vagy elég mindenréteget az aktuális szintjén letömöríteni?
Barátilag írom, olyan 15% esélyed van, hogy az első nagy felületed szép és jó lesz.
A második 50%
A harmadik 80%
A negyedikkel lehet elérni a 100% szépség/jóság faktort.
Szegélykőnek csak annyi a funkciója, hogy nem engedi "szétcsúszni" a térkövezést, szóval nem kell úgy beépíteni mint ha pl. egy kerítésalap lenne. 10-15 cm betonágy bőven elég neki.
Célszerű CKT (házilag is keverhető betonkeverővel, csak macerásabb) betont használni a szegélyezéshez.
Az utólagos földmunkát én nem javaslom. Sokkal nehezebb a gépnek mozogni ha figyelni kell a szegélyre is, hogy nehogy nekimenjen stb.
Szedje ki a földet szintre a munkagép, utána lehet jól letömöríteni döngölő békával a talajt. Aztán lehet szegélyezni, geoszövet, utána durva frakció murva vagy egyéb zúzalék vegyesen finomabb (akár por) frakcióval keverve 20-25cm, tömörítés döngölővel, és a végén mehet rá valami 0-5mm-es frakció végleges szintezésnek max 4-6 cm vastagságban.
Ez neked való videó, arról is beszél miért nem jó több részletben csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!