Ha szomszédnak nem tetszik a kerítésem, lebonthatja?
négyzet alakú telek.
évekkel ezelőtt a 3 hátsó kerítést lecseréltem, mivel volt, ahol csak térdig ért. szomszédoknak kb. fűteni is alig van pénze, nem hogy kerítést felújítani, én meg dolgozó ember, kerítésre azért van pénzem.
direkt 20-30 cm-el a régi kerítéshez számítottan bentebb raktam az új kerítést, így 20-30 cm telket adva az összes szomszédnak.
ha bármelyik, jövőbeli szomszédom azzal jön, hogy nekik nem tetszik a kerítésem, le akarják bontani és mást rakni helyette, akkor jogilag védve lehetek, miszerint 20-30cm-vel az én telkemen van a kerítés és nem nyúlhat hozzá?
drótfonat amúgy, borostyánnal befuttatva, rendszeresen karbantartva, szép zöld télen-nyáron.
"Ha szomszédnak nem tetszik a kerítésem, lebonthatja?"
Azokkal a paraméterekkel, amiket ide leírtál, bizton állíthatom, hogy nem, nem bontathatja le.
Nagyon rendes tőled, hogy a saját telekrészedre raktad a kerítést, azonban, ha bizonyos további szabályokat nem tartottál be, abba bele lehet később még kötni.
Az egyik szabály, hogy milyen mértékben van a kerítés áttörve, azaz hány százalékán tud a fény keresztülmenni. Szerencsére, a drótfonatos kerítés ezt mindig szokta teljesíteni. A ráfutó növénybe esetleg beleköthetnek, hogy elfogja a napot, de ha neked déli oldal, akkor ebbe sem.
A másik szabály a kerítés magassága. Az OTÉK-ben van egy általános szabályozás arról, hogy adott területeken milyen magas lehet egy kerítés.
A helyi építési szabályzat esetleg tartalmazhat még szigorúbb előírást. Sok helyen ez 150 cm szokott lenni. Ha ez is stimmel, akkor már nemigen tudnak jogi úton belekötni.
"Sok helyen ez 150 cm szokott lenni."
Persze. A hupikék törpikéknél.
Ha a szomszédnak nem tetszik akkor mellé, de a saját tekére építhet neki tetsző sajátot.
Viszont a tiédhez nem nyúlhat, mivel az a MAGÁNTULAJDONOD!
Még a 20-30 cm-re se lett volna szükség, szóval jobb lett volna előbb kérdezni, és utána keríteni... A saját telkére mindenki olyan kerítést épít (a HÉSZ és OTÉK által meghatározott kereteken belül), amilyet akar.
A kerítés külső széle a határon álljon, az oszlopok meg a saját telkeden, és ez minden szabályozásnak megfelel. Ha a szomszédnak nem tetszik az alkotásod, ugyanilyen feltételekkel készíthet magának másikat, a tiéd mellé.
A borostyánba beleköthet, mert idővel, ha beerősödik, fut a kerítés mellett a földön, két méterre elmászik egy évben, rengeteg munkát igényel a karbantartása. Egy kollégámnak volt ilyen, egy darabig kínlódott vele, aztán végül kiirtotta az egészet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!