Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Melyik kerítés rész a miénk?

Melyik kerítés rész a miénk?

Figyelt kérdés
Sarki ház a miénk. A ház előtt és a ház jobb oldalán is van ut. Ami előttünk van az a miénk, a jobb oldali kerítés is az utca fele. Viszont a ház mögötti kerítés kié? Melyik fele az enyém?

2021. aug. 24. 12:55
 1/2 anonim ***** válasza:
56%
Általános szabály nincs rá, ezt a kérdést önkrományzati rendelet szabályozhatja.
2021. aug. 24. 13:34
 2/2 anonim ***** válasza:

Az a fele a tiéd, amelyiket csináltad...

Ha az a kérdés, hogy melyiket kell neked csinálni: amennyiben önkormányzati rendelet (Helyi Építési Szabályzat) nem rendeli el a telkeket elválasztó kerítések létesítését, és ez a leggyakoribb, akkor oda nem kötelező kerítést csinálni.

Ha el van rendelve, akkor meg az OTÉK 44. § alapján kell eldönteni, hogy melyik részt kinek kötelező. Kivéve, ha a HÉSZ mást állapít meg. (Az OTÉK arra az esetre szól, ha helyi rendelet nem szabályozza a kérdést.)

Ha jól értem a leírásodat, akkor a hátsó kerítésed a szomszédnak bal oldali határ, amihez elvileg semmi köze nem lenne, de mégis van, mert az OTÉK ezt írja:

"(11) Ha a telek oldalhatára a szomszédos teleknek egyúttal hátsó határa, arra a hátsó telekhatár szabályait kell alkalmazni."

Vagyis:

"(7) Kerítés létesítésének elrendelése esetén a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalán, továbbá - eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában - az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani."

Még vagyisabb:

A hátsó határnak a mellékút felőli felét kell neked csinálni.

Persze, csak ha a HÉSZ előírja, mert ha nem, akkor neked nem kell egy centi kerítést se építeni. Csak szabad, amelyik oldalon éppen szeretnél.

Nekem pont ilyen telkem van, mint neked. Nálunk nincs előírva, hogy bárkinek is kerítést kellene létesíteni. És mivel a szomszéd háza ki van adva, előtte meg lakatlan volt, ezért én csináltam kerítést végig a kérdezett oldalon, mert a szomszéd nem akart rá költeni.

2021. aug. 29. 12:52

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!