Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Leier kéregfal előnyei/hátrányai?

Leier kéregfal előnyei/hátrányai?

Figyelt kérdés
Leier kéregelem előnyei, hátrányai a téglafalhoz képest? Konfortérzet, tartósság, hőtartóképesség? Mennyi szigetelés kell rá a téglához képest?
2021. máj. 18. 19:23
 1/6 anonim ***** válasza:
47%
Komfortérzet.
2021. máj. 18. 20:07
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Ez engem is érdekelne.

Én valahogy nem látom az előnyét egy favázas, könnyűszerkezetessel szemben

2021. máj. 19. 08:48
 3/6 anonim ***** válasza:

Ha laktál vagy vendégeskedtél már olyan épületben ami az építőbrigád hanyagsága miatt okozott bosszúságot a lakóknak akkor aligha kell ecsetelni egy ilyen építés előnyeit. Ráadásul ahogy megy fel a munkaerő költsége egyre vonzóbbá válik ez az építési forma. Míg egy téglaházat 800-1000 darabból raknak össze kézi malterezéssel, ezt 30-40 fal elemből építik fel, a beton és acél minőség is egy gyár felelőssége, nem egy 8 általános végzett kőműves segédé. Nagyobb szaktudást igényel, de nincs szemét, sitt, nagyon kevés a műveletek száma.

A könnyűszerkezetes házhoz azért nem éri meg hasonlítani, mert még ha a lehető legnagyobb lapokból építik ott is csilliónyi lépés és kötés van amit el lehet rontani. Plusz ugye a beton ha nem is örök, de mindenképp tartósabb, mint a faszerkezet, s ezt a piac be is árazza - a könnyűszerkezetes favázas házak értéke általában csökken, s nem növekszik az idő múlásával.

A kéregfal magával vonzza, hogy viszonylag (=más építési módokhoz képest) olcsón tudsz (=kell) hozzá monolit tetőt is vásárolni, magyarán egy tényleg magas minőségű szerkezeted lesz, később könnyen bővíthető emelettel, de 3-4 emeletes társasházak is építhetőek belőle a megfelelő statikával.

Hátránya - az is van azért bőven... Baromi alaposan meg kell tervezni, az összes cső, nyílászáró és az utolsó fali aljzat is végleges amint felkerült a fal, onnan már a legvagányabb ezermester sem fog belefúrni semmit, tehát átalakításra nem igazán alkalmas utólag - nincs olyan, hogy a gépészt megkéred, hogy már kész a ház, de oda a sarokba jó lenne még egy radiátor.

A technológia maga amúgy olcsó, de rendkívül meg tudja dobni a költségeket a szállítás, szóval legfeljebb a gyár +100-200 km-es körzetében van árelőnye, ha mondjuk Debrecenben építkezel akkor aligha fogsz Győrből 40 darab egyenként 5 tonnás fal elemet átutaztatni a fél országon, mert ez nem lesz versenyképes egy román vagy ukrán építőbrigáddal szemben. S ugye a daru meg kamion is elég komoly terhelés a pénztárcádnak, szóval nem csak jó, hogy gyorsan épül, de rá is vagy kényszerítve, hogy gyorsan épüljön, mert 1-2 hét csúszás el is viheti a megtakarítást. Na meg ez a daru nem is egy könnyű szerkezet, oda kell hogy férjen az épülethez és az altalajnak is olyannak kell lennie, hogy elbírja a súlyát.

Csak olyan kivitelező tudja megépíteni, aki be van kötve a Leierhez, nem tudod a tüzéptelepen megvásárolni, mert nem csak az elemeket de bizonyos dokumentációkat is a Leier (pontosabban a számítógépes algoritmusuk) készít - igaz, ők elvileg elmentik az egyedi falak terveit egy adatbázisba ami később ki tudja még mire lehet jó.

Talán még annyi, hogy a beton miatt könnyen válhat bunkerszerűvé, de azért építészetileg ezt lehet bőven ellensúlyozni - nem sötét, inkább csak arról van szó, hogy egyeseket frusztrál, hogy egy 20-30 centis betonfalon keresztül nem fogsz tudni átkiabálni az udvarról a konyhába.

Szigetelési szükséglet azonos falvastagságnál nem különösebben tér el a téglától, de sokszorosa a tömege és a hőtömege is, szóval kicsit másképp működik. Van olyan kivitel, amire nem rádübelezik meg ráragasztják a szigetelést, hanem rá van öntve a beton (betonbiztos... haha), így megint megspórolsz egy lehetséges és tipikus kivitelezői hibát, de ha külön is kerül rá akkor is olyan sima a betonfal a gyári zsaluzás miatt, hogy gyakorlatilag esélytelen légrésnek kialakulnia a fal és szigetelés között.

2021. nov. 5. 11:27
 4/6 anonim ***** válasza:

[link]

Itt láthatod (3.kép és szöveg),hogy hiába van kiöntve betonnal, az csak nagyon lassan tudná befele leadni a hőt. Szóval a hátránya mindenféleképpen az,hogy a külső falad érzésre hűvösebb lesz,nem képezi a belső hőtároló kapacitás részét,mivel belül lényegében egy fát(pontosabban "mineralizált faforgácsot") tapogatsz. Max le van vakolva. Nem tudom,hogy ez mennyire veszi át a fa sajátos karbantartási igényeit ,de gyanítom nem lesz örök életű. A másik a beton. A betonnak elvileg ki kéne tudni száradnia,ami eleve egy hosszú folyamat, aztán mi fogjuk és egy zárt rendszerbe belenyomatjuk az egészet. Az életben nem fog kiszáradni szerintem.(De igazából csak nem értek hozzá. Elvileg vannak gyorsan kötő betonok stb. ) Amúgy tetszetős.

[link]

Itt is mutatják a képeken,hogy szerkezetileg ugyanaz,de ha megnézed a termékeknél a kisebb durisol falazóelemeket(ugyanaz a technika csak kicsiben) akkor ott van egy szép táblázat is adatokkal meg képekkel amin jól látszik a szerkezet.

#3-as nagyon szépen leírta a dolgokat. Én csak ennyit akartam hozzáfűzni.

2022. febr. 3. 05:38
 5/6 anonim ***** válasza:

#4 vagyok. Bocsi,kicsit belekeveredtem mert én is ezt néztem. A kéregfalas betonnak néz ki. Nos a betonnak nem túl alacsony a hővezetési tényezője sajnabajna. Bár volt egy kép amin szerkezeten belül van szigetelés is mindjárt,az elég hasznos is lenne.

Amúgy itt van az a druosia facucc amiről beszéltem.

[link]

2022. febr. 3. 06:36
 6/6 LastScout válasza:
#4-es Szerintem a link alatt a 3. falszerkezet a két szigetelőanyag közé öntött betont akarja jelenteni, és nem igazán van köze a leier kéregfalhoz.
2022. márc. 13. 21:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!