Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Szerintetek a beton ezáltal...

Szerintetek a beton ezáltal kevésbé fogja megtartani a ránehezedő súlyt?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

A ház alapját készítsük éppen. A 2 szintes zsaluköveket a hétvégén raktuk fel és ma öntötték be betonnal, kisebb - nagyobb sikerrel.

Mivel a házunk a telek hátsó részén van, ezért pumix segítségével kellett (volna) a betont betölteni a zsalukövekbe. Viszont az előző nap délutánján heves esőzés volt, nem gondoltuk, hogy a föld annyira megpuhult. A pumix nem mert rámenni a vizes földre, hogy a ház hátsó felébe is benyomja a betont, nehogy besüllyedjen és beragadjon...

Nem tudtunk mit tenni, a betont ki kellett nyomatni a földre és onnan lapát és talicska segítségével betermelni a zsalukövekbe. Mivel ez időigényesebb munka volt, ezért a beton "dolgozott" közben.. Sikerült betölteni, viszont nem tudjuk, hogy ez mennyire maradt minőséges azáltal, hogy plusz kisebb mennyiségű víz (ami a talajon lehetett a vizes föld által) és földdel érintkezett és került is a betonba (természetesen a lehető legminimálisabb). Az alapsáv alatt nem spóroltuk ki a vasazást.

Gond adódhat, hogy az ilyen módon bekerült beton olyan szinten veszt a minőségéből, hogy probléma lesz a ránehezedő súllyal (falak, betonplafon, ácsolt tető...)? Jelenleg a férjemet képtelen vagyok megnyugtatni, egész nap ezen idegeskedik, hogy nem lett megfelelő minőségű, nem fog jól tartani..

Elnézést ha valamit rosszul írtam, vagy helytelenül használtam a szakszavakat. Felvidékről vagyunk és nálunk ezek egész másképp hangzanak. Remélem azért érthető és tudtok nekem válaszolni a kérdésre. :-)

2021. ápr. 20. 19:25
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
pumix = betondaru :-) Nem tudom melyiket használjátok gyakrabban
2021. ápr. 20. 19:26
 2/11 anonim ***** válasza:
Nem lesz baj a beton minosegevel. Annyi a lenyeg,h hagyjatok megszaradni. (Naponta be kell spriccelni a tetejet vizzel.)
2021. ápr. 20. 20:06
 3/11 anonim ***** válasza:
38%

Ég,atta egy világon semmi baja nem lesz,mivel a beton önterülő és egy zárt keretbe került,ott szépen 1-hónap alatt tömörödik a saját súlyánál fogva.

Az hogy föld került,közé nincs jelentősége nem tud minőségi romlást előidézni mert zárt térben van,nem falazatról van szó.

Mikor,építkeztünk anno 30-évvel ezelőtt,a tetőtől féltem hogy be fogja nyomja a földbe a házat.

Ez a felelősség súlya,ezen minden építkező át megy .

2021. ápr. 20. 20:24
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
A beton napokig, ha nem hetekig szárad végleges állapotára. Az ég világon semmi baja nem lesz attól, hogy több időbe telt a lerakása.
2021. ápr. 20. 20:33
 5/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, én is ezt gondoltam, főleg, hogy zsalukőben van alapból és a tetejére majd még mennek vasak + beontes betonnal.
2021. ápr. 20. 20:52
 6/11 A kérdező kommentje:
Annyira jó, hogy mindannyian egyöntetűen írtátok, hogy nincs ezzel baj. Remélem a férjem is majd lenyugszik ha megmutatom neki
2021. ápr. 20. 21:29
 7/11 anonim ***** válasza:
A pumix is csak bevezeti a kevert betont, az sem tömörít, ugyanúgy nem tömörít. Nincs különbség aközött, hogy egy kőműves az anyagot bedobálja fánglival és aközött, hogy a pumix beönti az anyagot. Ha ez be van vibrálva, az már különbség, de belehet mindkét esetben, viszont ált. nem szokták. Ipari környezetben, csarnokok alapját szokták bevibrálni. Ha híg az anyag, akkor az jól beterül a zsalukőbe is. Gondolom én a kőműves is segített ezen, megbökdöste többször is kanállal (megszokták). Szóval alaptalan a férjed félelme, én is úgy gondolom, nem volt mindig pumix, és készültek alapok akkor is jól és helyesen és időtállóan. A földre kiöntött anyag, ha közvetlen a földre került, akkor az nem nedvességet vett föl, még akkor sem, ha a talaj erősen vizes volt, az abban az esetben a nedvességéből veszített, mivel a talaj víz szívó, akkor is, ha az meg van ázva, de ezt egy kőműves érzi, mikor ideális az. Szóval ezzel nem kell foglalkozni. Föld nem szerencsés, ha belekerül, semmilyen esetben sem, ez nem igaz, amit a 3-mas írt. Másképp tömörül, nincs tartása, gyengíti a betont, de hát gondolom én ha bele is került emiatt, az is nagyon minimális. Megnyugodhat a férjed!
2021. ápr. 21. 08:49
 8/11 A kérdező kommentje:

Igen, nyilván a föld miatt veszíthet a minőségéből, de nem gondolom, hogy annyit, hogy ne legyen tartós.

A kőműves, aki ráadásul családunk barátja is, így duplán úgy csinálta, hogy ne legyen az rossz. Mondta is, hogy mikor tegyen hozzá egy kis vizet ha kellett és megerősítette, hogy semmi probléma nincs a betonnal hogy így lett berakva. A föld szerintem annyira minimális volt, hogy a zsalukövekben nem hiszem, hogy nagy vizet zavar, főleg hogy a teteje is még be lesz vasazva és öntve is.

2021. ápr. 21. 10:27
 9/11 anonim ***** válasza:
Gondolom van valahol egy FMV is, aki még segíthet a kétségek tisztázásában.
2021. ápr. 21. 13:00
 10/11 A kérdező kommentje:
Igen... Papíron 😅 Végülis őt is meglehet kérdezni, viszont ha ennyien állítják, hogy ez nem probléma, akkor valószínű ő is ugyanezt mondaná. A kőműves is aki 30 éve a szakmában van
2021. ápr. 21. 15:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!