Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Villanyt, gázt, vizet bevezetn...

Villanyt, gázt, vizet bevezetni, de hogyan?

Figyelt kérdés

Előre is bocsi ha hülye kérdések, másoknak biztos triviális infó az ilyesmi, de én azt sem tudom, merre induljak.

Adott egy telek egy kis házikóval, ahová be kéne vezetni ezeket az alap szükségleteket. Gondolom engedélyköteles lehet, na de pontosan kitől és milyen engedélyt kell kérni?

Illetve maga a kivitelezés hogy kell történjen? Bemegyek a Démászhoz, hogy vezessék be nekem az áramot, és ők elintéznek mindent? Vagy saját villanyszerelőt kell keresnem?

De bármilyen hasznos tanácsot szívesen fogadok.

2021. márc. 29. 20:47
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Figyi, en se tudtam, de eleg logikus a dolog;

Felhivod azokat a szolgaltatokat akiknek a vezetekei ott vannak es megkerdezed oket. Ez a legbiztosabb.

Egyebkent osszetett a dolog, de nem tul bonyolult csak ode kell figyelni. En is most csinaltam eloszor idèn:

1. Viz: helyi szolgaltatohoz bementem, ki kellett toltenem egy “kèrvènyt” erre ok valaszoltak majd ezzel a valasszal egy vizbekotes tervezot kellett keresnem (ok ajanlottak tobbet is) aki 30.000 ft ert megtervezte a bekotovezeteket es elmondta a kovetkezo lepest: irany a helyi onkormanyzat egy alairasert majd vissza a doksikat a szolgaltatohoz. Idokozben a vizora aknat kell kiasnom es megcsinalom mert oda fogjak bekotni az utcarol a vizet.

Kb ennyi

A folyamat hasonlo az aram eseten is, mindig meg kell kerdezned hogy mi a kovetkezo lepes es vegigmenni rajta

2021. márc. 29. 20:59
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Gáznál és víznél első körben kell egy tervező, aki megtervezi az óra helyét / óraakna helyét, a nyomvonalat stb. Majd ezután az következik, amit előttem leírtak.

Villanynál a szolgáltatód honlapján megkeresed a hozzád közeli regisztrált villanyszerelőket (van nyilvántartás), felhívod valamelyiket, megmondod, hogy hol szeretnél villanyt bevezettetni, mikor fér bele neki egy helyszíni szemle ill. mikor tudja megcsinálni. Ha megfelel az időpont, akkor találkoztok a helyszínen, felméri mit hogyan lehet kialakítani, ad egy árajánlatot, elfogadod vagy nem és felhívsz egy másikat. Javaslom Te addig írd össze, hogy milyen nagyobb fogyasztók lesznek nálad, pl. villany főzőlap (ha az lesz!) mosógép, mosogatógép, esetleg villany fűtés, ilyesmi. Ebből Ő tudni fogja, hogy hány ampert érdemes igényelni. 32A-ig ingyenes a történet, de nem az egész szerelés, csak az igény, 32A felett amperenként 4500 forintot kell fizetni, értsd szeretnél mondjuk 3 fázis 20 ampert, az azt jelenti, hogy ebből 32-ért nem kell fizetned, azaz a maradék 28 ampert kell kifizetni a szolgáltatónak. Ha úgy ítélitek meg, hogy elégséges az 1 fázis 32A, akkor az igénynek nincs költsége. Amit a reg.szerelőnek fizetsz a munkadíjon kívül a mérőóraszekrény kialakítása, a szekrény, annak beépítése, a becsatlakozás kiépítése stb. Mindez megvan, utána jön a szolgáltató, csatlakozóvezetéket kiépíti, mérőórát beépíti. Szükséges, hogy az elmenő mért vezeték érkezzen valahova, vagy a mérőóra alá beépítésre kerül egy elosztószekrény (van mérőórához passzoló), avagy bent a házban egy optimális helyen beépül egy elosztószekrény, a regisztrált szerelők ált. nem csinálják meg, azaz szükséged lesz egy villanyszerelőre is. Ha adsz reg.szerelőnek egy meghatalmazást, akkor minden ügyben eltud járni helyetted, értsd a papírügyeket is intézi majd helyetted, gyak. semmi dolgod nincs, csak annyi, hogy fizess!

Víznél a Te dolgod a mérőóraakna kialakítása, nyilván egy kőművest megbízhatsz ezzel, az ásással meg egy segédmunkást ha kézierővel történik vagy egy földmunkagépest, az elmenő szakasz már a vízszerelő dolga.

2021. márc. 30. 09:23
 3/3 anonim ***** válasza:
Annyit hozzatennék hogy gaznal es viznel is a legelslo a szolgaltato es nem a tervezo mert egz ugynevezett kozmu egyeztetesre van szukseg
2021. márc. 31. 06:55

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!