Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Inkább építkeznétek vagy...

Inkább építkeznétek vagy felújításra szoruló házat keresnétek?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Fiatal pár vagyunk, 1 kisgyerekkel. Győrben élünk, panelban, amit egyikünk sem szeret. Szeretnénk kikoltozni a varosbol, kertre, videkibb eletre vágyunk. Párom a varosban dolgozik, neki majd napi szinten be kell járnia autóval. En itthonról dolgozom, illetve a kislanyunkkal vagyok itthon. Az o szempontjából majd az ovi lesz fontos, hpgy találjunk helyben. De elsősorban nem telepules ajanlatokat jottem kerni, bár irhattok :), hanem, abban a döntésben segitseget kerni, hogy epitkezesbe vagjunk-e bele, vagy "csak" felujitasba? Milyen pro es kontra ervek vannak? Aki mar atelte, es hasonloan dilemmazott, mi alapján döntött?

Szívesen csinalnank dolgokat mi is magunknak, illetve a batyam gepi foldmunkaval foglalkozik, unokatestverem asztalos, parom edesapja pedig epitoiparban dolgozik, ok is segitsegunkre lennenek. 30 millió forintunk lenne, de valamennyi hitelt hajlandoak lennenk felvenni. Viszont a lehetosegekhez merten szeretnenk visszafogott koltsegvetest, semmi extrara nem vagyunk, illetve időnk is van (ha például egy felujitas lassabban menne, de mar lakhato). Valami oknal fogva attol tartok, hogy egy építkezés során at fognak verni. A szakemberhiany egyaránt erinti mindkét tervet. Az bossszant még, hogy pici epitesi telkeket is elkepeszto arakon arulnak... Tényleg nem tudom mi lenne a legjobb.

2020. dec. 17. 00:35
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
93%

Én biztos valami régi kúriát keresnék, olyan tornácos,

oszlopos, 19/20 századit.

Felújítanám, de az eredeti jelleget mindenképpen megtartva.

2020. dec. 17. 00:45
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Én használt házat vennék, ami jó állapotban van, és az helységek elrendezése is jó, illetve nem kell túl sokat költeni a felújításra. Sokkal egyszerűbb minden. Már lakhattok is a ház egy részében, amíg a felújítás folyik. ( Akár kívül, a tetőn, vagy más helységekben) Új házat max 3 gyereknél építtetnék, de akkor se szívesen, mert rengeteg a munka vele még úgy is, hogy kivitelező céget bíztok meg. Sok papírmunka, utánajárás. De ti tudjátok, hogy melyik felelne meg nektek jobban.
2020. dec. 17. 01:43
 3/16 mindentudó99 ***** válasza:
83%
Csak is felújítás . Éítkezésbe tönkrementek idegileg. Ráadásul drágább lesz mint gondolnád. Új építésnél a csináld magad verzió nem mindíg megengedett.
2020. dec. 17. 04:48
 4/16 anonim ***** válasza:
52%

Én biztosan építenék. A párod apja hatalmas segítség, mert látott már építkezést, így ha időnként ott tud lenni, nem tudnak átverni.

Átverni egyébként felújításnál is pont annyira át lehet.

Ha építési telket drágának találod, akkor nem elég messze keresel Győrtől.

Én messze mennék. Óvoda szinte mindenhol van.

Ingázni kellemetlen, de a csend, béke, falusi közösségi élet mindent megér.

2020. dec. 17. 05:00
 5/16 anonim ***** válasza:
48%

Szinten Győr,ev elejen nagyon raporogtunk a csaladira.30-35 millioig lepukkant hazak vannak.abda,csanak,gyirmot,gyorujbarat volt a 4 kiszemelt telepules,hogy azert ne kelljen orakat ulni az autoban mire az ember beer a varosba,es az utak is viszonylag jarhatoak legyenek.

Ennyi penzert olyan hazakat talaltunk amikre meg also hangon 10 miskat ra lehet kolteni,vagy pedig teljesen a foldon voltak ami nalunk abszolut kizaro tenyezo volt.

Parom epitoipari szakmakkal rendelkezik,dolgozik is bennuk maszekban,sokmindent megcsinalt volna maga.de nagyon kiabrandultunk,tenyleg egy normalis hazat sem talaltunk.

Egy 70 es evekben epult,nulla felujitassal sem rendelkezo hazert nem adunk 30 milliot.nagyon elszalltak az arak.messzebbre pedig a gyerek miatt nem mentunk volna,mindenkepp a varosba kellett volna oviba,suliba jarnia mivel en is itt dolgozom.falun kesobb nyitnak az ovik,nem ertem volna be munkaba(nekem nincs jogsim).

Maradtunk a panelban,ezt is epp eleg volt felujitani gyerekkel.

Plusz annyira beepultek ezek a telepulesek,hogy reggel is es delutan is oriasi a forgalom,uljetek be egyszer delutan 4 kor az autoba es menjetek ki csanak fele,katasztrofa.es hiaba nezel te hazat olcsoban mondjuk szemeren,kajarpecen,a dugot nem tudod kikerulni.

2020. dec. 17. 06:00
 6/16 anonim ***** válasza:
34%

Én is győri vagyok, az árak tényleg el vannak szállva, főleg hogy nem szerettünk volna pl Nagyszentjánosig, vagy Gönyüig kiköltözni tehát a 20 km nekünk már sok volt, nekünk is csanak volt a szimpatikus, de itt meg a lepukkant házak is 25-tól kezdődnek és rá kéne még költeni ugyanennyit, zsúfolt, és ahogy az utolsó írta a forgalom katasztrófa.

Végül Gyirmótnál döntöttünk, sokkal barátságosabbak az árak mint Csanakon, igaz falusiasabb is, de sikerült jó áron egy telket találnunk, közel a játszótérrel. Forgalom persze itt is nagy, de a 83-ason azért lehet haladni, és nem 8-ra járunk.

Építkezésről annyit, hogy most az 5% áfa sokat segít, plusz találtunk egy kivitelezőt aki tök jó áron dolgozik, és ahogy eddigi munkáit láttuk szépen is, ez ugye majd jövő ősszel kiderül.

Nekünk tehát nem érte volna meg a felújítás, nem is volt szimpatikus egyik ház sem pedig megnéztünk vagy 15-20-at.

2020. dec. 17. 08:49
 7/16 anonim ***** válasza:
52%

Azért az tudni kell, hogy egy építkezés mindig több kerül, mint az ember várja.

Mi a keleti régióban építkeztünk megyeszékhely mellett, telekkel együtt 36 millió lett a vége, és még se kerítés, se tereprendezés, se teraszfedés benne. Pedig semmi extra nincs a házban, pl. a mostantól kötelező megújuló energiaforrás... És ismerős keze munkája is benne volt. Illetve, semmi külső burkolat, dísztégla, színezett nyílászáró, csak az alap dolgok.

Nekünk ez azért érte még, mert visszakaptuk az áfát és csokot, így azért kevesebb mint 30 millió volt az egész, annyiból itt is csak fel újít and óta veszünk.

De Győrben még brutálabbak az árak, ott pl. tuti kell még plusz 20 millió, ha êpítkezni akartok és nagyon macerás és idegtépő és fognak a határidők, nem lehet azt mondani, mint egy ház felújítás nál, hogy "megcsinálom pár év múlva, ha lesz pénzem".

Most azt mondom, lehet, hogy nem kezdenék bele megint az építkezésbe :D

2020. dec. 17. 09:52
 8/16 anonim ***** válasza:
92%
Mi kb 2 hétig gondolkodtunk építkezésen, de aztán elvetettük az ötletet. Persze, felújításnak és építkezésnek is megvannak az előnyei, hátrányai, de az építkezés egyrészt mindig többe kerül mint a tervezett költségvetés, ráadásul nem árt ellenőrizni a folyamatokat. A szakemberhiány pedig egy másik kérdés. de ez felújításnál is benne van sajnos.
2020. dec. 17. 10:40
 9/16 anonim ***** válasza:

A városhoz közel keresel egy külsőleg jó állapotú (kádár) kockát .

Ahol minden közmű meg van már . Aztán mehet a felújítás. Belső átalakitások,minden újra cserélése ,átalakitása. Nem kell külömbőző engedélyekért szaladgálni,dátumokat betartani. Ahogy jön a pénz,tovább haladni.Van ahol csak a házhelyet annyiért adják,mit egy házat garázzsal,mellék épületekkel.

Az egyedül élő családtagom is eladta a panelt 8 millkáért,de most a felújitottat 25 ért sem adná oda.Kb 12 költött rá.

És még kút is van a telken.A kérdező biztos fel tudja fogni,neki ez mennyire fontos lenne.

2020. dec. 17. 13:17
 10/16 anonim ***** válasza:

Mi házat vettünk, amit felújítottunk és bánom. Kb 1 év volt a munka, rengeteg pénzbe került és rengeteg mindent mi magunk csináltunk.

És akkor időről időre csak úgy kiesnek a csontvázak a szekrényből, amire nem számítottunk: a födém szigetelés beázott és tönkrement, a fűtésrendszer tele van vas morzsalékkal, a szigetelőanyagot nem rendesen ragasztották fel stb - tehát ezek mind olyan dolgok, amiket nem mi csináltunk rosszul, hanem eddig még nem vettünk észre.

Egy új háznál ilyesmi nincs, mert mindent jól megcsinálsz magadnak.

2020. dec. 17. 13:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!