Ha ti most építkeznétek milyen házat (nem ikerház, sorház) építenétek (milyen anyagból, technológiával)?
első és miért könnyűszerkezeteset?
Olcsóbb? Nem.
Tartósabb? Nagyon nem.
Gyorsabb? Nem.
#2:
Olcsóbb? Nem. De
Tartósabb? Nagyon nem. A műszaki tartalom és tető ugyanolyan, tehát az ugyanolyan tartós, mint téglaépület esetén. A fal anyaga lehet csak kérdéses. 100 éves favázas épületek állnak probléma nélkül megfelelő minőségben elkészítve, hosszabb távra minek tervezni?
Gyorsabb? Nem. Egyértelműen igen
Én is könnyűszerkezetesen gondolkodom első sorban. Mert olcsóbb, gyorsabb, és az én életemet biztosan kiszolgálja.
(csak sajnos az istenek az 5%-os áfa eltörlésével jól megszívattak, szóval kevés az önerőm még)
A fa gyalult pallós 5x15 vázszerkezetre gondoltam,belül 5x5 előtétfallal, kívül pedig eps 80-al ami kb 10 cm. Ez így fedezi a 2021-es előírásokat.
Viszont én a svéd vagy usa szabvány alapján építtetném. (a legtöbb magyar cég lespórolja a fát, mert a szerkezet elbírja úgy is, csak pattog recseg utána a fal.) Csak szeggel építtetném a falakat mert az jobb és a nyílászárók mellett dupla pallóval, ami közül a belső alá támasztja a vízszintes pallókat. Ezáltal tehermentesíti a szegeket a nyíró erő alól, és csak rögzítő szerepet töltenek be--> nincs nyikorgás.
A leglényegesebb dolog a pára kizárása a falakból, ha ez jól meg van csinálva a megfelelő anyagokból akkor simán 100 évig is eláll a falszerkezet.
Viszont a nyílászárókkal meg vagyok lőve, nem igen találok olyan toktoldót, amivel a szabvány magyar ablakot kívülről rá lehessen csavarozni a vázra :/. Bár úgy sejtem a hagyományos 50mm-es oldalsó, és 100 mm-es felső toktoldóval megoldható a RAL szalagok segítségével. A toktoldó a redőny miatt kell és hogy az EPS-t rá lehessen illeszteni a dagadószalaggal a nyílászáró profilra. Így a pára nem tud elvileg bejutni a keret körül sem.
Alap esetében a talajcsavaros rendszerre gondoltam, kb 40%-al olcsóbb mint a szokásos sáv alap. Ennek lényege ház méretétől függően 1,5-3 m közötti távokban háló szerűen le vannak fúrva átlag 2 m mélyre, és 20x20 as gerendákkal kötik össze őket, de láttam 20x10 U acélból is. Így nincs száradás, azaz 1 nap mire megcsinálják a fogadó szintet és másnap már mehet a falszerkezet. Talajcsavar helyett beton oszlopokat is szoktak használni.
Tető hagyományos cserép fedés, valószínűleg ácsolt tetőszerkezettel, szeglemezes esetében nem kell tartófal, viszont faváznál ez csak 18 cm, nem 32-34! Emiatt viszonylag kis területet veszít a ház.
Fűtés egyszerű radiátor+padló gázkazánnal. + 2 inverteres split klíma ez hozza majd a 25%-os megújuló energiát is (egy is elég lenne a nappaliban ehhez).
Ami nagyon tetszik és jónak is tartom az a hővisszanyerős szellőztető rendszer, nem azért mert gazdaságos. Soha sem fog megtérülni az a 1-1,5 milliós bekerülési költsége. Inkább csak az állandó friss levegő miatt kellene, meg ez így egészséges is. Ráadásul szűrt levegőt fúj be a lakásba. (remélem belefér a keretbe, de ha más nem be lesz csövezve, aztán ha lesz 5-700000-em feleslegbe akkor veszek egyet)
Ami minden képen lesz az a vízlágyító, és víz szűrő rendszer és kb 200000 Ft, soha többé vízkő!
Méretileg kb nettó 70-75 m2. Szeretnék dupla garázst, de az a házon belül nagyon megdobja a költségeket, és sokszorosába kerül, mint ha külön álló lenne.
#6: Mintha az én terveimet írtad volna le.
Csak két tipp, a szerkezettel kapcsolatban: Ács Budapest youtube csatorna. Nagyon sok hasznos, részletet, apróságot mondanak el.
A garázsnál én úgy tervezem megoldani, hogy ha nem fog beleférni a keretbe, a ház akkor is úgy lesz megterezve, hogy utólag hozzá lehessen építeni hasonló falprofillal, homogén képet alkotva.(újabb plusz pont a könnyűszerkezetes mellett a könnyű átalakítás, bővítés)
A szellőztetés mindenképpen kell, mert ugye páramentesen zár a fal. De saját véleményem szerint egy komolyabb szigetelt tégla háznál is több, mint ajánlott.
7! :)
Belenéztem az Ács Budapest munkáiba, Mindent úgy csinál ahogy én elvárnám :))), Szóval arra jutottam, ha megvan a pénz megkeresem a srácot. Igazából nem izgat ha valamivel drágább mint a környékbeliek, korrektnek látszik és lelkiismeretesen dolgoznak. Remélhetőleg jövőre már építkezek.
Ha nem férne bele a légtechnika a keretben, akkor viszont kénytelen leszek pára érzékelős elszívót venni
a vizes blokkba.
A garázzsal való utólagos bővítést lehetősége tetszik, azt hiszem alkalmazni fogom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!