Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Szerintetek mennyire reálisan...

Danny1245 kérdése:

Szerintetek mennyire reálisan gondolkodok?

Figyelt kérdés

Apukám meggyőzött, hogy inkább építkezzek és ne házat vegyek. Így vettem egy telket, amire akkor építkezni fogunk. Mivel apukám építési vállalkozó, így lényegében mi fogjuk a teljes házat felépíteni anyagköltségen. Emeletes ház lenne, mindkét szint kb. 100 négyzetméter.

Porotherm 44 klíma tégla lenne a falszerkezet.

Első ütembe az a cél, hogy kívülről teljesen készen legyen a ház, összes ablak bent legyen és a tető is fent van. Az alsó szint készülne el csak belülről, az emelet belső munkáinak befejezését később tervezzük.

A földmunkát és földelhordást szomszéd fogja csinálni, olyan alacsony árat mondott, hogy nem hittem el elsőre (a piaci árak harmadát kéri). Betont, téglát szintén tudunk okosba szerezni. A vasanyagokat, ablakokat, ajtókat közeli ismerőstől vesszük baráti áron. A vízszerelést mi csináljuk meg, a villanyszerelést megint ismerős csinálja minimális munkadíjért. Fűtés az kandalló + elektromos radiátorral lesz megoldva, a ház gépészete így elég egyszerű lesz. A vízlágyító, bojler, szerelvények vásárlásakor 20%-os kedvezményt tudunk szerezni.

A telekre már bevezettettem az áramot és a vizet, így ez már készen van. Csatorna nincs a településen, emésztő lesz.

Így mindent összeszámolva úgy számolom, hogy 17-8 millió körül kijönne a ház, úgy hogy a ház kívülről kész, belülről csak az alsó szint van meg.

Véleményetek szerint mennyire reálisan gondolkozok?

2020. nov. 12. 14:02
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
88%
A te apád az építési vállalkozó, te beszélted le az árakat a haverokkal, és én mondjam meg mennyi lesz összesen????
2020. nov. 12. 14:12
 2/15 A kérdező kommentje:
Nem azt kérdeztem, hogy mennyi lesz összesen, hanem hogy reális-e, hogy anyagköltségen kijön-e ennyiből a ház.
2020. nov. 12. 14:18
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem apáddal kellene áttárgyalnod, elvégre ő beszélt rá az építkezésre, ő szerzi a cuccot "okosba" és az ő cimborái ígértek neked mindenféle árakat, így gondolom a felelősséget is vállalja, hogy a kétszintes (150m2-es, ahogy a másik kérdésben írtad) házad a keretedből megépüljön.

Ember nem lesz itt, aki neked meg tudná jósolni, hogy mennyiben lesz.

2020. nov. 12. 14:27
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

A ház gépészete nem csak egyszerű lesz, hanem teljesen elavult. A kandalló koszos, az elektromos hősugárzó meg drága. Ezen azért még kicsit agyalnék. Legalább egy padlófűtés + gázkazán lenne manapság elvárható új házban. Oké, hogy nagyon olcsó lesz amiket felsoroltál, de van az a szint, ami alá nem érdemes menni.

Lehet a mai napig trabantot üzemben tartani, csak napi használatra egy 4 tagú családnak kissé kényelmetlen lesz.

Nyilván meg lehet venni az 1500 forintos járólapot szerbiából, de nem fog jól esni azt nézni 20 évig.

2020. nov. 12. 14:32
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Apád építési vállalkozó és itt kérdezed meg emberektől mennyibe kerül? Ember egy 100nm-es házat ki lehet hozni 20M ft-ból meg 80M Ft-ból is anyaagárban. Attól függ milyen igényeid vannak.
2020. nov. 12. 14:32
 6/15 A kérdező kommentje:

4-es: a településen nincs gáz, így gázkazán nem jöhet szóba. Mivel nagyon napos a telek, napelem mindképp lesz, ami bőven fog annyi áramot termelni, hogy lefedje az elektromos radiátorok áram költségét.

5-ös: igen, itt kérdezem, mert kíváncsi vagyok mások véleményére is.

2020. nov. 12. 15:12
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Uh, napelemmel még drágább lesz. Gyakorlatilag kifizeted előre 15 évnyi villanyszámládat.

A napelem akkor jó, ha a nappali áramodat váltod ki, fűteni h-tarifával és klímával érdemes. Komolyan nem értem, spórolsz ezerrel, ugyanakkor a létező legdrágább rezsijű fűtést választod.

Ne csak a bekerülési költséget nézd, gondolom nem 2-3 évig akarsz benne lakni.

2020. nov. 12. 16:33
 8/15 A kérdező kommentje:

Igen, ebben igazad van. Jövő évtől kötelező lesz a hőszivattyú vagy a napelem, a napelemekre viszont jönnek a vissza nem térítendő állami támogatások, amire mindenképp pályázni akarok majd, így szerintem jobban megéri beruházni rá, mint hőszivattyúra.

Azt viszont elfelejtettem írni, hogy split klíma is be van tervezve a fűtésre H tarifával. Elektromos radiátorból max. 3 darab lenne csak a kisebb helyiségekbe, ahova nem lenne érdemes klímát rakni.

2020. nov. 12. 17:23
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

"a napelemekre viszont jönnek a vissza nem térítendő állami támogatások"

Ezt kifejtenéd bővebben, ugyanis nincsen ilyen jelenleg.

2020. nov. 12. 18:01
 10/15 anonim ***** válasza:
92%

1. Nem ertem miert itt kerdezoskodsz amikor ott a szakember a családban, szerintem csak viccelsz vagy hulye vagy

2. Nagyon nagyon naiv vagy- senki nem fog “minimalis munkadijert” dolgozni

3. Nem kapsz ra hasznalatbaveteli engedelyt kerdezd apad miert

2020. nov. 12. 18:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!