Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Építkezés “kisebb“ munkáit...

Építkezés “kisebb“ munkáit lehetséges amatőrként, saját kezűleg elvégezni?

Figyelt kérdés

Egyelőre még szó sincs építkezésről (21 vagyok), de a későbbiekben, ha arra kerül a sor, mindenképpen szeretnék. Szoktam olvasgatni a témáról, fb csoportokat, videókat is nézegetek, szóval érdekel a dolog. A főbb dolgokat, illetve ami komolyabb szakértelmet igényel, pl. alapozás, falak és tető felhúzása, víz, gáz, villany bevezetése stb. szakember végezné. Viszont arra gondoltam, hogy mire sorra kerül a dolog, jobban beleásnám magam a témába, blogok, videók és a többi alapján, és a nem annyira vészes dolgokat, mint a burkolás, vakolás, festés, és az udvari munkák, kerítésépítés, térkövezés, terasz építése stb... megcsinálnám saját kezűleg.

A kérdés az lenne, hogy van-e értelme így nekikezdeni, vagy nem érdemes kellő hozzáértés nélkül csinálni, mindenképp szakemberre kellene bízni ezeket is? Akinek van tapasztalata ezen a téren, mit tudnátok mondani?

2020. aug. 1. 22:32
 1/8 anonim ***** válasza:
69%
Először az a legjobb, ha beszélsz pl. a kőművessel, elmondja, hogy hogyan készítsd elő az éppen aktuális munkához a dolgokat. Ásás, később aljzatszigetelés, stb. Aztán amikor arra kerül a sor, akkor a villanyszerelővel is megbeszéled, aztán a többi szakemberrel. Egy csomó dolgot meg tudsz csinálni, pénzt spórolsz, gyakorlatot szerzel és szakszerű is lesz minden.
2020. aug. 1. 22:48
 2/8 anonim ***** válasza:
67%

Valahol el kell kezdened, de készülj fel rá hogy a tanulópénzt meg kell fizetned. Ezért fontold meg, hogy milyen munkákat vállalsz be mert ha rosszul csinálsz valamit akkor kezdheted előlről és lehet hogy ki kell dobnod egy csomó anyagot is.

Én egy egy dolgot megtanultam az elmúlt években. Lehet hogy egy szakember szépen tud dolgozni a közepes minőségű anyagokkal is mint pl. csemperagasztó de én megvettem a drágább jobb minőségűt, mivel lasabban dolgozom mert nem csinálom nap mint nap és a drágább csemperagasztó lassabban köt, van idő korrigálni.

2020. aug. 1. 23:35
 3/8 anonim ***** válasza:
87%
Ha nem függ emberélet a munkádtól (födém, villany, gáz, és egyéb spec. részei egy épületnek) nyugodtan készítsd magad. Maximum ronda lesz.
2020. aug. 2. 02:38
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Festest sokan magcsinaljak sajat maguk. Megjegyzem az olyan is sokszor... Ha azt elrontod akkor vehetsz ujbol festekel.

Szerintem laminalt parkettat letudod rakni. Mikor vagod akkor azt el lehet rontani de a legtobb resz ugyis egesz darab lesz. Szeleinel kell vagni igazabol.

Ha elrontod akkor vissza lehet szedni.

Metlakizasnal ha elrontod akkor csak feltorni tudod es mehet a kukaba.

En kisebb metlakizasnak nekiallnek, pl furdoszoba.

2020. aug. 5. 01:01
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Persze hogy van. Sokat takaríthatsz meg ha sk csinálsz dolgokat. Helyes hogy a szakipari munkát/víz,villany gáz,fűtés/ szakenberre bízod.Mint írták,a tanűlópénzt biztos meg fogod fizetni,mert nem lehet megtanulni sok mindent videóból,online felületekről.Volt mesterem mondta: nem tanulta ezt senki az anyja hasában,ill.nem lehet ezt egy ebédidő allatt megtanulni,és még:majd rájövök a saját káromon./igaza is lett/Mindenesetre sok okos dolog-tanács van a neten. Gyakorlat kell mindenhez.
2020. aug. 5. 15:48
 6/8 anonim ***** válasza:
88%

Ellehet kezdeni de full amatőrként az első probálkozás vagy ocsmány vagy használhatatlan lesz.

Nyilván kellene valamin/valahol kezdeni anélkül inkább ráfizetés lesz.

Én tudok ezt- azt de bőven nem vagyok burkoló,kivakolok de a csempét már nem szivesen teszemfel,nem tudodm a fogásokat amiktől jól fog mutatni. Ottlesz nézem szép is de valami nem ok aztán aha gáz van hívom a szerelőt aki csak úgy mellesleg megkerdezi: ki volt aza 2bal kezes burkolo aki ezt kimerte adni a kezéből?

A térkővezesébe pedig be sűpped a verda...

Szóval keresni kellene egy gyakorló helyet. Elsőnek valami sufni-t ki pattintasz patikára. 10x probálod háha széplesz.

Aztán majd a hazadban is.

2020. szept. 3. 18:37
 7/8 anonim válasza:
Mindeki kezdi valahol, de a mai világ modern és mindig rendelkezésre álló tudásbázisa óriási segítség! Szerintem ma gyorsabban elsajátíthatod a specifikus elméleti részeket, persze a gyakorlat, a "manuális tapasztalás" ugyanaz, sőt hátrányosabb, ha nincs melletted tapasztalt ember, aki megmutat mozdulatokat, kijavítja a hibáid. Kérdésedre a válasz határozottan igen, az általad felsorolt dolgokat meg lehet csinálni nagyon jól saját kezűleg, de mindenképp értsd meg előbb, mi hogyan működik (miképp köt a beton, hogyan tapad a festék, stb.), lehetőleg kicsiben kezdd és vedd rettentően komolyan a biztonságot és balesetvédelmet, mert onnantól, hogy megfogod az első elektromos gépedet, idézem apám: "nem sz*-ral fogsz gurigázni."
2020. szept. 4. 00:59
 8/8 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Látom, hogy az építészetben nem vagy jártas. Én viszont igen.

Többen írják, hogy az általad felsorolt munkákat magad is el tudod végezni, legfeljebb megfizeted a tanulópénzt.

Nem tudod megoldani, hogy pár hónapot elmenj építkezésekre, hogy ellessed a munkák csínját-bínját?

Ha nem lehet, akkor én a talajburkolást, csempézést nem ajánlom. Attól is függ, mekkora műszaki ember vagy. A vakolás és festés elég jól megoldható, de jó lenne, ha látnád a kőművest hogyan csapja oda a falra a megfelelő állagú habarcsot, hogy az ott is maradjon. Az elsimítás is menni fog, legfeljebb lassabban haladsz. A festésre ma már vannak festékboltban kapható hengerek, amik nem hagynak csíkot maguk után. Ha szakember az eladó, nagyon sok jótanáccsal tud ellátni. Arra ügyelj, hogy ha valahol mégis foltos lenen a fal, akkor a nedves festékre soha nem akarj ráfesteni. Szigorúan várd meg, amíg az előző festék teljesen megszárad, különben nem fog sikerülni, rosszabb lesz és mérgedben kiborítod a festékes vödröt. Budán, Gazdagréten, tudok neked ajánlani ilyen üzletet, mert az eladók és a tulajdonos festők voltak.

Az alapozás: ezt is megtudod csinálni egyedül is, de roppant fárasztó. Megfelelő mélységre árkot kell ásni, elkészíteni a MEGFELELŐ betonkeveréket, bejuttatni az árokba. Szóval - fárasztó. Nagyon-nagyon figyelmeztetlek: gondolj arra, hogy egyes vezetékek az alapbetonon át jönnek be vagy mennek ki az épületből (víz, csatornázási cső, villanyvezeték, gáz, telekommunikáció stb. ezeknek megfelelő méretű csövet tegyél az alapba, hogy maikor ezeken keresztül vezetik a vezetékeket, ne kelljen a kész betont áttörni!!! Talán még most is kell (nem vagyok biztos) egy műszaki ellenőr, aki felügyeli a munkák szakszerű elvégzését. Lehet építésztechnikus, - mérnök, de kőműves is, akiben megbízol és vállalja.

Jó munkát!

2020. szept. 13. 21:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!