Kerítés építéssel kapcsolatban, szeretnék érdeklődni, kérdést feltenni!?
Történetem:
Olyan 30 évvel ezelőtt, telekmegosztással kaptam egy építési területet. Jött a földmérő, kimérte a területemet (telken belül jobb oldalra) kimérte a lakást és vártunk a munkagépre. Addig is a nekem jobbra lévő szomszédom határán lévő, betonoszlop - drótháló kerítését el bontottam, ami jogilag már az enyém volt! Ezzel az ő udvara még nem vált nyitottá,mert az én üresen álló telkem, körbe volt kerítve! Mire a munkagépek jöttek, a kedves szomszéd, neki bal oldalra és az én területemre, csinált egy beton alapos, dróthálós kerítést. Ezzel olyan 20 cm területet vett el tőlem. Számon kértem érte, de a válasz az volt, hogy: neked kellett a kerítés, ezért van a telkeden! Örülj neki,hogy én, megcsináltam! Az építkezést persze elkezdtük, csak beljebbről, 20 cm - el! Telt múlt az idő, volt kerítés! Most arra a beton alapra, zsaluzó blokkokat rakott és abból akar magának körbe a telkén tömör falból kerítkezni!? A házam hátát kihagyná, de a sarkoktól befelé az épület felé, 30 - 30 cm - el kezdi meg a falazást és a zsaluzóelemek, kb 3 - 6 mm-re vannak a hátfalamtól! Jogos lehet e neki, ez az építési forma? Esetleg milyen jogi úton támadhatom ezt meg, mivel a hátsó falamat is takarni fogja így, egy jó darabon! Tudom, hogy eltelt 30 év, a kerítés lábazatának csinálása óta, nem is azzal van bajom, abba már kénytelen voltam belenyugodni! Hanem a kerítés formája, helye a gondom!
nem vagyok képben, de a telekhatár az szent. Ha a telekhatárodon belül épített kerítést, akkor bizony azt bontani kell. Azt sem értem, hogy a házad a telek határ közelében van? Az érdekes. Milyen hatóságbadott így építési engedélyt.
Itt az utcánkban számtalan kerítést kellett odébb vinni, mert az új tulaj ragaszkodott a pontos határhoz. Nekem kilencven centivel kellett behozni az ötven éve épült kerítést, a szomszédom húsz centivel vitte odébb a betonalapos kerítését. Néhány házzal odébb az új tulaj ragaszkodotta kerítés pontos, kimért helyre áthelaezásáhez, amit meg is tettek, viszont a ház bejárati lépcsője mér a kerítés mellett van. Most ezen megy a vita, hogy túl közel van.
A lényeg, hogy a pontosan kimért telekgatáron kell lenni a kerítésnek, még ha betont is kell bontani. Ha másként nem, akkor per árán.
Szerintem.
Ugyanis a tisztázatlan oldalhatárból örökös vita van.
"Azt sem értem, hogy a házad a telek határ közelében van? Az érdekes. Milyen hatóságbadott így építési engedélyt."
Helyi Építési Szabályzat rendezi ezt. Oldalhatáron álló beépítés, nem ritka ez.
"A lényeg, hogy a pontosan kimért telekgatáron kell lenni a kerítésnek"
Nem, aki építi a kerítést annak a területén kell állnia.
akkor így kell élni. Egy vasárnap meghívod bográcszni, isztok egy rendes áldomást, oszt jónapot. Ez a legolcsóbb, legbékésebb megoldás. Úgy néz ki, a szomszédod túlerőben van, felesleges rámozdulni.
Ha egy ingatlanjogban jártas, naprakész ügyvédet fogasz, az sokba fáj, ha csak tanácsadásra jelentkezel be, azt óccóbban megúszod. (ez utóbbit javaslom)
A békesség mindennél többet ér. A szomszéd-háborúnak sosincs jó vége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!