Valaki meg tudná magyarázni mit jelent a "beépítési sűrűség"?
Mert a fogalom meghatározás szerint ez:
A területfelhasználási egységek területén elhelyezhető épületek valamennyi építményszintjének összesített bruttó alapterülete és a területfelhasználási egységeknek a köztük lévő, településszerkezetet nem meghatározó közterületek területével növelt területének viszonyszáma.
De ebből nem értem ezt:
"a területfelhasználási egységeknek a köztük lévő, településszerkezetet nem meghatározó közterületek területével növelt területe".
Van erre valakinek egy egzakt példája? Előre is köszönöm!
Nem teljesen!
Ez egy a HÉSZ-ben előírt másik feltétel aminek meg kell felelni.
Beépítési sűrűség: 0,5.
De a fogalommeghatározásból (fent) nem derül ki, mit és hogyan (mivel) kell számolni. És a google sem dobott ki semmi használhatót.
Azt tudtátok, hogy vannak irodák, ahol magyarról magyarra fordítanak? Ezek nem hozzáférhetők mindenkinek, de az ilyen agyafúrt magyar szövegeket (általában cégek, hivatalok stb. megbízásából) "lefordítják" a köznép számára (is) érthető MAGYAR szövegre. Nem mindenki veszi igénybe a szolgáltatásaikat! Sajnos... Fiam egyik ismerőse dolgozik ilyen helyen.
Válaszolok is, egyszerű paraszt nyelven:
Ha van 1000 nm-es ingatlanod, ahol a megengedett beépítési sűrűség 60%-os, akkor az 1000 nm-nek csak 60%-át építheted be, a többinek érintetlennek kell maradni, tehát nem lehet térkő, beton, tégla, farönk stb, csak föld, fű stb. A 60%-ba beszámít a külön álló garázs, műhely, ólak stb. is. Természetesen akkor is besszámítódnak, ha hozzá vannak építve a lakóházhoz.
ssaa!
Köszönöm a hozzászólásod.
Azt te tudtad, hogy vannak olyan intézmények ahol a néma értő olvasást oktatják 8 éven át.
A beépítési sűrűség nem az amiről beszélsz!
Az a beépíthetőség. De köszönöm az erőfeszítésedet.
Jelen esetben a a hész szerint:
A beépíthetőség: 30%
A minimális zöldterület: 50%
A beépítési sűrűség: 0.5
Ha valaki ennek a mondatnak az értelmezésében segíteni tudna,
"a területfelhasználási egységeknek a köztük lévő, településszerkezetet nem meghatározó közterületek területével növelt területe"
azt tényleg nagyon megköszönném:
Akkor tévedtem. Fordulj inkább az illetékes hivatalhoz.
Köszönöm a megértésedet.
ssaa!
Köszönöm a hozzászólásod és az igyekezeted.
Nincs mit köszönnöd.
Minden jót!
Én is csak laikus vagyok, de azért megpróbálom:
területfelhasználási egység: a telek, amit egy magánszemély megvehet építési céllal. Pl. 30 db 800 m2-es telek 40000 m2 területen elszórva.
összesített bruttó alapterület: kb. az épületek alapterülete (mondjuk telkenként 200 m2) szorozva a szintek számával (pl. mindegyik 2 szintes épület,_ földszint + emelet, mindkettő 200 m2, az már 400 m2)
A településszerkezetet nem meghatározó közterületek: a telkek közötti területek, amit magánszemély nem vehet meg építési céllal: utcák, járdák, vizesárkok, füves padka, játszótér stb. Velük együtt jön ki a 24000 m2 összes parcella mellett a 40000 m2 terület.
beépítési sűrűség: 30 * 200 * 2 / 40000 = 0.3
Ilyen helyen szívesen laknék :-) Budapest belvárosában sok területen ez az érték lazán 5.0 körül van.
beépítési
Ezt a google mondta nekem:
".... A településszerkezetet nem meghatározó közterületek, így a gyűjtőútnál alacsonyabb szintű utak, kiszolgáló utak,
lakóutak, gyalogutak területe az általuk feltárt területfelhasználási egység területébe kerültek. ..."
Itt találtam az utakról:
"(2) Az önkormányzatok tulajdonában levő közutak a helyi közúthálózatba tartoznak. A helyi közutakat úthálózati szempontból - jelentőségük és forgalmi jellemzőik alapján - a következő útosztályok valamelyikébe kell besorolni:
a) belterületi közutak:
aa) belterületi gyorsforgalmi utak,
ab) belterületi elsőrendű főutak,
ac) belterületi másodrendű főutak,
ad) gyűjtőutak,
ae) kiszolgáló és lakóutak;
b) külterületi közutak;
c) kerékpárutak;
d) gyalogutak és járdák.
(3) Az országos és helyi közúthálózat útosztályainak jellemzőit, az útosztályba sorolás feltételeit az 1. melléklet tartalmazza."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!