Miért nem használnak túl gyakran ragasztott dübeleket? A megfelelő ragasztóval, furatba ragasztott menetes szárra gondolok. (Téglába szitával, betonba a nélkül. )
A gyártók (pl fischer) szerint ez a fajta rögzítési mód a legjobb. Azt írják olyan helyeken is biztonsággal használható, ahol más nem jöhet szóba.
De nagyon ritkán látok ilyet. Mindenki a hagyományos dübeleket alkalmazza. (Műanyag dübelek vagy betonba horgonycsap.)
Én pl. nem bízok a ragasztókba, mert már jó sokszor cserben hagytak.
Műanyag dübeleket használok mert abban 20 év múlva is stabilan ott van a csavar.
Egyszerű statikus terhek rögzítésére egyszerű olcsó megoldás a különféle dübelek használata.
Függőleges, szabadtérben elhelyezett, furatokban jobb, tartósabb megoldás a ragasztás. Dinamikus terheléseknél szintén.
Mi nap mint nap használjuk. Könyökkaros és más napellenzőket telepítünk. Egy 3-4-re kinyúló napellenzőt egy 8-12 cm vastag erkély lemezbe nem igen lehet mással rögzíteni tartósan.
Egy festmény vagy egy bojler rögzítésére teljesen felesleges (drága) ezt használni.
Köszönöm a válaszokat!
Én is az árra gondoltam első sorban - sokszor nem érné meg egy egész tubus ragasztót megvenni.
Amiért a kérdést feltettem, hogy rögzítenem kell viszonylag nagy súlyt téglafalra (B30) külső felületre kb 150KG.
Ezt a megoldást érzem elég biztonságosnak, átfúrni teljesen pedig nem szeretném. Viszonylag sok rögzítési pont lenne, így egy tubus lehet el is fogyna.
Csak elbizonytalanodtam, hogy nem igazán látom elterjedve ezt a módszert.
Üreges téglákba: Fischer SX 16X80, fischer UX 16x80
szögletes tipli 16
B30-ba jó a szögletes 16-os is.
De ha nincs, ragassz be menetes szárat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!