Ház alatt, a kátránypapírnak mennyi a várható élettartama?
Régen valóban kátrány papírt használtak (nem összekeverendő a bitumenes nehéz lemezzel) Ennek az élettartama kb. 30 év.
Házfelújításokkal (is) foglalkozunk, régi 70-es években épült házaknál gyakori volt, hogy ez a kátránypapír gyakorlatilag elporladt a falazat alatt.
Volt hogy főfalat bontottunk, alatta a kátránypapír szigetelést szó szerint "felszívta" a tégla.
Semmi nem maradt belőle csak ilyen málló fekete pernye szerűség.
Aztán egyszer beszélgettem egy idősebb építész mérnökkel, ő mesélte hogy ezek a kátránypapír szigetelések mára már teljesen elvesztették a szigetelőképességüket.
Mondta, hogy rengeteg helyen ez miatt vannak vizesedési problémák a falazatban.
A jelenleg használt bitumenes 3-4mm-es lemezeket sem ajánlotta már ez az építész. Egyébként én se vagyok híve. A bitumenből egy idő után kipárolognak az anyagok, kikeményedik, megrepedezik és elveszti a funkcióját.
Ma már vannak profi kenhető vízszigetelések, sokkal praktikusabb és tartósabb.
Köszi a válaszokat.
Előfordul olyan is, hogy kenhető vízszigetelés helyettesíti a bitumenes lemezt, pl egy új építésű háznál?
De haver, a kenhető szigetelès is bitumen alapú, esetleg műgyanta, de csak a felvitel módja más, tehát ez így magában butaság.
Az igaz, hogy a kátránypapír se nem tartós, se nem beèpíthető, èvtizedek óta nem használjuk. A bitumenes lemezek viszont èvszázadokig ellátják a feladatukat. Egyiptomban találtak többezer èves romokat, ahol èpsègben volt a szigetelès. Tehát egy átlagos ház èlettartamára megfelelnek.
#4 esetleg az eszed tokja bitumenes vagy műgyantás alapú.
Ha nem értesz hozzá akkor ne csacsogj bele.
Eleve egy kétkomponensű vízbázisú szigetelő anyagról van szó, nincs benne semmilyen oldószer-olaj ami lassan az évek alatt kipárologhat belőle.
Bírom amikor olyanok osztják az "észt" akik azt se tudják miről beszélnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!