Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Az ötrétegű csőre mikor kell...

Az ötrétegű csőre mikor kell szigetelést rakni? Valamint 16-osat, vagy 20-asat használjak?

Figyelt kérdés
2019. dec. 31. 01:44
 1/7 anonim ***** válasza:
Mit szeretnél vele csinálni? Hova kerül majd? Padlófűtés?
2019. dec. 31. 07:41
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Nyomástól függ milyet használj. Mikor nem kerül rá szigetelés? :D

Teljesen mindegy hol viszed, falban, padlóban stb. szigetelés kell rá! Vegyél olyat, amire már rá van húzva!

Akkor nem kell rá szigetelés, ha szeretnél olyan jelenséget, hogy jelentős hő vész el, ezáltal a 45-50 fokra beállított meleg vízből te a csap végénél csak 30-35 fokot kapsz, még jobb, ha mellérakod a hideg vizes csövet is, mert hát kell az is, egyik sincs szigetelve. Ráengedsz mondjuk 60 fokos vizet, aztán rákevernél hideg vizet, csak hogy mivel egymás mellett fut a kettő, így abból is meleg víz folyik! :D Így gyak. egyre több hideg vizet kell rákeverj ahhoz, hogy tartsd a hőmérsékletet, zuhanyzásnál jó kaland! Tök jó, voltam már pár ilyen helyen, ahol így volt, agysebészek lehettek a vízszerelők. Földszinten egymás mellett közlekedett a meleg víz és a hideg víz (ahogy az szokás, de...) szigeteletlenül, ott engedtek meleg vizet, mire mikor én kinyitottam a hideg vizes csapot (a tetőtérben), hogy engedek egy pohár vizet magamnak, akkor abból is meleg víz folyt. Nyitogattam egyiket-másikat, hogy most akkor melyik a hideg(?), fordítva lett bekötve vagy mi a sz-r van már? Mindez zsír új, frissen átadott szállóban!

2019. dec. 31. 09:11
 3/7 A kérdező kommentje:
Nyilván a padlófűtésnél nem kell, de mi van például a radiátorokba menő csövekkel? Meg akkor ezek szerint az összes csaptelepekhez menő csövekhez is kell?
2020. jan. 2. 07:53
 4/7 A kérdező kommentje:
Akarok padló és radiátoros fűtést is, valamint a többi vízvezetéket is ezzel oldanám meg.
2020. jan. 2. 07:54
 5/7 A kérdező kommentje:
Vagy tudtok esetleg olyan oldalakat, jegyzeteket ajánlani ahol ezekkel kapcsolatban tudnék tanulni? Például ezek is, hogy melyikhez mekkora nyomás kell. Mindent szeretnék magam megcsinálni, persze alapos utánajárás és tanulás után.
2020. jan. 2. 08:00
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudok forrást mondani, honnan tanulhatnál, youtube-on biztos találsz számos videót, ami informatív.

Az összes vízcsőre kell, hidegre, melegre egyaránt! Radiátoros fűtésnél is kell a csövekre szigetelés. Padlófűtéshez padlófűtéshez való cső kell, nem ugyanaz, mint amit a radiátorokhoz, vízcsőhöz használsz! Nem vagyok fűtésszerelő, úgyhogy bocsássátok meg a laikus megfogalmazásokat, csak azt tudom leírni, amit látok/láttam, padlófűtéshez az 5 rétegű csőhöz hasonló csövet használnak, színe viszont eltérő, én eddig pirosat láttam és falvastagsága mintha vékonyabb lenne, mint az 5 rétegűé, ami érthető is, hisz hőt kell leadjon és nyomás pedig nincs benne akkora, mint egy vízcsőben. Gázfűtéses rendszernél 16-os csövet szoktak használni. Ma már úgy szerelik, hogy kiépítésre kerül egy osztó, oda összetódul a radiátoroktól jövő csövek. Ugyan laikusként is kellő utánajárással kitanulható szerintem ez annyira, hogy magadnak megcsinálod és jól, de hacsak nincs rengeteg időd erre, akkor azért azt javasolnám, hogy ezt bízd fűtésszerelőkre. Padlófűtés+radiátoros fűtés esetén egy kicsit komplikáltabb a rendszer, mert nem engedheted ugyanazon hőfokú vizet a padlóra és a radiátorra, ezért kell egy keverőszelep beépítése is. Inkább spórolj azon, hogy (mivel a fűtésszerelők, ill. nem, az összes szakember örökös időhiányban szenved), felajánlod a segítséget azért, hogy csökkentsék az árat. Elvégzed a vésési munkát, segítesz a csövezésben (akár ha találsz egyetlen fűtésszerelőt, akivel meló után ezt megtudod csinálni, ketten akár elegen vagytok). Ő szakmailag tegye össze a történetet, te pedig amiben tudsz segítesz. Példának okáért a radiátorok felszerelését már te magad is eltudod végezni. 2 tartókonzolt fel tudsz fúrni, 2 hollandert megtudsz húzni. Vizet pedig le fogod tudni szerelni te magad is, de a fűtés alapszerelési munkáját, értem ezalatt csak a csövezést akár megtudod egészében csinálni te, ha van legalább 1 fűtésszerelő, aki elmondja mit, hogyan csinálj. A rendszer feltöltését is. További tapasztalatom ebben az, hogy ahol csak tudjátok, ott jobbos kiállást csináljatok, mert alaphelyzetben jobbosak a radiátorok, ami 2 oldali bekötésű, az drágább, ami balos, azt meg jellemzően rendelni kell, jobbost tartanak a boltok raktáron. Szóval én a helyedben ennek úgy indulnék neki, hogy keresek egy fűtésszerelőt, aki hajlandó erre, hogy én csinálom meg a segédmunkás részét és Ő pedig a szakmai részét.

2020. jan. 2. 08:55
 7/7 A kérdező kommentje:
Igen, ezért is szeretném magam csinálni, mert nincs kedvem, pénzem és időm se a szakemberekre várni. Lehet, akkor az lesz, hogy magát a csövezést megcsinálom, és a szelepek beszerelését, valamint a rendszer beüzemelését bízom szakira, már ha mindenki azt mondja, hogy azzal jobban járok, és bonyolult lenne mindent megtanulni.
2020. jan. 2. 09:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!