Terasz utólagos beépítése építési engedély nélkül?
A terasz eleve rajta van az alaprajzon (elvileg).
Családi háznál a terasz beépítése nem engedélyköteles.
Az, hogy egy alaprajzon fel van tüntretve egy terasz, ami nem tartozik a lakóház hasznos alapterületébe, még egy dolog. Nem véletlenül nincs rajta a térképmásolaton sem.
A terasz beépítése a léakóház hasznos alapterületének bővítését eredményezi, ami egyértelműen bejelentéshez kötött tevékenység. Így igen, lehet büntetés a dolog vége, bár nem titeket büntetnének, mert nem ti építettétek, gondolom adásvételkor készültek fotók az átvett állapotról (legalábbis jó lenne).
A helyzet az, hogy lehet legalizálni, ha a szomszédok igazolják, hogy az már több mint 10 éve beépült, ekkor ugyanis már nem büntethet az építésfelügyelet, nem is bontathat, de ha a bővítés nem felel meg a jogszabályoknak (pl. nincs meg a tűztávolság, oldalkertbe lóg, túllépi a beépíthető %-ot), akkor legalizálni sem fogják. Szóval az ilyen patt helyzet. De ha minden szabályos, akkor is rengeteg macera és pénz. Pl. találnod kell egy építészt, aki büntatőjogi felelősséggel kijelenti, hogy az az építmény minden követelménynek megfelel, tökéletes a kivitelezése, innentől pedig ha bármi beázás van, repedés, akármi, akkor ő felel a bíróságon, hiszen megvizsgálta a szerkezetet. Arról nem is beszélve, hogy minden tervet el kell készítenie, mintha most épülne a ház, ez kell a fennmaradási engedélyhez. Hát szóval, senki nem szívesen vállalja és pláne nem olcsón.
Én az mondom, hogyha nem akarod a házat bővíteni, nem akarsz engedélyhez (bejelentéshez) szükséges tevékenységet végezni, hagyd a francba. Senkit nem fog az ott zavarni már.
Lehet ebből probléma a házunk biztosítása miatt, ha valami káresemény van ?
Erre nagyon jól ráéreztél. A biztosító egy komolyabb kár esemény (pl. vihar elvitte az egész tetőt) pontosan tudja mit kell nézni a földhivatali doksikon. Nem buták ők, ha több millió kifizetéséről van szó.
Az utolsó jó nagy marhaságot írt.
A biztosító annyi m2 után fizet, ahány m2-t bejelentettél nekik.
Ha nem alulbiztosított a házad, akkor rohadtul nem érdekli őket, hogy éppen beépített-e a teraszod vagy sem.
Bár nem én írtam azt a választ, de neki van igaza, és te vagy az, aki butaságot írt.
Nem ilyen egyszerű a dolog, hogy nm-t néznek. Nagyon nem.
Ha az ott hivatalosan nem lakótér, akkor arra más szabályok vonatkoznak.
Hozzám egyszer betörtek, és a kerti tárolóból vittek el szerszámokat nagy értékben.
ez a tároló egybe van építve a házzal, közös a fal, csak kívülről lehet bemenni.
A biztosításom viszont csak a házra terjed ki, egyébre nem, így buktam. A terasznál kb ugyanez lehet a helyzet.
Ostobaság azt gondolni, hogy ők ilyen egyszerűen elintéznék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!