Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Fa gerendákból (hagyományos,...

Fa gerendákból (hagyományos, vagy ragasztott), vagy vasbetonból olcsóbb "keretet/vázat" építeni egy vályogházhoz (hogy két másik szint is építhető legyen a földszint fölé)?

Figyelt kérdés

2019. aug. 4. 12:30
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

"Itt az a kérdés miért ne adnának engedélyt egy nem védett, világ végi, kicsit erdős Isten háta mögötti telken?"

Félreérthetsz!

Ekkora épületet (nagy valószínűséggel) nem építhetsz, mert a Helyi Építési Szabályzat nem engedi.

Kérd ki a beépítési előírást az adott telekre abból kiderül mit lehet (épületmagasság, beépítési adatok stb.)

"a kivitelező (vagyis kalákában a család) pedig szupervályoggal feltölti. Semmi bonyolult, vagy eltérő nincs benne, csak a FALAZAT lesz más!"

Erre nehezen fogsz találni kivitelezőt/Felelős Műszaki Vezetőt.

"Harminc-negyven éve még gond nélkül ment, mi változott alig pár év alatt?"

Minden.

"Elfelejtettek az emberek építkezni?"

A lehetőségek változtak meg.

2019. aug. 4. 21:13
 12/19 A kérdező kommentje:
Mit értesz megváltozott lehetőségek alatt? Laikus vagyok ezért nem értem mi akadálya, hogy egy álomszép épület, ott ahol ráadásként tényleg senkit nem zavar miért ne épülhetne meg? Milyen indok zárja ki a HÉSZ-ben, hogy ezt elvileg nem lehet?
2019. aug. 5. 11:00
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

"Mit értesz megváltozott lehetőségek alatt?"

Nem lehet kalákában építkezni.

"Laikus vagyok ezért nem értem mi akadálya, hogy egy álomszép épület, ott ahol ráadásként tényleg senkit nem zavar miért ne épülhetne meg?"

Félreértesz, a levegőbe beszélünk. Amíg nem tudjuk, hogy az adott telekre mit ír elő a HÉSz, addig kár vetyengeni rajta.

"Milyen indok zárja ki a HÉSZ-ben, hogy ezt elvileg nem lehet?"

Nincs indok, a HÉSz jelen esetben a "törvény" (önkormányzati rendelet).

Kb. mintha azt kérdeznéd miért 50km/h a lakot terület max sebesség. Mert annyi.

A hész is ilyen, a település rendezési tervében és a településképi arculati kézikönyvben vannak kifejtve az "indokok" de a HÉSz a "végrehajtási rendelet". Egy jogszabály, amit be kell tartani.

Keresd meg a helyi építési osztályt és kérd ki az adott telekre a beépítési előírást. Ha szükséges szívesen segítek értelmezni (szoktak benne faramuci megfogalmazások lenni).

2019. aug. 5. 13:22
 14/19 A kérdező kommentje:
Ezt köszönöm szépen, de azt továbbra sem értem miért lenne településkép, vagy arculat (mint esetleges indok), mikor vagy háromszáz méterre a legutolsó háztól van a telek. Háromszáz méternyi erdő. Mégis mit rondítana? Nem lehet az önkormányzattal megegyezni, hogy ott, ahol annyira semmi nincs, hogy még a madár, vagy turista sem jár, ne holmi előírás miatt ne lehessen oda egy (teljesen komolyan mondom) gyönyörűszép házat építeni, hanem elmélet ide, vagy oda igenis engedélyezzék?
2019. aug. 5. 21:11
 15/19 anonim ***** válasza:

Várj! Ha ez 300m a falutól akkor az is elképzelhető, hogy külterület. Az pláne nem egyszerűsíti a helyzetet.

Keress meg egy helyi építészt, egyébként is szükség lesz rá.

2019. aug. 5. 21:32
 16/19 anonim ***** válasza:
Konkrétan a kérdésre válaszolva: Vasbetonból javaslom, mert a vályog mozog, a beton nem. A két anyag nem nagyon fér össze egymással. De szerintem a vályogfal nem bír el olyan nagy terhet, amekkorát te rá akarsz tenni. (Nem vagyok szakértő)
2019. aug. 26. 13:36
 17/19 anonim ***** válasza:
65%
azért gondolta mindenki, hogy van meglévő építmény, mert senki nem olyan hülye, hogy vályogból építkezzen 2019-ben...
2019. aug. 26. 17:08
 18/19 A kérdező kommentje:
Miért, te mindentudó, szerinted mi olyan olcsó, ami árban (és a meleg megtartásában) felvehetné a versenyt a vályoggal?...
2019. aug. 26. 20:33
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
16-os vagyok. Nem jól írtam. Azt akartam, hogy, vasbetonból NEM javaslom.
2019. aug. 27. 04:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!