házunk egy része, aktuálisan a szobámat is beleértve, régi vályogház. alkarnyi vastag (vagy egy kicsit talán még szélesebb) falak vannak, de sosem volt jellemző hogy nyáron "hűtene" vagy legalábbis tartaná a hideget mint írják. itt mindig hellyel-közel annyi fok van mint kinn. mikor jött nemrég a hőhullám, a végére 29 és fél fok volt már benne a csúcs szinte elviselhetetlenül, egész éjjeli, meg hajnali órák hosszat szellőztetésekkel nem bírtam 27 alá vinni. miért? igaz egy ablakcsere lett rajta csinálva az idők folyamán, de ezek sem azok a hűde nagyok, szimpla kétszárnyú ablak és szinte folyamatosan le van húzva a redőny egész nap. ez normális? egy számítógép megy benne szinte egész nap, de az biztos hogy nem termelne ilyen brutál hőt, ilyenkor kifejezetten kímélem, nincs megizzasztva
szerintem azért lehet mert szülők letapétázták a falakat. kaptam nagy felháborodást hogy vályogfalat nem tapétázunk mert szellőznie kell így meg úgy, de nem hiszem hogy épp ettől játszana szaunát
2019. júl. 22. 00:09
13/18 anonim válasza:
" alkarnyi vastag (vagy egy kicsit talán még szélesebb) "
Az semmi!
Téglaházban lakom, tudod, milyen vastagok a falak? 1 méter!
2019. júl. 22. 00:49
14/18 anonim válasza:
A vályog sok mindentől vizesedhet. Még attól is ha nagy betonlapok, veszik körül, korbe (járda).
Belvizes terulet, vagy rendes vakolat van rajta, alul a talaj felé le van zárva, padlást írta valaki, vagy ha szigetelve van.
2019. júl. 22. 00:56
15/18 mindentudó99 válasza:
Lehet hogy a lemeztető nyomja a meleget. Nézd meg hány fok van a padláson. Lehet onnan jön. Mert ez nagyon sok. Egyébként tartós kanikulában a vájog is átmelegszik.
2019. júl. 22. 04:19
16/18 anonim válasza:
Kb 20 évig laktam vert falú ill. vályogházban.
Az egész udvart befedte, beárnyékolta két hatalmas fűzfa.
A házban egész nyáron hűvös volt.
Emlékszem, hogy ki kellett menni az utcára, hogy megnézzük, hogy milyen idő van vagyis hogyan öltözzünk, ha elmegyünk hazulról.
2019. júl. 22. 09:30
17/18 anonim válasza:
16: Gondolom, ez 1994 előtt volt, amikor még nem volt zsinórban 5 hétig trópusi éjszaka. Még 5-6 fok eltérést jelent az is, mennyire beépített környezetben van a ház.
Csévharaszton most is 12 fok volt éjjel, míg az V. kerületben 24.
2019. júl. 22. 13:09
18/18 anonim válasza:
A közhiedelemmel ellentétben a vályognak nem túl jó a szigetelése.
50cm vályog = B30 tégla (30cm) = 5 cm fehér hungarocell. Ezeknek közel azonos a hőátbocsátási tényezője.
A vályognak csak a tömege nagy, vagyis a hőtároló képessége. De tartós hidegben vagy melegben ez nem sokat ér.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!