Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Miért nem viselkedik úgy a...

Miért nem viselkedik úgy a ház mint kéne?

Figyelt kérdés
házunk egy része, aktuálisan a szobámat is beleértve, régi vályogház. alkarnyi vastag (vagy egy kicsit talán még szélesebb) falak vannak, de sosem volt jellemző hogy nyáron "hűtene" vagy legalábbis tartaná a hideget mint írják. itt mindig hellyel-közel annyi fok van mint kinn. mikor jött nemrég a hőhullám, a végére 29 és fél fok volt már benne a csúcs szinte elviselhetetlenül, egész éjjeli, meg hajnali órák hosszat szellőztetésekkel nem bírtam 27 alá vinni. miért? igaz egy ablakcsere lett rajta csinálva az idők folyamán, de ezek sem azok a hűde nagyok, szimpla kétszárnyú ablak és szinte folyamatosan le van húzva a redőny egész nap. ez normális? egy számítógép megy benne szinte egész nap, de az biztos hogy nem termelne ilyen brutál hőt, ilyenkor kifejezetten kímélem, nincs megizzasztva
2019. júl. 21. 20:56
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
83%

Fákkal körbe van árnyékolva? Az is nagyon sokat számít, hogy tűzi-e a nap. Mert önmagában a vályog nem olyan extra jó hőszigetelő, előnye a hatalmas hőtároló tömegben rejlik. Ha éjszaka áthűtöd, nappal lehúzod a redőnyöket, a nap nem tűzi, akkor nem melegedhet át.

De rengetegen megveszik a vályogházat, rádobják a polisztirolt meg a műanyag ablakot, kicsapják a 100 éves fenyőket mert koszolnak, aztán csodálkoznak, hogy nem működik a ház. Ne vedd támadásnak, tényleg csak érdeklődöm, próbálok magyarázatot találni.

2019. júl. 21. 21:06
 2/18 anonim ***** válasza:
79%

Ja és a padlás. Nem építettétek be véletlenül? Mert az sem mindegy, hogy van-e felette egy jól átszellőztett fedélszék, vagy hermetikusan az is le van-e zárva?

A páratartalom sem mindegy. Műanyag ablakkal rosszabb a szellőzés, nagyobb a páratartalom, ergo rosszabb a hőérzet hőségben.

2019. júl. 21. 21:08
 3/18 A kérdező kommentje:
nincs körötte fa, ki van rakva a járda szélére közvetlenül. de nincs beépítve a tetőtér, és fa ablak van
2019. júl. 21. 21:12
 4/18 A kérdező kommentje:
a tető is lindab lemezre lett cserélve, ennek nem tudom van-e jelentősége
2019. júl. 21. 21:13
 5/18 anonim ***** válasza:
32%

Nem tudom nektek miért nem "működik" a vályogház.

Nem árulok házat, tehát nem vagyok benne érdekelt, ezért kérlek hidd el amit mondok:

A mi vályogházunkban amikor kint 38 fok volt, akkor bent 20-22 volt a maximum.

Már rühelltem, hogy ki-be járkálásnál folyton öltözni-vetkőzni kellett, mert bent bizony elkelt a kardigán, vagy a tréningnadrág.

Viszont amikor tavasszal jött a jobb idő, akkor sem volt egész nap nyitva ajtó-ablak, csak hajnalban és éjszaka, így a benti falak nem tudtak fokozatosan átmelegedni.

Még a konyhaajtót sem hagytuk nyitva főzés miatt, volt szagelszívó.

Ha megőrzitek a téli hideget, akkor nagyjából addigra lesznek melegek a falak, mire jön a tél. Ezért is mondják a vályogra, hogy nyáron hűs, télen meleg.

2019. júl. 21. 21:35
 6/18 anonim ***** válasza:
66%
Nem 30 foknál kell elkezdeni a zárkózást, redőnyt, hanem már 20-24-nél, akkor nem lesz gond.
2019. júl. 21. 21:43
 7/18 A kérdező kommentje:
nem is akkor kezdtem, ahogy volt a nagy felmelegedés napról napra ment feljebb a 23tól 29ig, nem vagyok hülye. nem bírta tartani a hűvöset éjszakai szellőztetésekkel sem, leírtam
2019. júl. 21. 21:45
 8/18 A kérdező kommentje:
az előbb leírtam egy hosszabb monológot de nem küldte el, lényeg hogy most is azt írja az Időkép hogy a városban 18 fok van (szerintem több) itt szellőztetek vagy 3 órája már, szobaventit is járattam, és mégis 26 fokot mutat majdnem. és ez egész nyárra jellemző
2019. júl. 21. 21:50
 9/18 anonim ***** válasza:
Nem vizesedik a ház?
2019. júl. 21. 22:23
 10/18 A kérdező kommentje:
nem hiszem, legalábbis látszani nem látszik semmi vizesedés, a páratartalom mérő így nyáron 60 % körül állandósult a szobámban
2019. júl. 21. 22:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!