Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Le tudná valaki írni nekem a...

Le tudná valaki írni nekem a lakásvásárlás pontos menetét?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Rengeteget böngésztem a neten, sok infóhoz is jutottam, de már kezdek belezavarodni. Természetesen olyan oldalt nem találtam ahol lépésről-lépésre megtudhatja az ember, mi a teendő lakásvásárláskor.

Nem vagyok tisztában az esetleges kedvezményekkel, az ügyvédi/közjegyzői díjakkal, kötelező-e egyáltalán az ügyvéd, ha első lakásvásárlás, milyen kedvezményeket kaphatunk, stb...

Nagyon köszönöm a válaszokat előre is!

2010. júl. 11. 10:52
 1/6 anonim ***** válasza:
83%

Szia!

Érdemes egy ezzel fogalakozó céget vagy személyt megkeresned, aki(k) ingatlanok eladásával/ megvételével foglalkozik. Lehet talán még közjegyzői ellenjegyzéssel lakást venni, de az ügyvéd biztosabb. (drágább ugyan)

Az első lakásnál van vmi kedvezmény még mindig, ezt az önkormányzatnál lenne érdemes megérdeklődni. Az illeték elég magas szokott lenni, de erről is tudnának tájékoztatni.

Neten nem érdemes kutakodni, személyesen utánajárni a legbiztosabb!

2010. júl. 11. 11:17
 2/6 anonim ***** válasza:

Kinézed a házat,

Mindenkép keres ügyvédet! Akkor is ha az eladó is hoz, csak a sajátodban biz meg és soha ne bíz az eladó fél ügyvédjében.

Fontos, hogy az ügyvéd ellenőrizze az ingatlan tisztaságát, il hogy nincsenek-e a túlajnak közüzemi tartozásai.

Nehogy véletlenül, közüzemi tartozással vásárold meg a lakát, mert akkor az is rajtad fogják számon kérni.

Ügyvéddel készítetek egy megfelelő formai tartalommal bíró szerződést.

Ha szükséges. készítetek egy értékbecslést (ha hitelre veszed akkor ez kell.)

Ezt a felek aláírják.

Közjegyzőnek ezt be kell mutatni.

Ezt kővetően a közjegyzői határozattal, az adásvételi szerződéssel a földhivatalnál be kel jegyeztetni az ingatlan tulajdon jógát.

Ha hitelre vásárolód, akkor a bankban elmondanak neked mindent, mert úgyis ők fognak diktálni, sőt, előfordul, hogy még az ügyvédet is ők jelölik ki.

Mindenek költsége van! Az értékbecslésnek, az ügyvédnek, a közjegyzőnek, a földhivatali bejegyzésnek. Ezt mind ki kell fizetni.

Ha hitelre veszed a lakást, akkor ennek a költségnek egy részét, utólag a bank, akció keretében vissza szokta téríteni.

Mindenkép számolnod kell 150-200ft os költséggel a vétel árón felül.

Aztán utána még fizetni kell az illetéket, amit pár hónapra rá küldenek ki.

2010. júl. 11. 12:39
 3/6 anonim ***** válasza:
150-200ezer, ügyvédtöl, lakástól függöen
2010. júl. 11. 12:42
 4/6 anonim ***** válasza:

[link]

Itt végignézheted az összes alul megjelenő kapcsolódó írásokat is.

2010. júl. 11. 13:29
 5/6 anonim ***** válasza:
A saját példámat le tudom írni, ha érdekel. Vételár 7.5millió. Tulajdonlapot kiváltani (6250), azzal irány az ügyvéd (78000-et kért az adásvételiért, úgy írjátok, ahogy a banknak megfelel), bank (hiteligénylést beadni), ehhez újra ki kellett kérnünk a tul. lapot(6600), lakásbiztosítást kötni, engedményezni a bank javára, közjegyzőhöz menni (25000), a közjegyzői okirattal vissza az ügyvédhez, jelzálog bejegyzés díja (földhivatali csekk 12600) folyószámládon limit nélküli megbízást adni, apeh-os csekk közben megjött(180000 ft, ebből már lejött 40000 ft, ami az első lakáshoz jutás kedvezménye, ehhez külön kérvényt kellett írnunk az apehnak), ha átutalják a pénzt, abból is vonnak le általában, nekünk 30000-et. A helyi első lakáshoz jutás támogatásáról érdeklődj az önkormányzatnál, biztos van. Mi nem kértük, mert nagyon bonyolult lett volna. Egyrészt annyival kevesebb hitelt nyújtott volna a bank, mert max. a vételár 70% -át hitelezhetik és mi annyit kértünk. Tehát az önkormányzati támogatást így levonták volna a hitelünkből. Az lett volna jó, ha vissza nem téríteendő tám., mert az önrésznek minősült volna, de sajnos itt kamatmentes kölcsön. Meg nagyon hosszúra nyúlt volna a hitelfelvétel, mert a szociális bizottság dönt, az meg nem ülésezik mindig. Plusz nem tudod előre mennyi hitelt kapsz pedig azt már bele kell írni az adásvételibe. Azt mondták írjuk a legmagasabb adható összeget, aztán majd eldöntik, igen ám de mi van ha nem annyit kapsz. Akkor vagy kifizeted zsebből a hiányzó összeget, vagy szerződésmódosítás. (időveszteseg, pénzveszteség) H át ennyi jutott eszembe, remélem nem túl zavaros és segítettem.
2010. júl. 12. 17:21
 6/6 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Köszönöm a sok segítő választ. Még rágom őket, kezdek eltévedni az erdőben :)))

Hitelt nem szeretnénk felvenni, megpróbálunk egy az anyagi helyzetünknek megfelelő lakást találni.

A Párommal vesszük, Neki már van egy tulajdonrész a nevén egy másik lakásból, nekem semmi.

Nem tudom, az lehetséges-e, hogy kettőnk nevére vesszük a lakást, és én igénybe veszem a saját kedvezményeket, mint első lakástulajdonos. Az már nagy könnyebbség lenne. Vagy ezek úgy működnek, hogy csak az én nevemre lenne a ház, mint első lakástulajdonos?

Köszönöm a válaszokat ismét :)

2010. júl. 12. 19:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!