Árverésen van a ház amiben az édesanyám és a nagynéném lakik. Van ebből visszaút? Tudok meg segiteni nekik hogy a hazát fizessek részletre? Ha irok az otp faktoringnak segitenenek meg? Többi lent.
Aki azt írta, hogy "nincs visszaút", az nem volt még ilyen helyzetben.
Szerintem ez komoly téma, és nem kell feltétlenül válaszolni meg okoskodni annak, aki nem ért hozzá.
Itt nem olyasmi a kérdés, hogy "szerintetek kék vagy zöld kertibútort vegyek?"
Ettől függetlenül egyet értek azzal a válaszolóval, aki leírta, hogy volt 6 évük.
És te sem azt írtad, hogy nem tudták volna fizetni, hanem egyszerűen tojtak bele. Két idősebb asszony, vagy munkabérük van (jó esetben), vagy 2 nyugdíj, gondolom a törlesztő sem 100+ ezer.
Persze egyértelmű, hogy 30 ezret is jobb magunkra költeni, mint befizetni a bankba, aminek ugye nincs látszatja.
Na de a lényeg, 2 történetet fogok leírni. Egyik saját, és ez számít neked jobban: 2011-ben vettem meg a házam, kb 2 év után bajba kerültünk. Anyagilag. NEm volt fizetve egy ideig a hitel, kb 1 évig. Jöttek a felszólítók, én sem foglalkoztam vele, úgysem tudtam volna egyben befizetni, ha meg egyet fizetek be, azzal nem vagyok előrébb. Gondolom a két asszony is kapott a 6 év alatt MINIMUM 6x12 db felszólítást.
Na kb 1 év után a hitelem az OTP-től átkerült az OTP Faktoringhoz. Ők is küldözgettek felszólítókat, majd egyszer csak arra mentem haza, hogy a végrehajtó járt kint, foglalni akart, a postaládában volt egy cetli, hogy mikor jön újra. Mivel dolgoztam, ez pár hét után megismétlődött, megint csak cetli várt, hoyg nem tudott bejutni. Ezzel kb egyidőben pedig jött egy végzés, hogy a tulajdoni lapra bejegyezték a végrehajtást, a házat kiírják árverésre. Mivel nem jutottak be, csak légbőlkapott adatok voltak, 64 nm helyett ráírtak 40-et, az árát 4!!!! millióban határozták meg, mikor 7-ért vettem, és az értékbecslő is 7-re értékelte fel. Ennek a 4 milliónak kb a 75%-áért akarták először kiírni, ami nem fedezte volna a hitelemet, és én is mehettem volna a híd alá. Egy vicc az egész, mármint a végrehajtó "munkája".
Mivel ekkor már eléggé megijedtem, de közben egy új munka miatt kezdtem egyenesbe jönni (előtte egy másik hitel miatt letiltásom volt), írtam a Faktoringnak, hogy van-e még valami lehetőségem, bármire hajlandó vagyok, csak ne veszítsem el a házam.
És nagyon együttműködők voltak. Senki, egyszer sem mondta azt, hogy bebuktam, vagy nincs visszaút, meg mér' nem fizettem...
El kellett menni személyesen egy másik megyébe, mert csak ott volt irodájuk. Kérdezték, mennyit tudok fizetni, hogy új megállapodást kössünk. Kb 20 ezret "dobtam rá" az eredeti törlsztőm összegére, de ugye azt akkor már nem fizettem vagy 2 éve.
Elfogadták. (Illetve 5 ezerrel írtak többet, de az semmi).
Ha én is elfogadom, amit felajánlottak, akkor kiküldik postán a szerződést, aláírva küldjem vissza.
Annyival meg tudtak ijeszteni, hogy azt mondták, a Faktoring már nem sz-rozik, ha egyszer nem fizetek, nincsenek felszólítások, egyből indul a végrehajtás.
Ugyanis ha sikerül új megállapodást kötni velük, akkor a végrehajtást nem törlik a tulajdoni lapról, csak szüneteltetik.
Na fizettem is szépen évekig, utalni szoktam itthonról. És most 1-2 hónapja egyszer csak a fejemhez kaptam, hogy basszus, én már egy ideje nem utaltam. Nagyon megijedtem, próbáltam őket hívni, persze egész délelőtt rendszerhibájuk volt, máskor sose volt ilyen. Gyorsan elutaltam 3 hónapot egyben. Nagy nehezen elértem őket, és megnyugtattak, hogy nincs semmi baj, még felszólítót sem küldtek, de ha küldtek volna, akkor sem lenne veszve az ügy, még náluk is lehet újabb megállapodást kötni. Szóval nem volt igaz a több évvel ezelőtti ijesztgetés, csak akkor biztos próbálták a fejembe verni, hogy ezt már vegyem komolyan.
Szóval fizetem már évek óta, és a törlesztő megemelésével egyébként azt értem el, hogy 25-ről 15 évre lecsökkent a futamidőm. Már "csak" 9 év van hátra, ami szerintem egyáltalán nem durva.
Ha az a ház nincs valami nagyon jó helyen, és nem csapnak le rá egyből, illetve még csak most indult el a folyamat, akkor nektek is van lehetőségetek megmenteni a házat.
De te nem fogsz tudni intézkedni, mert a nagynénéd az adós. neki kell kérvényeznie a dolgot, és aláírnia a papírokat. Ő hajlandó lesz erre? Ha ennyi éven át nem ment be a bankba, akkor most be fog?
A másik történet, hogy a szülői házon sem volt fizetve a hitel, szüleim elváltak, az is csúnya válás volt, meg a vállalkozás is tönkrement, szóval 2006 óta nincs fizetve. A bank néha, kb évente 1x küld egy felszólítót, az összeg a többszörösére nőtt, a ház már nem is fedezné. Olyan is volt - igaz, évekkel ezelőtt - hogy egy túlbuzgó ügyintéző elkezdett telefonálgatni, hogy ő elindítja az árverezést, ha nem fizetik ki legalább a 30 ezres értékbecslői díjat. Oké, indítsa. :)
Nem is tudom, végül ki lett-e írva, lehet a kutyának se kellett. Egy korábban bankban dolgozó ismerősünk azt mondta, a banknak is meg van kötve a keze, meg van határozva, évente hány ingatlant árverezhet el. És nyilván azokat fogja kiírni árverésre, amik jó helyen vannak, jó állapotban vannak, és bejön belőlük a teljes hitelösszeg, hiszen ezeknél van esély, hogy el is viszi valaki. A vidéki, lepukkant házak így jobban megmenekülnek. Nem tudom, él-e még ez a törvény, mindenesetre a ez a ház ugyanúgy a család tulajdonában van 1999 óta, és egy fillér nem lett fizetve a hitelbe 2006 óta.
Ilyen is van.
Azt akarom ezzel mondani, lehet bejegyzik a végrehajtási jogot a tulajdoni lapra, de ez nem jelenti azt, hogy ténylegesen el lesz árverezve. De azt sem mondom, hogy nem. Valamit intézni kéne, de nem neked, hanem annak a két felnőtt embernek.
Ők még most sem félnek, hogy mi lesz? Hova mennek majd?
Albérletbe?
Az többe kerülne, mint egy törlesztő.
Vagy majd te magadhoz veszed őket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!