Egy kerek,3 méter átmérőjű,75 centiméter magasságig tölthető kerti medencébe hány liter víz fér bele, ha ezen paraméterek figyelembevételével tele szeretném tölteni?
Második válaszoló:
Az egyismeretlenes harmadfokú egyenlet megoldóképlete általánosan ax³+bx²+cx+d=0.
Ennek függvényében kitűnik, hogy x³+b/a*x²+c/a*x+d/a=0, ez a megoldás első lépése. Tovább nem írom mer' nehéz telefonon bepötyögni a sok lépést, de remélem érzékeled, hogy egyetértek veled, mert elképesztően értelmetlennek gondolom a sok bemagolt, haszontalan blablát. Egyes csodálatos matematikusok kénye-kedve miatt, akik az oktatási hivatalban összeállítják a tanmenetet, elképesztő mennyiségű a megtanulandó haszontalanság, ellenben ijesztően hiányos az alkalmazott tudás mértéke. Én magam is röstellem, de ilyen egyszerű dolgokat, mint a kérdésben foglaltak, nem tudom kiszámolni. Erre tanított meg a magyar oktatási rendszer.
Kedves kérdező!
Nem nagyon értem, hogy miért te ebben az esetben mire szeretnél harmadfokú egyenletet használni, egy henger térfogatát szeretnéd kiszámolni, amit 5 éve még úgy tanítottak nekem, hogy
V(térfogat)=Pi*r^2(átmérő)*h(magasság), a megoldás első lépése, hogy behelyettesíted az ismert adatokat, ekkor ezt kapod:
V=3,14*30^2*7,5,
itt a 3,14 a Pi értéke, a 30 a medence átmérője deciméterben (méterről deciméterre 10-zel való szorzással tudsz váltani), a 7,5 pedig a medence magassága szintén deciméterben (itt is hasonló az átváltás csak centiméter esetén osztani kell 10-zel).
Szerencsére az egyenlet egyik oldalán csak számok vannak, a másikon pedig egy ismeretlen maradt, ezért második lépésként összeszorozzuk a számokat megkapva ezzel a térfogatot:
V=5301,44.
A kérdés már csak az, hogy ez most mi, kilogram vagy hektoliter esetleg?
A Pi-nek nincs mértékegyesége, a magasság mértékegysége deciméter volt (ha figyeltél fent átváltottuk) ezt szoroztuk meg az átmérővel, ami szintén deciméterben volt megadva. Mivel az átmérő négyzetre volt emelve, ezért azzal duplán szoroztunk, ezért a mértékegységet is megkaphatjuk így! dm*dm*dm=dm^3, azaz köbdeciméter! És itt jön el, hogy miért pont deciméterre váltottunk a számolás során: a decimétert egy nagyon kacifántos módon tudjuk átválltani literre: 1 dm^3 = 1 liter. Ha ez alapján indulunk el a te esetedben is, akkor megkapjuk, hogy egy kerek, 3 méter átmérőjű, 75 centiméter magasságig tölthető kerti medencébe 5301,44 liter víz fér bele.
Remélem ma tanultál valamit, ha már a magyar közoktatás nem tudta beleverni a buksidba.
További szép napot és kellemes medencézést!
Na látom, hogy itt is mindenkinek más szám jött ki.
Ennyit az oktatásról...
#5 tévedsz! A végeredmény helyes, mert 15-tel számolt, csupán a terjengős levezetésében szerepel (tévesen) a 30.
V= 15 x 15 x 3.14 x 7.5 = 5298.75
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!