Mennyibe kerül 80 és 120 l-es villanybojler vízkőtelenitése Budapesten?
Szerintem 10000-15000 Ft alatt nem lehet megúszni, ha nem házilag csinálod.
Én házilag csináltam, amikor kellett. Hajdú típusú bojlereknél szerintem nagyon egyszerű és kb. 6000 Ft-ból felújítottam az egész belsejét. (alaplap, fűtőszál, tömítések, anód, anódtartó). Egyébként szerintem azt a szerelő is kicseréli ha kell ha nem. Tehát az anyagköltség olyan 6000 Ft körül van a Hajdú modelleknél. (A 80 L-es egy kicsit olcsóbb, mert abba kisebb anód fér csak bele.) Ehhez jön még a munkadíj, ami Budapesten nagyon drága szerintem kb. 3000-4000 Ft/óra. Ha nincs leeresztve a bojlerből a víz akkor még azt is kell. Az se kevés idő és addig neki sem lehet állni a vízkőtelenítéshez. Ha segítség kell leírom, én hogyan csináltam.
Első válaszoló vagyok.
Én eddig csak Hajdú bojlernél csináltam ilyet. Ott is a régi típusú Hajdú bojlernél.
Először is el kell zárni a bojlerbe befolyó vizet (az a befolyó ág ahol a bojleren kék színű a bemeneti csatlakozás körül). Előfordulhat, hogy mindkettő csatlakozásnál van csap akkor az a biztos, ha mindkettőt elzárod. Ezt csappal lehetséges, ami valószínű a falból áll ki és egy cső követi, ami bemegy a bojlerba.
Elzártad akkor jön a víz leeresztése. A bemenő ágon (ahol a bojler csatlakozásán kék szín van) a bojler csatlakozás és a cső között van egy biztonsági szelep. Ezen van egy kis műanyag csőrész ahol majd ki fog folyni a víz. Meg van egy másik műagyag rész, aminek a végén van egy elfordítható csap. Csak egyik irányba lehet forgatni, ez fogja a szelepet megemelni és így fog kifolyni a víz. (kb. 90 fokot kell forgatni mert 180 fokos forgatás esetén már újra bezár. Ha véletlenül túlforgatod akkor tovább lehet forgatni szintén ugyanabba az irányba és akkor figyelni kell rá hogy kb. 90 foknál abba kell hagyni mivel így van maximumra kinyitva) Nálam a bojler alatt van a fürdőkád egy része és ezért nem kellett alátenni semmit csak hagytam, hogy folyjon ki a fürdőkádba az egész víz. Ez eleinte lassan fog menni meg néha megáll és levegőt szív, hogy tudjon tovább folyni a víz (gondolj arra, hogy mi van, ha egy vízzel teli palackot megforgatsz és úgy öntöd ki belőle a vizet). Meg lehet nyitni a meleg vizes csapot esetleg azért hogy levegőt kapjon a rendszer. (nem fog folyni a víz mivel elzártad a bemenő ágat, ha a kimenőt is elzártad akkor ez nem segít semmit). Megvárod amíg kifolyik a víz.
Mikor már csak néha csöpög, elzárhatod a műanyag csappal a biztonsági szelepet. Kikapcsolod az áramot, ami a bojlert vezérli. Ha nem tudod melyik az, akkor az egészet. Nem valószínű, hogy annyi idő alatt amíg szerelsz leolvad a hűtő stb.
Ezután leszeded a műanyag borítást a bojler alján. Általában 3 csavarral van rögzítve. Leszeded a kábelsarukat. Mindig csak egyet és pl. számozott cetliket vagy különböző színű szigszalagot ragasztasz rájuk, hogy összeszerelésnél ne legyen gond mit hova köss. Csak azokat a sarukat kell leszedni, amik a bojler záró alaplapjához csatlakoznak(fűtőszálaknál, vezérlésnél…).(Kb. 5-6 db). Miután ez megvan, van egy vagy két kábel aminek nem volt saruja és úgy tűnik mintha bemenne a bojler belsejébe. Ezeknek a végén van a hőmérsékletérzékelő. Ezeknél ha van valami fizikai akadály (az alaplapon dugaszolás stb.) akkor azt el kell távolítani és utána ki lehet húzni. Nem biztos, hogy könnyű lesz kihúzni, de ki lehet, és talán nem szakad el. (Legalábbis én elég erősen húztam, mert nem akart kijönni, de végül kijött és egyben is maradt.)
Ezután az alaplapot kell leszerelni. Ha minden igaz, akkor 6 db csavar tartja a helyén. Ezeket kicsavarod. Ha nem is egyszerűen, de le lehet szedni az alaplapot. Ekkor még fog kifolyni víz a bojlerből mivel az összes nem tudott kifolyni a leeresztőn, mert nem az a legmélyebb pont a bojlerban. (kb. 6-8 liter víz lehet még benne ez attól is függ, mennyi vízkő van benne, mert ha sok akkor kevesebb víz van az alján) Erre az alaplapra van rászerelve minden, a fűtőszál, az anódtartó és az anód is. (kb. 2-3 kg lehet és elég hosszú az anód miatt kb. 40-50 cm mondjuk attól is függ menyi van még az anódból. Nálam könnyebb volt mivel az anódtartó elrozsdásodott és eltörött így már csak a fűtőszál volt rajta.) Itt már kijön elég sok trutyi meg az alaplapon a fűtőszál körül is lesz jó sok. Ezután kisöpröd kézzel a bojlert. (Nem árt vigyázni, mert én ekkor találtam meg a letörött anódtartót és a maradék anódot is.)
Ekkor meg lehet nyitni egy kicsit a befolyó ágat, hogy még egy kicsit kimossa a bojler alját. (Vödröt vagy lavórt érdemes tartani alá, hogy abba folyjon a víz meg a trutyi.)
Ezután én az egészet (alaplap, tömítések, fűtőszál, anódtartó, anód) kidobtam, mert nagyon rossz állapotban volt és kicseréltem az egészet.
Összeszerelés fordított sorrendben megy, mint a szétszerelés.
Ráépítesz mindent az alaplapra, ha megkéred az eladót, akkor biztos megmondja/megmutatja, hogy kell összeszerelni. (régi és új típus is van, ezért nem árt először vízleeresztés nélkül csak a műanyag burkolatot leszedni a bojler aljáról és lefényképezni, hogy néz ki az alaplap és ezt megmutatni a boltban, ahol az alkatrészeket vásárolod hozzá. A boltos remélhetőleg tudni fogja melyik kell neked.)
Felszereled az alaplapot a bojlerra a 6 csavarral. (Esetleg itt nem árt ellenőrizni, hogy csöpög-e. Megnyitod a befolyó ágat). Ha nem csöpög, akkor visszateszed a hőmérsékletmérőt a helyére és a sarukat a megfelelő helyre. Felteszed a műanyag burkolatot a helyére és bekapcsolod az áramot. Ha minden jó, akkor be kell kapcsolnia a bojlernak és el kell kezdje felfűteni a vizet (piros lámpa világít).
Elég hosszúra sikerült, de gondolom elég részletes és remélhetőleg egyértelmű.
Az én bojlerem is megérett erre a melóra, plusz szerintem nem ártana mindent kicserélni benne, de az anódot mindenképp kell. A párom kb másfél éve kikotorta belőle a vízkövet, de az anódot nem is találta, valószínű, hogy alig maradt belőle valami és azóta is csak kisebb lett :)
A fateromtól kértem segítséget, mert ő villanyszerelő, csak már idős és nincs kedve bajlódni egy bojlerrel, ezért csak egy linket küldött maga helyett.
Itt azt írják, hogy a budapesti vízkőtelenítés kiszállással és anódcserével, új tömítéssel és fűtőszállal együtt 9000 Ft. Most ezen gondolkodom, hogy újra megcsináljuk mi, megvegyük az összes hozzávalót, vagy hívjam ezt a szerelőt. Kényelmesebb lenne az utóbbi, és nem is drága, csak hát nekem most ez is nagy kiadás lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!