Mekkora cserépkályha lenne elég Nekem?
Sziasztok!
Van egy kő házam, beton födémmel.
A 17nm konyha és a 25nm szoba közé építettem egy 7 csempe magas, 3x5 csempe alapú cserépkályhát. Több szaki is ezt a méretet ajánlotta.
Ehhez képest úgy hogy szakszerűen befűtök vele napi kétszer, télen így van 15 fok…
Illetve az esti második begyújtásnál már épp hogy csak langyoska a kályha, szóval a hőtartása sem a legjobb.
A padláson van egyébként már kőzetgyapot.
Újra akarom rakatni, 4x5 vagy 4x6 alap mérettel.
Mekkorát ajánlotok? Hogy lehetne ezt biztosra kiszámítani?
Nagyapám kályhás volt...
Tőle hallottam,még gyerekként,hogy volt egy "ökölszabály".
Egy rendesen megépített,befűtött cserépkályhánál 1csempe 1 óra alatt 1m3 levegő hőmérsékletét 1fokkal emeli.
A szigeteletlen,de müa. ablakos kádár~kockánkban a nagyszobában,ami 4,8x5,2m-s,a kályha 6x2,5-s,7magas.
Rendesen meleget csinát. Tamám rakta.
A cserépkályha fűtési kapacitását egyrészt a külső felület mérete határozza meg, másrészt a szerkezeti felépítése. Minél nagyobb a hőtömeg, minél több járatos, annál egyenletesebben fűt, nem szabad spórolni a belsővel.
A leadott hőteljesítmény igazából attól függ milyen fával rakod meg, és a szükséges oxigén az égéshez, ha jó huzatja van a kéménynek és jól lehet szabályozni,akkor is lehet nagy a veszteség, a lényeg hogy olyan szerkezeti kialakítást válasszunk, hogy a füstgáz hőmérséklete alacsony legyen, mert akkor lesz jobb a hatásfoka.
Hogy érted, hogy kő ház? Terméskövekből van rakva a fal? Mert akkor aztán fűthetsz akármivel.
Én egyébként a tömegkályhát javasolnám a te esetedben.
Szóval nem a m2 számit,hanem a légköbméter. A legtöbb hő mindig a magasban vesztik el. A mennyezetet hő szigetelni kellene .A mi kályhánk 5 csempe hosszú ,6 magas,és 2.5 széles .Van bent egy tűztér,és 1 huzam .
Még a 90 venes években csináltáltak 3 is de már csak egyéb okok miatt csak egy üzemel .
Na ez van a 16 m2 hallban . Innét nyilik 2 db kb 20 m2 es szoba.Amikor a kályha forró,bizony a szoba ajtók is ki vannak nyitva .
Mikor a kályhák készültem,videóra vettem,a kályhás mivel utolsó munkája volt,minden el is magyarázott .
MIvel nem voltam megelégedve a hő megtartásával,kb 10 év mulva eltörött a tüztér felletti 40 x 2
Elszállt,folytatom .
40x20x 4 es samott lap.
Meg kellett bontanom a kályhát,az egész elejét lebontottam .
A tűztér belsejét 3 cm vastag samottlapokkal béleltem ki .
Igaz hogy lassabban melegszik be ,de 1 napig tartja is a meleget .A huzatot a tűztér felett kell n agyon jól eltalálni .A kis húzatnál rossz az égés ,a nagynál meg ki megy a meleg is .Semmi egyebet tilos beépiteni !!
A kályhának nagy kárositója a nedves tüzelő,és a túl fűtés .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!