Magára lehet egy kályhát hagyni?
Igen, aki kályhával fűt az méretezteti a szobához. Ez a jellemző szerinted? Aztán én írok hülyeségeket persze.
Kondenzációs kazánt körülbelül 50 fokos vízre méretezik.
Ha szerinted egy 50 fokos radiátor hamarabb felfűt egy szobát, mint egy több 100 fokon, kis túlzással izzó jancsikályha, akkor komolytalan vagy.
Igenis 25 fok van a rászorulóknál, amíg van fájuk. Utána meg jöhet a szemét. Erre írtam, hogy fel kellene öltözni, 20 fokot tartani, és akkor tovább tartana a fa.
"Igen, aki kályhával fűt az méretezteti a szobához. Ez a jellemző szerinted?"
Nem, nem ez a jellemző. A jellemző az a kályhák esetében, hogy többnyire borzasztóan túl vannak (voltak) méretezve. Egy átlagos sparherd kb. 20-40 kw teljesítménnyel bír. Ez két okból van így: régen olcsó volt a tüzelő, nem számított hogy mennyire pocsékol a fűtőalkalmatosság. Másrészt többnyire rosszak a nyílászárók, szigeteletlenek a falak, a menyezet, vagyis a megtermelt hő jelentős része elszivárgott a szobából. Ezért volt az, hogy a sparherd mellett egy rövidujjúban megsültél, a szoba túlsó sarkában meg nagykabátban is fáztál.
30 kw fűtési teljesítmény bőven elegendő egy mai korszerűbb, normálisan szigetelt, 100 m2 körüli ház teljes befűtéséhez. Régen meg ennyivel egy 5x5-ös szobát fűtöttek, egy másik ilyennel meg az 5x4-es konyhát (ahogy te is írtad).
"Kondenzációs kazánt körülbelül 50 fokos vízre méretezik.
Ha szerinted egy 50 fokos radiátor hamarabb felfűt egy szobát, mint egy több 100 fokon, kis túlzással izzó jancsikályha, akkor komolytalan vagy."
Ez szerintem inkább azt jelzi, hogy fogalmad sincs a fizikáról, hőkapacitásról, hőterjedésről meg hasonlókról. Az 50 fokos vízzel operáló kondenzációs kazánt nem önmagában fogod üzemeltetni, hanem minden helységben nagy hőleadó felületű radiátorokkal együtt. (Mondj nekem csak egyetlen olyan házat, amiben egy kondenzációs kazán önmagában fűti a helységeket, radiátorok és egyebek nélkül. Ugye hogy nem tudsz! Mert nincs is ilyen, nem is arra való, így nincs is sok értelme így összehasonlítani a jancsikályhával.)
Az, hogy egy szoba mennyi idő alatt melegszik fel, az nem csupán annak a függvénye, hogy milyen hőmérsékletű a fűtőtest, hanem annak is, hogy mekkora felületen adja le azt a hőt. Ráadásul ha alacsonyabb a fűtőtest hőmérséklete, de nagyobb a felülete, akkor sokkal komfortosabb meleget csinál, sokkal egyenlőbb lesz a hőmérséklet a helységen belül, sőt, még gyorsabban is melegíti fel a szobát mindenhol a kívánt hőmérsékletre.
Ráadásul a jancsikályhába először gyujtóst, fát kell vágni, összerakni a leendő tüzet, majd meggyújtani - míg kondenzációs kazánnál elég egy gombot megnyomni, és már indul is a melegedési fázis.
Az átlagos sparhelt, a Salgó. Mindenkinek ez ugrik be, ha sparheltről beszélünk. Az pedig 6 kW. Milyen 20-40 kW-ról beszélsz?
A 20-40 kW az már vegyestüzelésű kazán. 40 kW az már nagynak számít, 200 négyzetméternél nagyobb házakhoz való.
Régen olcsó volt a tüzelő? Persze, menni kellett szenet feliratni, aztán valamikor kihozták, ha volt.
Vagy télen lehetett menni az erdőre tuskókat kiásni, aztán otthon meg nagynehezen összehasogatta valaki ékekkel.
Ritkán tüzeltek az emberek olyán fával, mint manapság.
Én éltem olyan házakban, ahol kályha és sparhelt van. Soha nem tapasztaltam olyat, hogy csak a kályha mellett lenne meleg. Ennyi erővel csak a radiátor mellett van meleg. Tehát nem tudom, hogy ezt a hülyeséget honnét szedted. Még szerencse, hogy te tisztában vagy a hőkapacitással, és a hőterjedéssel.
Akkor magyarázd már el nekem, hogy kályhától miért nem terjed szét a meleg, radiátortól pedig miért?
Aki kályhával, sparhelttel fűt, annak nincs szigetelve a háza, tehát ma is úgy szökik a meleg, mint 50-100 éve.
Továbbra is állítom, hogy jancsikályhával hamarabb befűtők egy szobát, mint 50 fokos radiátorral.
Gondold már végig, radiátorban 50 fokos a víz, kálya simán lehet 2-300 fokos tűz is.
Nyilván a radiátor komfortosabb, de most a gyorsaságról van szó.
"Én, kb 10 éve fűtök olyan kandallónak nevezett kályhával.
Mielőtt elmegyünk, mindig megrakjuk. Simán elzárunk mindent rajta."
Nos egy kandallónál nagyobb az esély, hogy bírja, de a sparhelt kialszik estig. A kandallóból is ha alul a hamu ki van takarítva akkor nem marad parázs legtöbbször estére.
ma 14:27
Igazad van, nem bírja estig, vagy estétől reggelig. Reggel egy alap parázsra megrakom, 4-5 óra alatt elég, de a ház nem hűl ki estig úgy mintha reggel nem raknám meg. Játszani lehet vele, nem mindegy mennyi a parázs, mennyi hamut hagyok a ácson, meddig van a hamutartó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!