Másfél éve tulajdonosváltás történt a szomszéd ingatlan kapcsán. Az új tulajdonos vitatja a telekhatárt/kerítés elhelyezést. Milyen lehetőségeink vannak?
Vitatni bármit lehet. Még a 12 évvel ezelőtt létrehozott digitális földhivatali alaptérképet is. Amit skkor légifelvételek alapján készítettek. Az sem szentírás. Területtől, oldal hosszt, még még millió dologtól függően ellehet tőle térni.
Kereset levél? Arra válaszolni kell. Ügyvéd aki tud neked ebben segíteni. Nem a földhivatal.
"ellenkérelemet kellene kitöltenünk (amihez nem igazán értünk, elég bonyolult 30 oldalas dokumentum amit a hivatalban a nyugdíjas szüleim kezébe nyomtak"
Ne haragudj, de ha ide tudsz kérdést kiírni, és tudsz olvasni, akkor a 30 oldalas(!) dokumentumot is el kéne tudnod olvasni. Itt nem fogsz tanácsot kapni, mert senki se tudja, hogy PONTOSAN mi van a papírokban. Intézzétek el a saját ügyeteket, vagy hagyjátok, hogy menjen a fele telek...
Nekem volt ilyen ügyem a szomszédommal.
Kitalálta, hogy az én telkem rosszul lett kimérve (30-40 éve) és 20 cm hiányzik az ő telkükből. Ráadásul az ö házuk és betonkerítésük már eleve 5 évvel előbb elkészült, minthogy én megvettem volna ott a házamat.
Mondtam, hogy rendben van akkor tegye nyugodtan 20 cm-rel idébb a betonkerítését.
(Gondolom, hogy rájöttek, hogy az nem két fillér.)
Azóta csöndben vannak.
Amúgy irány az önkormányzat ép.ügyi hatósága, de ott valószínűleg neked is elmondják, hogy minden teleknél akár méteres hibaszázalékok is léteznek lévén, mivel annak idején nem létezett még cm pontos GPS. Gyakorlatilag szinte az összes régi telekkimérés ilyen.
Ha felmérette ,akkor neki hivatalos papirja is van .
A mai világban egy földmérés nagyon gyorsan történik .
A földmérő kimegy a helyzszinre,és a műhold segitségével pillanatok alatt kitüzi a pontos telek határt.Nem légi felvételekből dolgozik .A telek ugye nem megy se jobbra ,sem balra ,legfeljebb elszántják ,vagy a valóságnál többet kertelnek le .Amikor a szomszéd felmérette ,oda kellett volna hívni a szomszédokat is .
Hogy a múltban milyenek voltak a szomszédok viszonyai ,az az új tulajdonost kevésbé fogja érdekelni .
Az új tulajdonos megvett egy bizonyos nagyságú ingatlant,és ő azt használni is akarja.
Ha nem értetek egyet a szomszéddal ,akkor kérjetek egy földmérőt .De ha a szomszédnak igaza van ,és többet bírtokoltok a kelleténél,netán még rá is van kicsit épülve ,a szomszédot kártalanitani kell .Jobb megegyezni,mit a bíróságra járkálni .
Régen sok minden nem érdekelte a szomszédokat,de most már más világot élünk .
3 voltam.
Szerintem nem nekem van mentalitásbeli problémám. Pont ilyen papírt nem láttam, de általában nem szokott gondot okozni semmilyen 30 oldalas hivatalos papír értelmezése.
Rá kell szánni az időt, mert itt, mivel pont ezt a papírt senki nem látta, nem fogsz érdemi segítséget kapni. Ami idő alatt ezt kiírtad, már túl lennél a felén.
Ezt is lehúzhatod 0-ra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!