Az emberek hogyhogy nem fulladnak meg télen?

A lakasbol azert csak kijarnak legalabb naponta.
Es lehet jobban szigetelnek a mostani ablakok, de akkor sem 100%-ban. Plusz konyhaban vagy spajzban van szellozo is.

Én pl. minden reggel kb öt percre kiszellőztetek.
A levegő cserélődik, de a falak nem hűlnek ki.

Amiatt nem fulladnak mert, mert elfelejtettél számolni.
Ha egy szoba 5x4 méteres, és 2,5 m a belmagassága, akkor 50 m3 levegő van benne. Azaz 50 ezer liter. Ha sportoló vagy, és fejlett tüdőd van, legyen mondjuk 5 literes. Ebből egy sima spontán légvétel 1 literes. Számold már ki meddig szipákolhatnád, ha 1 légvétel közben a levegő oxigéntartalma 21%-ról 16%-ra csökken. (Különben nem lenne jó mesterséges lélegeztetésre...)

A fulladáshoz elég sok kell, de jártam olyan házban, ahol nem is lehetett rendesen szellőztetni, mert alig volt ablak, alapvető lehetett az elején, hogy NE építsék be a folyosót, de beépítették, valami efféle. Na ott iszonyú volt a levegő. Van, aki bírja az ilyesmit.
Én sem fulladok meg, ha a fejemre rakott takaróval alszom, bár gondolom, néha lemocorgom olyankor is.
Normál házban van légcsere az ablakon át, ha nem is elégséges. S ha kimegy az ember, akkor is jön be némi levegő.
Nekem passzívház ablakaim vannak s bár bent maradva az még nem mindig tűnik fel, ha egy nap kimarad a szellőztetésben (extrém ritka, de néha összejön), azért elég nagy gondok lennének tartósabban... Csak mert akad annyi oxigén, hogy kis aktivitás mellett működjünk valahogy, távol esik az ideálistól a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!