Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Ennyivel jobb lenne egy...

Ennyivel jobb lenne egy hőszigetelt ház?

Figyelt kérdés
Én egy igaz nem olyan nagyon régi, kb. 30 éves házban lakom, de igen pocsék szigeteléssel, ablakokból szó szerint árad a hideg, pláne a bejárati ajtóból. Központi fűtéses a ház, sokszor még 22-23 fok is kevésnek érződik, ha 19 van, spórolás végett, egyenes jégverem van, s még akkor is megy a kazán elég sokat. Ezzel szemben a szomszéd most cseréltetett ablakokat, a falon 10 centis a szigetelés, azt hiszem a padlón nincs, meg még mennyezet van vissza. Nagyjából ugyanolyan a 2 ház, nála 20 fok van, de sokszor le kell vennem a kardigánt is, olyan kellemes az idő. Elmondása szerint a fűtésköltség a töredéke lett, talán negyede, ötöde. Ez kicsit hihetetlen, de lehet benne valami, hiszen, hogy nálam kellemes idő legyen, kellene vagy 24 fokot csinálnom.
2018. dec. 9. 22:11
 1/6 anonim ***** válasza:
49%

Igen, hallottam már, hogy passzívházakban, ahol meleg a fal s az ablakból sem "süt" úgy a hideg, több fokkal hűvösebb szobában van meg ugyanaz a hőérzet.

Illetve a párán is múlik, nagyobb páratartalom mellett is melegebbnek érződik a ház.

Én egész jól érzem magam 18 fokban, de végülis jól bírtam extrém rossz hőszigetelésben is ennyivel, csak már nem emlékszem a konkrét érzéseimre és öltözékemre. Lehetséges, hogy van, akire kevésbé hat ez (ez lelki is. ennyi van, hát ennyi van és elviseled, főleg, hogy ez tényleg nem hideg), de határozott tényként olvastam, hogy igenis fokokat számítanak a melegebb falak és ablakok.

2018. dec. 9. 22:57
 2/6 A kérdező kommentje:
Na igen, jó alacsony nálam a huzat miatt, 30%, de nála is ilyen 37-38.
2018. dec. 9. 23:10
 3/6 anonim ***** válasza:
0%

"Elmondása szerint a fűtésköltség...talán negyede, ötöde. "

Ez kb olyan, mint amikor arról hantáznak a téren a hülye gyerekek, hogy kinek a roncsautója fogyaszt kevesebbet.

A benzinkúthoz is csak azért állnak be, hogy leszívják a tankból a felesleget...

2018. dec. 10. 15:19
 4/6 anonim ***** válasza:
24%

Nála a 20 fokban nem fázol, otthon meg a 23-ban igen, mi?

Ez egy nyilvánvaló baromság. Kivéve, ha otthon a falnak dőlve üldögélsz.

Keress egy hőmérőt, mérd meg otthon a szobában a hőmérsékletet, aztán vidd át őhozzá ugyanazt a hőmérőt, és az ottani szobában is mérd meg.

A két épület termosztátján beállított különbségről van szó egyébként? Ezek nem valami hitelesített mérőeszközök, főleg, ha már nem is tegnap lettek felrakva.

Teljesen biztos, hogy valami mérési rendellenesség van az ügyben.

Pl. vagy nálad mér túl sokat a termosztát, vagy nála túl keveset.

Másik lehetőség: nálad a termosztát úgy van elhelyezve, hogy jól érzékeli a radiátor felmelegedését, és egyből lekapcsol. Nála pl. fűtetlen előszobában van elhelyezve, és mire ott is eléri a beállított 20 fokot, akkorra a szobában már 25 fok van.

Szóval, több magyarázat lehetséges a dologra, de az nem, hogy nála a 20 fok melegebb, mint nálad a 21. A 20 fok nála is 20 fok. A hőérzet, a páratartalmat leszámítva, nem változik. A szigetelés csak annyit tesz, hogy ritkábban fog beindulni a fűtés, mert lassabban hűl le a helyiség.

2018. dec. 10. 16:07
 5/6 anonim ***** válasza:
72%

Szigetelés hatására s falak belső felülete több fokkal melegebb lesz mint szigeteletlenül. A melegebb falak magasabb hőérzetet biztosítanak alacsonyabb belső hőmérséklet esetén is.

A fal és födém szigetelés vastagságától függően akár az addigi energia felhasználás több mint 50%-át is meg lehet takarítani.

A magasabb hőérzetet miatt alacsonyabb belsőhőmérséklet is elegendő. Minden egyes C° csökkenéssel további 6% energia takarítható meg.

Nyílászárókon, repedéseken, fal-födém, fal-nyílászáró kapcsolatok mentén 4-800m³ levegő szellőzteti (hűti) a házat. De ha "jó+ volt a kőműves akkor ennek a többszöröse sem lehetetlen.

Fokozott légzárású nyílászárókkal, szigeteléssel párazáró foliákkal a födémen ez a veszteség a töredékére csökkenthető ami jelentkezik a gázszámlán illetve az alacsonyabb "huzat" miatt a hőérzeten is.

Szakszerűen felújított, korszerűsitett házban nem nehéz elérni s 80%-os energia megtakarítást.

2018. dec. 11. 08:44
 6/6 anonim ***** válasza:

#3: Talán olvass utána, annyi információt találhatsz a Neten. Én szigeteltettem, a fal hőátbocsátási tényezője a tizedére esett, a tetőnél is durva lett a különbség (ott nem tudok konkrétumot, de talán még a falaknál is drasztikusabb lett a csökkenés), a nyílászáróknál ez szolidabb volt, de most kb. nyolcadannyi fűtéssel SOKKAL melegebb van. Ebben nincs semmi különös, komolyan, nézz utána, mire képes mondjuk egy B30-as fal csak 10 centi szigeteléssel, még nem grafitossal is. Durván jobban szigetelt lesz, persze ezt kicsit lehúzza a tető és a nyílászárók. De az ötödére eső hőigényben sincs semmi hihetetlen, nemhogy a negyedére/ötödére eső direkt fűtésigényben. A kettő nagyon más lehet egy jól szigetelt háznál, pl. nekem a fűtésigény harmada hulladékhőből jön (itt vagyok pl. én, egy kb. 100-120 wattos kis fűtőtest, ha jól tudom) s ott van a napsütés is, ami szintén nem elhanyagolható télen sem. Az átmeneti időszakban, amikor mások már fűtenek, mert gyorsan kihűl a házuk, simán kifűtöttük a házat a testünkkel és a gépeinkkel, illetve a falakban tárolt meleg egy részével (hűlt a ház, de lassan s egy ideig volt is hova).

NAGYON sokat számít a szigetelés.

2018. dec. 11. 19:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!