Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Nagyobb házak jobban tartják...

Nagyobb házak jobban tartják a hőt?

Figyelt kérdés
Szomszédom háza tetőteres, 80-as évekbeli 170 nm-es ház, akkori szigeteléssel bír, ennek ellenére jó idő van bent, még nem is fűtött be. Én pedig egy 70-es évekbeli aprócska 60 nm-es házban lakom, hát azért esténként, de legalábbis 2 naponta begyújtom a kazánt este. Ház mérete befolyásolhatja ezt?
2018. okt. 15. 03:11
 1/6 anonim ***** válasza:

Nem közvetlenül a ház mérete, hanem a hőtartó tömeg, vagyis a falak tömege adja a hőtárolást.

Én társasházban lakom, de november közepe előtt sosem kezdtem fűteni, mindig megvan a 23 fok. Itt a falak külső felületén van szigetelés is, így a tárolt hőt csak befele tudja leadni. Ez is sokat számít, mert szigetelés nélkül a leadás is kétirányú.

De a déli nap ha süti a falakat, az pótol vissza valamit mindig, amit este lead.

2018. okt. 15. 07:36
 2/6 anonim ***** válasza:

Egy kis összefüggés van a házak mérete és hőtartása között, de nem sok. Ha tömör valami lenne egy ház, nem pedig levegővel töltve, akkor jelentene sokat a méret.

Sokkal fontosabb dolgok a hőtehetetlenség szempontjából: milyen vastagok a falak, milyen anyagból vannak, van-e hőszigetelés, milyen a ház tájolása, az ablakok-ajtók milyenek és mennyire zárnak, megy-e ki kéményjárat a lakásból, a padlás zárt vagy átfúj rajta a szél, stb.

2018. okt. 15. 07:42
 3/6 anonim ***** válasza:
75%
A kisebb házaknál nagyobb az adott alapterületre jutó hőleadó falazat nagysága, tehát a fajlagos (1 nm-re számított) hőleadás nagyobb, gyorsabban kihűl.
2018. okt. 15. 08:55
 4/6 anonim ***** válasza:

Ez sok tényezős. Ha nekem nagyobb lenne a házam, már lehet, hogy fűtenem kellene, hiszen sokkal nagyobb lenne a hőigény, nem tudná 2 ember s pár gép kifűteni már most sem.

Persze több napot is kapna s vannak pro és kontra dolgok, igen összetett ez. Az se mindegy, hogy milyen a ház alakja. Mi eléggé minimalizáltuk a felület/térfogat arányt a kétszintes házunkkal, amin semmiféle kiugrás nincs. Erre rájön egy, a kis házhoz képest brutálisan nagy hőtároló tömeg... Persze a szigetelés az aduász, de sok más fontos tényező is van ám. Az sem mond sokat, hogy "akkori szigetelés". Régen is voltak különféle anyagú és falvastagságú házak, eléggé más szigetelő képességgel. Az is lehet, hogy a te ablakaid csapnivalóak s a szomszédé jobbak, ez rengeteget jelent.

2018. okt. 15. 13:18
 5/6 A kérdező kommentje:
Az is igaz mondjuk, hogy 5-en, sokszor 6-an lakják azt a házat, tévék, mosógép, tűzhely, fürdés, plusz az ablakok is viszonylag sok napsütést befogadnak. Én meg egyedül lakom, nem is mennek nálam állandóan a háztartási gépek, nem főzök, stb. Mondjuk szoláris energia bejön itt is, de valóban nincsenek akkora ablakok sem, mivel csak 2 szobás ház, de itt az ablakok cserélve vannak műanyagra, az övé nem, ott régi Sofák. De egy kicsit mégis furcsa, az ő háza se egy energiabajnok.
2018. okt. 15. 19:08
 6/6 A kérdező kommentje:
Meg így jobban belegondolva, hiába nem fűt, a nagy ablakok miatt pont a nyár, illetve a tél, ami problémás, tavaly nem laktam itt még sűrűn, de láttam, amikor okádta a füstöt a kéménye -10, -15 fokokban, de persze nem csak az övé. Nyáron meg pokol volt nála, s gondolom egy ilyen háznál télen, s nyáron jön ki a nagy ablakok hátránya, miközben tavasszal, ősszel még kellemesen felmelegíti a nap a házat. Tehát lehetséges, hogy a tél nem lesz annyira vészes költségekben nálam, még ha tavasszal, ősszel is kell egy kis minimális fűtés este. Nyáron se volt az az eszetlen meleg a házamban.
2018. okt. 15. 19:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!