Házat ilyenkor szellőztetni?
"Viszont sok helyen látom, hogy zárva tartják a házat egésznap"
Nincsenek otthon?
Ilyenkor kint-bent 20-25 fok között van, nem nagyon melegszik attól, ha kinyitják az ablakot. Nekünk mivel a lakószobák nagy része nyugati oldal nagy ablakokkal, sokat melegszik zárt ablaknál, felhúzott redőnnyel - többet ad a sugárzási nyereség, mint a levegő hője. Éjszaka pedig mivel 8 fok körülre hűl, takarékon kicsit szoktunk fűteni már, mert hajnalra - szintén a nagy ablakok miatt, eléggé áthülne a levegő.
De nap közben azért lehet egy egészségeset szellőztetni.
A szellőzetetés az egy nagyon rövid időszak, max 5 perc elég. Napi kétszer csinálod és jó. Fűtés szempontjából pedig jobb, a páratartalom miatt. A penész és bacik miatt meg kötelező.
A szellőztetőrendszerek pedig nem számítanak már luxusnak, még a hőcserélősök sem. Azokkal egész nap szellőzik a lakás, ablaknyitás nélkül is friss bent a levegő. Persze nem túl nagy eséllyel, de lehet ilyen van náluk.
...vagy csak szimplán igénytelenek. Ez jellemző a többségre.
Nem tudom, ki mit miért csinál, én dél körül kitárom az ablakokat és melegszik a ház. Igaz, csukott ablakkal is melegszik, de mivel egyetlen helyiség kap csak napot, a többinek jót tesz, ha bejön a kinti melegebb levegő. Nyilván a kis különbség miatt ez olyan rengeteget nem jelent, bár pont az érzékeny pontomon van ez a különbség. 20 vagy 22 Celsius-fok, nagyon nem mindegy.
De részben azért szellőztetek órákon át, mert szeretem a jó levegőt. Fagyban majd nem szellőztetek hosszan, most kell kiélvezni.
A fűtés az egyszerű: sok házban egyszerűen nincs elég meleg a lakóknak este. Szigetelés vagy fázósság... Egy remek szigetelésű házban is fázik már egy fázós ember, ha nincs direkt fűtés.
Az én házam ilyen napokon a rossz benapozás ellenére is melegszik, a korábbi hideg időszak kicsit levitte a hőmérsékletet s most kúszik vissza. Persze tizedekről van szó, de az is valami.
Bejön pár kiló icipicit melegebb levegő, elvegyül az átkozottul sok tonna egyéb anyaggal, nyilván nem sokat ér ez. Az a sok, hogy egy szoba rengeteg fotont kap, éjjel nem olyan sok hő hagyja el a házat (mivel nincs nagyon hideg és jó a szigetelés), viszont a passzív fűtés jelentős (hulladékhő, testhő). Ha a ház hőigénye kisebb, mint amit kap, akkor melegszik, erről van szó. De ennek minimális része az, hogy 20 fokban beengedem a 22 vagy akár 25 fokos levegőt pár órán át.
Késő délután már úgy ítélem meg, eleget szellőztettem, a fotonok a csukott ablakon is elég jól bejönnek s a hulladékhő több lehet, mint az a minimális hőmérsékletkülönbség. Gondolom, igazam van, de odáig nem fajulnak a dolgok, hogy elkezdjek tudományosan számolgatni, ha értenék is hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!