Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Milyen élősködő vagy kártevő...

Milyen élősködő vagy kártevő lehet az alábbi rovar?

Figyelt kérdés

Esténként arra szoktam figyelmes lenni, hogy nagyon apró fekete pöttyök mászkálnak a falon. Ha közelebb hajolok, akkor nagy nehezen látni, hogy ezek valójában nagyon apró rovarok. Nem ágyi poloskáról van szó, ugyanis ezek annál sokkalta kisebbek (alig néhány tized mm nagyságúak). A potrohuk csíkozott, és hosszú csápjaik vannak. Nem szívósak, inkább nagyon sérülékenyek, ugyanis a lehető legkisebb érintéstől is elpusztulnak. Eléggé fürgék lesznek, ha megzavarják őket. A legfontosabb pedig: viszonylag nagyot tudnak ugrani. Nem vagyok biztos abban, hogy ez bolha lenne, ugyanis állatot nem tartunk.

Nagy nehezen sikerült néhány fotót csináljak az egyik nagyobb példányról:

[link]

[link]

[link]

Mellesleg a lakásunk nemrég lett teljesen felújítva. Ezek az apró rovarok - ahogy megfigyeltem - általában kis résekből, repedésekből vagy a bútorok mögül másznak elő. A fürdőszobánkban rengeteget találtam belőle. Mivel fogalmam sincs hogy mi, ezért azt sem tudom hogy mivel védekezzek ellenük. Van valami ötlete valakinek, hogy mi lehet ez?

2010. jún. 22. 19:30
 1/10 anonim ***** válasza:

Nem kizárt, hogy mégis bolha, az kerülhet a lakásba régi takaróval is, de a petéi résekben akár evekig állat nélkül is elvannak, és csak akkor kelnek ki, ha mozgást észlelnek.

Sajnos a képeken nem sokat lehet látni, mert nagyon kicsi - ha esetleg ki tudnád nagyitani a felvételt és csak a lényeges részt kivagva újra berakni, akkor többet lehetne látni.

2010. jún. 22. 19:54
 2/10 anonim válasza:
Amennyire a képen látni az ágyi poloskához hasonlít. Nézz róluk képeket a neten, hátha be tudod azonosítani őket.
2010. jún. 22. 20:12
 3/10 A kérdező kommentje:

A poloska tud ugrani?

Mellesleg ennél jobb képet nem tudok csinálni. Így is a lehető legnagyobb felbontásban készült és ritkán találok olyan nagyot, amire a kamerával ilyen jól rá tudok zoomolni.

2010. jún. 22. 20:16
 4/10 A kérdező kommentje:
Egyébként nem tartom valószínűnek, hogy ez valóban poloska. A poloska ennél sokkal nagyobb, jobban észrevehető és csípésnyomokat sem találtam még magamon. Amúgy jobban hasonlítanak a levéltetvekhez, mint a poloskához, csak ezek nem zöld, hanem világosbarna színűek és gyakran áttetszőek. A nagy probléma itt az, hogy úgy ugranak, mint a bolha, viszont úgy néznek ki, mint a tetű, de a tetű meg nem tud ugrani! :S
2010. jún. 22. 20:29
 5/10 A kérdező kommentje:

Időközben sikerült egy másikat is lefotóznom. Ez nem olyan kivehető, mint az első három, de attól függetlenül ha az ember jól megnézi, láthatók a potrohon lévő csíkok. Nem tudom, hogy ez mennyire segítene valakinek beazonosítani ezt a rovart.

[link]

2010. jún. 22. 20:59
 6/10 anonim ***** válasza:

Itt egy kép egy bolháról - szerintem valószinü az lehet. (egyébként lehetséges, hogy a szekrényen levö pici repedésekben bújtal el)

[link]

2010. jún. 22. 22:06
 7/10 anonim ***** válasza:

Sajnos nem tudom a választ, de próbáld meg kiírni a kérdést az Állatok rovatban is, ott van néhány nagy rovarbarát is :=)

Egyébként, ha a megnyitott képre egyet kattintotok, kinagyítja, akkor nagyon szépen látszik az állat minden porcikája.

Abban teljesen biztos vagyok, hogy nem normális, hogy ilyen dögökkel osztoztok a lakáson, ki kellene őket irtani.

2010. jún. 22. 22:46
 8/10 A kérdező kommentje:
Már tudom milyen rovar ez, úgyhogy a dolog tárgytalan.
2010. jún. 23. 22:35
 9/10 anonim válasza:
Azért írd már meg mi ez,mert engem érdekelne.Sose lehet tudni.
2010. jún. 28. 07:13
 10/10 A kérdező kommentje:

Ez egy fatetű (Psocoptera rend). Valószínűleg egy Dorypteryx faj, talán a D. domestica. A rend tagjai a természetben zuzmókat, gombákat esznek. Lakásban többnyire penészgombákat. Nem csípnek, nem terjesztenek betegséget, és ez a faj nem okot kárt. Egyes fajok állítólag régi könyvekben, régi szőnyegekben kárt okozhatnak, de nem tudni, hogy ezek a károk nem csak "járulékos veszteségek"-e, amelyek a penészes könyvekről történő penészevéssel járnak.

Itt egy (többszörös nagyítású) kép:

[link]

2010. júl. 2. 12:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!