Milyen élősködő vagy kártevő lehet az alábbi rovar?
Esténként arra szoktam figyelmes lenni, hogy nagyon apró fekete pöttyök mászkálnak a falon. Ha közelebb hajolok, akkor nagy nehezen látni, hogy ezek valójában nagyon apró rovarok. Nem ágyi poloskáról van szó, ugyanis ezek annál sokkalta kisebbek (alig néhány tized mm nagyságúak). A potrohuk csíkozott, és hosszú csápjaik vannak. Nem szívósak, inkább nagyon sérülékenyek, ugyanis a lehető legkisebb érintéstől is elpusztulnak. Eléggé fürgék lesznek, ha megzavarják őket. A legfontosabb pedig: viszonylag nagyot tudnak ugrani. Nem vagyok biztos abban, hogy ez bolha lenne, ugyanis állatot nem tartunk.
Nagy nehezen sikerült néhány fotót csináljak az egyik nagyobb példányról:
Mellesleg a lakásunk nemrég lett teljesen felújítva. Ezek az apró rovarok - ahogy megfigyeltem - általában kis résekből, repedésekből vagy a bútorok mögül másznak elő. A fürdőszobánkban rengeteget találtam belőle. Mivel fogalmam sincs hogy mi, ezért azt sem tudom hogy mivel védekezzek ellenük. Van valami ötlete valakinek, hogy mi lehet ez?
Nem kizárt, hogy mégis bolha, az kerülhet a lakásba régi takaróval is, de a petéi résekben akár evekig állat nélkül is elvannak, és csak akkor kelnek ki, ha mozgást észlelnek.
Sajnos a képeken nem sokat lehet látni, mert nagyon kicsi - ha esetleg ki tudnád nagyitani a felvételt és csak a lényeges részt kivagva újra berakni, akkor többet lehetne látni.
A poloska tud ugrani?
Mellesleg ennél jobb képet nem tudok csinálni. Így is a lehető legnagyobb felbontásban készült és ritkán találok olyan nagyot, amire a kamerával ilyen jól rá tudok zoomolni.
Időközben sikerült egy másikat is lefotóznom. Ez nem olyan kivehető, mint az első három, de attól függetlenül ha az ember jól megnézi, láthatók a potrohon lévő csíkok. Nem tudom, hogy ez mennyire segítene valakinek beazonosítani ezt a rovart.
Itt egy kép egy bolháról - szerintem valószinü az lehet. (egyébként lehetséges, hogy a szekrényen levö pici repedésekben bújtal el)
Sajnos nem tudom a választ, de próbáld meg kiírni a kérdést az Állatok rovatban is, ott van néhány nagy rovarbarát is :=)
Egyébként, ha a megnyitott képre egyet kattintotok, kinagyítja, akkor nagyon szépen látszik az állat minden porcikája.
Abban teljesen biztos vagyok, hogy nem normális, hogy ilyen dögökkel osztoztok a lakáson, ki kellene őket irtani.
Ez egy fatetű (Psocoptera rend). Valószínűleg egy Dorypteryx faj, talán a D. domestica. A rend tagjai a természetben zuzmókat, gombákat esznek. Lakásban többnyire penészgombákat. Nem csípnek, nem terjesztenek betegséget, és ez a faj nem okot kárt. Egyes fajok állítólag régi könyvekben, régi szőnyegekben kárt okozhatnak, de nem tudni, hogy ezek a károk nem csak "járulékos veszteségek"-e, amelyek a penészes könyvekről történő penészevéssel járnak.
Itt egy (többszörös nagyítású) kép:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!